Jump to content
Българският форум за музиканти

Кларинет (помощ)


Recommended Posts

Здравейте !

Значи моят въпрос е мога ли да се науча на кларинет от доста години вече свиря на кавал ,но реших да опитам с клариента.

И ,за да не давам пари на празно (все пак е скъп инструмент ) реших да попитам опитните кларинетисти във форума.

Дали ще е в плюс това ,че свиря на кавал или не оказва влиание върху свиренето ?

 

Благодаря предварително ...

Редактирано от esb91
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ти е кой знае какъв плюс, това че свириш на кавал. Предимството, което имаш, е че и двата иструмента са духови, но до тук приликите помежду им се изчерпват.

 

Ако имаш други въпроси, задавай ги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за отговора :)

Доста се колебая дали да си купя кларинет не е много евтин инструмент мисля да си взема някой от ръка ... чудно ми е дали ще се науча ,но все пак ще пробвам ,а и ми казват ,че е минало времето ми да се уча ...... ако някой има кларинет за продан до 200 лв да пише :)

Редактирано от esb91
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Наистина малко ти е минало времето тепърва да се учиш. Имай предвид, че кларинетът е инструмент, който изисква постоянство и свирене години наред, за да постигнеш нещо.

 

Един съвет: Не купувай евтин кларинет! Най-добрият вариант, е ако можеш да вземеш от някого (на доверие) що годе свестен инструмент за известно време и просто да видиш ще стане ли работата или не. А не да дадеш няколко стотин лева за ученически инструмент, който напрактика няма да ти върши абсолютно никаква работа.

Редактирано от Мартин87
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами аз съм пробвал някои мелодии на слух ги докарвам (разбира се след като свиря известно време половин-един час)

А и ние свирим по сватби ако мога да се усъвършенствам колкото за сватбите ще е добре :)

Редактирано от esb91
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Похвално е човек да иска да научи, да опита нещо ново!

Малко късно е на 19 години да се захващаш с нов музикален инструмент, ако амбицията ти е да станеш "велик". Но от друга страна, кьоравият с едно око е окат за слепите! Пък и на местни веселби изискванията не са толкова големи. Важно е, колко силно е желанието. Но:

- В случая не е толкова важен въпросът с цената на инструмента, а неговата изправност.

- Същото важи и за налучкването "на слух": правилната апликатура /с кои клапи се взимат тоновете/ е преди научаването на нотите.

И накрая...ако си решил нещо - направи го!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм кларинетист и ... на твоята възраст реших, че искам да се науча да свиря на кавал ( видя ми се най-близо до кларинета) и постигнах прилично ниво за привидно кратко време отидох на един урок където ми дадоха школа и най-вече ме интересуваше дали съм заучил погрешни неща. Кларинета ми помогна много относно техника и бързина. Не си купувай кларинет за 200 лв. защото ще дадеш след това най-вероятно още толкова ( а може и повече ) за ремонт Задължително трябва да отидеш обаче на няколко урока в началото за да ти покажат правилната постановка. При мен е идвало едно момче което се е учило само .... е да не ви казвам какви комбинации правеше за някой тонове направо ме учудваше как не е намерил правилният като е ... логично да се изсвирва по този начин. И... ще се научиш Късно е но не означава, че няма да се научиш на против човек на подобна възраст възприема много по - бързо някой неща от колкото на 10г. А си музикант и ще знаеш какво да търсиш и ще имаш много по - голям самоконтрол което е много важно. аз ти препоръчвам да събереш около 600 лв. и да си купиш нов е .. да китайски но е пъти по - хубав от някой чешки кларинет. Чешкият кларинет ще ти вземе здравето особенно както искаш да свириш по сватби. Арналд и сонс има едни китайски които са значително по - отворени от чешкият а за една свадба това е най - важното особено ако няма озвучаване и т.н. Рой Бенсан също са евтини но не ти го препоръчвам. на подобна цена са но арналда е по - добърили поне миналата година беше така. То при тези кларинети качеството се мени май с месеци ( от моята практика това показва един с един не е еднакъв но ги предпочитам пред Аматито ) няма да изброявам предимства и недостатъци защото не това е темата ако някой го вълнува да пита :)

Успех!!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Значи щом имаш желание ще се научиш.Лично Аз свиря на гайда от 8 години (на 15) съм и започнах преди 1 година кларинет.За една година научих много и си заслужаваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Отговорено (Редактирано)

Значи щом имаш желание ще се научиш.Лично Аз свиря на гайда от 8 години (на 15) съм и започнах преди 1 година кларинет.За една година научих много и си заслужаваше.

 

Хах... аз съм напълно идентична ситуация! :D

 

 

 

esb91, можеш! (= Въпроса е искаш ли?. Който ти казва, че е късно те лъже, сърцето ако ти иска ще се научиш. Естествено, че умението да свириш на кавал ще ти е от полза учейки кларинета. Имаш основа в-у която да стъпиш и няма да го гледаш, като индианец. За 200 лв обаче кларинет не можеш да вземеш, за 400 също(лично мнение). Аз си взех немски(вурлицер) втора ръка за 600лв уж след основен ремонт и много хвалби от продавача(майстор на кларинети в Сф при пожарната), и после много патих.

Редактирано от Oxus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 years later...

Здравейте искам да попитам за кларинетите,защото аз мога да свиря на клавир(синтезатор)и на барабани,но реших че искам да се уча на кларинет. Поръчах си цената варира около 200лв, просто искам мнения от такива,където са минали през този път дали е много трудно как точно се използват клапите ако така се наричат,защото без да ги ползваш не знам дали може до сега никога не съм свирил на духов инструмент те първа започвам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така от дистанция няма да е лесно да те научат да свириш на кларинет. Защо просто не отидеш до някой кларинетист да ти покаже на място тънкостите на звукоизвличане от инструмента, защото на пръв поглед и на клипове всичко изглежда доста лесно. Ти с клапите ще се оправиш по някое време, особено ако имаш някаква елементарна представа от ноти, размери и др. подобни, но инструментът свири с въздух, а не е все едно как постъпва този въздух в него. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.