Jump to content
Българският форум за музиканти

Chavdar Donchev

Members
  • Мнения

    27
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно Chavdar Donchev

  • Рожден ден 01/31/1979

Previous Fields

  • Инструмент
    kitara

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Sofia

Chavdar Donchev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Обществена Репутация

  1. Едно време така се е преподавало по читалищата.. Учило се е да четеш ноти.. И да зубриш парчета (било то класически етюди или други видове). Това добре, ама ти да четеш ноти 10 години и накрая да не можеш да сглобиш един акорд Cm7/5- или пък да не знаеш какво е общото между Cmaj7, Dm7 и G7 (може и с примери от класическата музика).. Това е много лошо... Ако ще учиш да четеш ноти 10 години без да знаеш каква е връзката между тях, по-добре си чети табулатурата. Аз например, не разглеждам тоновете толкова като ноти, колкото като степени - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Било то степени в тоналността или степени от конкретен акорд. Според мен не е важно дали тоновете са 'до' или 'ре' или 'ми'. Важно е кои степени са. В до мажор ще са 1-ва, 2-ра и 3-та.. В такъв случай 'пръстовката' е много важна. Транспонирам във всякакви тоналности без проблем, защото пръстовката върви заедно със степените. На мен така ми е по-удобно. Иначе да, мога да чета и ноти.. но бавно..
  2. Аз пък свиря на 60W Peavey Utlra Tube (100% лампа) дори в 3 през нощта и нямам никакви грижи... И то.. усилвателя е усилен на 4 !! Повечето от вас си представят каква гръмотевица е това... За да го постигна, съм си взел един Palmer PDI-03, който е Load Box (power attenuator) + Спийкър симулатор. Как работи: Ламповите усилватели имат такава особеност, че ако им изключиш говорителя, ще изгорят. Усилвателя подава определена можност към говорителя, а той от своя страна Трябва да я изразходи, защото в противен случай усилвателя се претоварва и.. изгаря.. Та, затова са измислени едни неща, които изяждат тази мощност вместо говорителя, но в същото време не възпроизвеждат звук. Тези неща се наричат по-официално Power Attenuator, или за по-кратко - Load Box. Спийкър симулаторите (speaker simulator) от друга страна са филтри, които деформират сигнала, който идва от усилвателя, за да наподобят максимално реалистично реформацията на звука, която прави говорителя в процес на възпроизвеждане. Сигнала, който излиза от спийкър симулатора може да се ползва за директен запис или да се вкара в смесителен пулт за репетиция, живо свирене и т.н. Palmer-а е рак кутия с големина 1U, която съдържа в себе си тези две неща, както и някои настройки за тях. За да включите Palmer-a, изключвате усилвателя (!!), изваждате жака за говорителя (от Speaker Out) и на негово място пъхате единия край на кабел жак-жак. Другия край го пъхате във входа на Palmer-a. След това, в изхода на Palmer-a пъхате втори кабел жак-жак, на който другия край може да пъхнете в звукова карта, пулт, Hi-Fi усилвател или други подобни устройства... Вече може да пуснете усилвателя.. Така получавате Чист, лампов звук, без децибели и странични ефекти.. Получавате и възможност да записвате без микрофон! Ако все пак искате да си слушате китарата през говорителя на усивателя, докато си записвате, Palmer-a има изход за говорител, в който пъхате жака на говорителя. Звука към това видео е записван с Palmer (без микрофон) и впоследствие миксиран с плейбека: http://www.youtube.com/user/chavdardonchev#p/u/0/Y9BWtO9DZ24 Записвано е след 11 вечерта, от 60W лампов усилвател усилен на 3, а съседите ми дори не подозират че си свиря... Същия може да го видите и поставен върху главата на Marshall-a в това видео: За референция отбелязвам, че Palmer се ползва от около 30 години, в много от най-известните студия в света. Той е и любима играчка на Joe Satriani. За повече инфо - Google.. ( и Thomann.de )
  3. Може да разгледате моя профил в Youtube: http://www.youtube.com/user/chavdardonchev Както ще видите, определено не съм най-добрия китарист на света.. Не съм свирил в известни групи и рядко някой е чувал за мен.. Но имам няколко години опит като преподавател. Имах дори и частна школа навремето - школа "Jam" (някои от вас може и да са чували). Изкарвам си парите като програмист на свободна практика - http://www.chavdardonchev.com/ Свиренето и уроците са ми хоби - занимавам се с това предимно за удоволствие. Смятам, че мога да помогна (и помагам) на хора, които са се ориентирали към блус и рок импровизация.
  4. Давам уроци по ел. китара в стилове блус и рок, както и обща теория - строене на акорди (и джазови), скали, гами и т.н. тел. 0885 882 157 местоположение: София, кв. Манастирски Ливади-Запад, ул. Пирин №81 Чавдар
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.