Jump to content
Българският форум за музиканти

интонация на нъта?


Recommended Posts

абе, имам проблем.

китарата ми уж май е вярно интонирана. според тунера, отклоненията по всички прагове са в рамките на нормалното, само че свободната струна ми е с 20 цента по-ниска :lol: това от трета до шеста струна, първа и втора се ядват. тъкмо минах от 9-ки на 10-46 (свиря в ми бемол). има ли каво да направя, та да ми просвири вярно китарата? щото пълен ужас... мисля си да си направя един компенсиран нът, ама е голяма играчка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато сменяш размера на струни почти винаги има нужда от настройка на бриджа :lol: Затова моят съвет е, намери размера, който те кефи теб, интонирай си китарката и свири :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А погледна ли грифа? Може като си минал на по-дебели струни малко да се е огънал. Това е само предположение, но все пак...

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

само че свободната струна ми е с 20 цента по-ниска

 

Това означава, че ако примем за база свободната струна - всички останали прагчета са високи. Това е нормално, когато се преминава на по-дебели струни. А и като цяло, по-дебелите струни са по-чувствителни на опън - забелязал ли си, че като настройваш първа струна, е нужно да въртиш ключа повече пъти, за да вдигнеш един тон, а шеста струна вдига един тон с около 1/2 оборот? Така е и когато натискаш струните - по-дебелите бягат повече, особено на първите прагчета.

 

Направи си интонацията отново, като особено за 4, 5, 6 струни обърни внимание да са по-точни до 10-12 прагче да кажем, защото в зависимост от стила ти на свирене, може и почти никога да не ги ползваш на по-високите прагчета.

 

Без компенсиращи прагчета и nut е невъзможно да се направи перфектна интонация на всички прагчета. Дори съм чел, че някои студийни музиканти си интонират китарите в точно определен диапазон от прагчета за всеки отделен риф, образно казано. Затова първо направи интонация от бриджа и след това кажи как е положението.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с ърни бол съм, играх си да я интонирам от бриджа - седлото на 6-а е до дъно, махнах пружината и даже винта рязах, да не опира в струната. отклоненията по праговете са в рамките на нормалното и ме задоволяват напълно, само свободните струни бягат. грифът наистина има нужда от изправяне, ама така няма ли да се задълбочи проблемът?

двама колеги имат същите китари като моята, единият е с 10-ки, трябва да проверя и при тях ли има такова нещо...

чувствам се направо осакатен. :x не знам сега седлото ли да пиля (от задния край), бриджа ли да местя, кво да правя...

 

ей тва ще пробвам, като имам време - дано стане... http://www.mimf.com/nutcomp/index.htm

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси някой окаян бридж, вземи си седло и го препили. Вероятно китарата като по-нова се е интомирала добре с някакви струни? Защо не пробваш с такива?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи 12-ки да опъват повече. Струва ми се също, че са високи струните при нът-а по това, което описваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako kитарата е фалшива на първите прагчета, когато октавите са верни и екшъна е нормален, проблема е горе, в нъта.

Ако нъта не е на точното място или струните не са на необходимата височина при нъта, китарата винаги ще е фалшива, без значение колко си играеш с бриджа.

Ще ти пиша на ЛС за подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хм.

след като похабих 4 камилски кокала, махнах нъта на китарата и установих, че каналът е изрязан по китайски, а именно в единия край е по-плитък може би с повече от милиметър. май че в тва е причината. като си намеря инструментите, ще отстраня проблема.

 

междувременно с усърдието и сръчността на героите от рекламата на "капчица" си правя и нещо като компенсиран нът. и май накрая ще си сложа него, че напоследък слухът ми е станал доста чувствителен към фалшивеенето. а присъствието ми във форума, помня, започна с една тема какъв е тоз тремолиращ звук (между две разстроени струни с дистър) :greenball:

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.