Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрост Към Счетоводителите


johniebgood

Recommended Posts

Въпроса ми е само към тези, които се занимават със счетоводство.

Малко инфо:

Как се определя и внася авансовият данък за доходите от наем

 

1. Кой е задължен да внася авансовия данък при изплащане на доход от наем на физическо лице -

наемодател?

Когато платец на доход от наем е предприятие или самоосигуряващо се лице, авансовият данък се

удържа и внася от предприятието или самоосигуряващото се лице платец на този доход. В случай, че платец на дохода е физическо лице, задължението за авансовия данък е на самото лице, придобило доход от наем.

 

Казуса е следния, аз съм ЕТ и плащам наем на хазяйката си за помещението, което ползвам за магазин, кой трябва да внася авансовият данък за доходите от наем, аз или тя?

Благодаря!

Link to comment
Share on other sites

От стойността на наема се приспадат 10% нормативно-признати разходи и на остатъка се начислява 10% данък-който се внася от ЕТ,като данък от извънтрудови правоотношения в Републиканският Бюджет.

Link to comment
Share on other sites

Не съм много сигурен но..

 

Разпитах жената, дето ся "уж" учи счетоводство и тя каза, че : Който получава доходите той плаща данъка върху тях, освен ако не е упоменато нещо различно в договорните отношения наемател/наемодател!

 

Т.е. хазяйката си плаща за това, че получава пари от стопанска/нестопанска дейност, както го прави и целия работещ се в трудови/договорни отношения български народ - поне по закон де :greenball:

 

Поздрави!

Герги

Edited by Георги Тотев
Link to comment
Share on other sites

^ Така е най-логично, но от 3 места вече потвърждават варианта, че аз трябва да плащам. Очаквам и Ачо да се включи в абсурдната тема...Не спира да ме изненадва скапаната действителност в "държавата"ни.

Link to comment
Share on other sites

До миналата година хазяите бяха задължени сами да си декларират доходите от наеми,но това не се случваше и в повечето случеи не си плащаха данъците,затова от тази година платеца на дохода,ако той е фирма,все едно плаща заплати и удържа данък общ доход от работниците си,така и преди да си плати наема е длъжен да удържи и внесе 10% данък.В краят на 2011 година ще издаде една служебна бележка,в която се записва удържаният данък.

Link to comment
Share on other sites

Ако си "предприятие" или "самоосигуряващо се лице",ти трябва да удържаш на наемодателя 10% данък при всяко плащане,също така трябва и да го внасяш всеки месец (или срокът беше до края на следващия месец,не съм много сигурен).Данъкът се изчислява като от пълния размер на наема първо се приспадат 10% нормативно признати разходи,а върху останалата сума се начислява данъкът.Ако плащаш 200 лв. наем,трябва да изплатиш 182 лв. на наемодателя и 18 лв. да внесеш като данък върху наема,който наемодателят получава.С една дума ти трябва да плащаш неговия данък с неговите пари.Също така трябва да издаваш служебна бележка за изплатения наем и удържания данък.Бележката е в два екземпляра,подписва се и от наемателя и от наемодателя.Всеки счетоводител знае как да състави документа,така,че това едва ли ще е проблем.

Понеже аз съм наемодател и вече наемателите ми удържат данъците и ги внасят.Това е заради изменението в ЗДДФЛ от декември 2010.

Edited by arebegai
Link to comment
Share on other sites

^ ^^ Съвсем ошашавиха народа ... дано да е за добро. Сега като се замисля (аз съм проС инжунер) имаше някакви промени там за наемите и данъците! zaratuL_x може и да е прав, не съм запознат с новата нормативна уредба на данъчните! :whistle:

 

Поздрави!

Герги

Edited by Георги Тотев
Link to comment
Share on other sites

Ма как за добро, защо аз ще върша работата на шибания НАП, че те не могат да си съберат данъците!? АБСУРДИСТАН! Защо тогава не плащаме авансово данъка на градски транспорт, който ни продава билетчета за да ползваме услугата му под наем?

Edited by johniebgood
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.