Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрост Към Счетоводителите

johniebgood

Recommended Posts

Въпроса ми е само към тези, които се занимават със счетоводство.

Малко инфо:

Как се определя и внася авансовият данък за доходите от наем

1. Кой е задължен да внася авансовия данък при изплащане на доход от наем на физическо лице -

наемодател?

Когато платец на доход от наем е предприятие или самоосигуряващо се лице, авансовият данък се

удържа и внася от предприятието или самоосигуряващото се лице платец на този доход. В случай, че платец на дохода е физическо лице, задължението за авансовия данък е на самото лице, придобило доход от наем.

Казуса е следния, аз съм ЕТ и плащам наем на хазяйката си за помещението, което ползвам за магазин, кой трябва да внася авансовият данък за доходите от наем, аз или тя?

Благодаря!

От стойността на наема се приспадат 10% нормативно-признати разходи и на остатъка се начислява 10% данък-който се внася от ЕТ,като данък от извънтрудови правоотношения в Републиканският Бюджет.

Не съм много сигурен но..

Разпитах жената, дето ся "уж" учи счетоводство и тя каза, че : Който получава доходите той плаща данъка върху тях, освен ако не е упоменато нещо различно в договорните отношения наемател/наемодател!

Т.е. хазяйката си плаща за това, че получава пари от стопанска/нестопанска дейност, както го прави и целия работещ се в трудови/договорни отношения български народ - поне по закон де :greenball:

Поздрави!

Герги

Edited by Георги Тотев

^ Така е най-логично, но от 3 места вече потвърждават варианта, че аз трябва да плащам. Очаквам и Ачо да се включи в абсурдната тема...Не спира да ме изненадва скапаната действителност в "държавата"ни.

До миналата година хазяите бяха задължени сами да си декларират доходите от наеми,но това не се случваше и в повечето случеи не си плащаха данъците,затова от тази година платеца на дохода,ако той е фирма,все едно плаща заплати и удържа данък общ доход от работниците си,така и преди да си плати наема е длъжен да удържи и внесе 10% данък.В краят на 2011 година ще издаде една служебна бележка,в която се записва удържаният данък.

Ако си "предприятие" или "самоосигуряващо се лице",ти трябва да удържаш на наемодателя 10% данък при всяко плащане,също така трябва и да го внасяш всеки месец (или срокът беше до края на следващия месец,не съм много сигурен).Данъкът се изчислява като от пълния размер на наема първо се приспадат 10% нормативно признати разходи,а върху останалата сума се начислява данъкът.Ако плащаш 200 лв. наем,трябва да изплатиш 182 лв. на наемодателя и 18 лв. да внесеш като данък върху наема,който наемодателят получава.С една дума ти трябва да плащаш неговия данък с неговите пари.Също така трябва да издаваш служебна бележка за изплатения наем и удържания данък.Бележката е в два екземпляра,подписва се и от наемателя и от наемодателя.Всеки счетоводител знае как да състави документа,така,че това едва ли ще е проблем.

Понеже аз съм наемодател и вече наемателите ми удържат данъците и ги внасят.Това е заради изменението в ЗДДФЛ от декември 2010.

Edited by arebegai

^ ^^ Съвсем ошашавиха народа ... дано да е за добро. Сега като се замисля (аз съм проС инжунер) имаше някакви промени там за наемите и данъците! zaratuL_x може и да е прав, не съм запознат с новата нормативна уредба на данъчните! :whistle:

Поздрави!

Герги

Edited by Георги Тотев

Ма как за добро, защо аз ще върша работата на шибания НАП, че те не могат да си съберат данъците!? АБСУРДИСТАН! Защо тогава не плащаме авансово данъка на градски транспорт, който ни продава билетчета за да ползваме услугата му под наем?

Edited by johniebgood