Jump to content
Българският форум за музиканти

Къде изчезнаха добрите барабанисти?(сериозно)


Recommended Posts

Всеки музикант знае,че барабаниста има много важна роля в една група.Той се грижи за спазването на ритъма и допълва звученето на песента!Но напоследък забелязвам (нищо лично),че вече все по-малко хора се захващат с този велик инструмент и много малко барабанисти са ма наистина добри в това ,което правят.И ми е много чудно защо става така!? :girl_cray2: Не че казвам,че вече няма добри барабанисти в София,но намаляха значително.Аз лично съм китарист,но винаги са ме впечатлявали барабанистите и техните инструменти.Така че,ако някой колега има мнение,нека да го сподели!

 

 

:):girl_cray2::girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е че всеки като се захване с някакъв инструмент почти във всички случаи избира китара и иска да свири супер яки сола. Честно казано в една банда най- гледани са китариста и вокалиста, но това няма значение ,барабаниста държи времето и решава в какво темпо да се свири песента. Другото е че е по-скъп инструмент, заема много място и е доста шумен !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Помня когато почнах с китара, показвам на наще една айбанезка и те ма тя ел. китарата много шумна, вземи си една акустична като се съберете с приятелчета да си свирите и да си пеете....ъхъ..ъхъ...мда и оттам всички притикват челядта към най тихото възможно нещо (клозет със струни) съответно трябва много силна воля да намериш парите и търпимостта на околните за истински инструмент а при барабаните вече се изисква огрооомна търпимост. Другото че поечето хора искат внимание пък и всички като решат да се захващат с музика почват (като мен) "искам да хвана китара и да свиря спр яки солаааа" съответно евентуално някои от тях стават ритъм китаристи оттам басисти оттам барабанисти само че доста пропадат някъде по тоя път.... А и барабаните сами по себе си не вкарват този завършен вид за това принципно като се хванат пешо гошо тошо да си правят група някой хваща барабани ама сам да се хване някой на барабани рядко става за съжаление.. и аз много го уважавам тоя инструмент но за съжаление малко хора се захващат с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хммм... по информация от колеги, напливът от желаещи да учат ударни инструменти в НМУ "Любомир Пипков" е доволно голям и от доста време този инструмент (за разлика от други) не е имал нулеви години - т.е. винаги се запълват бройките. А и не само това - много деца искат да свирят на барабани. Аз например в момента помагам доколкото мога на едно дета на 6 години и двама тийнейджъра на 15 и 16.

 

Иначе съм се питал защо не чуваме за млади супер добри като Стоян Янкулов или Христо Йоцов - просто може би не ги чуваме/виждаме често, поради културно-медийно-бизнес ситуацията. Може би мисията на музикант.орг е отчасти това - сами да си създадем сцена и да чуем и видим някои супер добри момчета/момичета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би да си барабанист в днешно време е скъпо удоволствие

правя аналог -

среден клас Китара = 500 лв

Среден клас ефект - 300-500 лв

(свириш със слушалки вкъщи на никого не пречиш)

 

среден клас барабани - 1000-1500 лв

среден клас чинели - още 300-400 лв

Ако искаш да не пречиш на никой докато се упражняваш още 200-300 за глух сет барабани

(иначе трябва да се упражняваш далеч от хора )

 

Тениса и риболова са по-ефтини хобита...

 

Ако ги има такива музиканти те са по корабите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Не познавам всички барабанисти по корабите,но от тези които съм видял само един е за мен човека- Емо Тасев.

И друго ще кажа,на концерта на Дейв Уекъл имаше предимно хора над 30 годишна възраст,сам си прави изводите :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това е отговора-повечето са на кораби.Аз лично познавам много барабанисти на доста високо ниво,но те винаги ще си останат в сянка.И съм на мнение,че като цяло има липса на добри музиканти,не само барабанисти .Много малко хора са запознати как трябва да се свири в банда и как не трябва,но това е друга тема.А това за концерта на Weckl : Аз израснах с видео касетите на Simon Phillips,Dave Weckl,Gregg Bissonet и др,които с нетърпение чаках да си презапиша(това говорим за 93-4 година :virtuoz: ) ,но така ме напътстваха старите музиканти и ми показваха правилния път.И може би това е проблема-не всеки е заобиколен от такава среда и не е наясно със своите цели(стига че стана като беседа :D ).Но положението не е толкова отчайващо.Все пак познавам няколко млади барабанисти(които са и във форума) и имат страхотен талант и качества и бачкат здраво за усъвършенстването им.Така че скоро няма да иэчеэнат добрите барабанисти.Поздрави на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коко Енев е прав!

 

Инструменталисти бол но много малко банди. Всъщност много малко млади музиканти могат да "звучат" в банда. Само и единствено практика и усещане за другите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ги има такива музиканти те са по корабите :)

 

Не е вярно! Вие къде ги търсите добрите барабанисти и музиканти? Чакате да ги покажат по телевизията ли? Или като ги срещнете не осъзнавате колко всъщност са добри? Я се разтърсете по-добре. Поразпитайте, походете по места с жива музика. Добрите музиканти са тук и сега сред вас дори в този форум.

Има млади музиканти. Все по-грамотни и по-информирани и с по-добри инструменти и по-добър музикален вкус отколкото преди 15-20 години.

И още нещо, много важно. Опреснете си вкуса и се информирайте за развитието на музиката в момента. Не живейте с легендите отпреди 30 години. Сега сме 2010 а не 1985. Ако чакате да излезе от някое мазе поредният Дейв Уекъл или Саймън Филипс (нищо против тях - аз все още ги харесвам и двамата) - няма да стане. Това е остаряло мислене и концепция. Сега хората свирят и мислят по различен начин. Гледайте напред а не назад.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, ако има някой добър, дето смята, че може да изсвири нещата на Жоро Варамезов,... ще се радвам да се запозная с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Tozi

 

говорим за музиканти а не за тийнове които си мислят, че да изглеждаш добре с китара/бас/микрофон значи че свириш/ пееш добре.

 

Говоря за старата школа - пинизчиите, които не с инструмент или информираност а с опит и фийлинг се открояват сред останалите.

 

Не гледам назад в соц времената. просто съм свирил и с едните и с другите. :)

 

П.С. - незнам до колко може да се види от

и

 

те също са от съвременното поколение музиканти :) но могат да свирят :)

Редактирано от peterko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@Същият - А така! Това вече е продуктивно. Сега остава да се покажат в някоя тема нещата на Жоро колко са сложни и да се потърси някой който може и би желал да се справи с тях.

 

@Петерко - аз говоря за вече оформили се музиканти а не за такива които току-що започват. Опит да. Филинг - булшит - това е субективно и не конкретно освен това е индивидуално за различните изпълнители. Без да искам да звучи като изтъкване и т.н., но аз съм свирил (и все още имам възможност да свиря) и с едните и с другите и с третите. Третите са тези които знаят много добре какво правят и защо и кога да го правят и са се учили и от тези които са измислили свиренето на барабани такова каквото е то в днешно време. Не им липсва нито филинг нито опит (измежду тях някои българи). Те знаят как се правят нещата а не предполагат и няма нужда да се крият зад субективности и разтягания на локуми. Има достатъчно млади музиканти в България които вече вървят уверено по този път. А опита се добива с практиката.

 

П.п.: не желая да се стига до безсмислени спорове които вече сме водили в говорилнята на тема кой колко и какво трябва да знае за да се определи като добър или оная тема за килограмите хартия която още се раздува там.

 

Който търси - ще намери!

Който пита ще му се отговори!

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Какво е според вас ДОБЪР барабанист... :)

- С невероятна техника

- С уникално музикално чувство

- Много бърз

- Много ритмичен

- "Епа да мое да ми извири (еди коя си песен)"

- Всестранно развит стилово ?

или всичко изброено

Редактирано от a1RwalK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.п.: не желая да се стига до безсмислени спорове които вече сме водили в говорилнята на тема кой колко и какво трябва да знае за да се определи като добър или оная тема за килограмите хартия която още се раздува там.

 

:) Добър барабанист (освен изброените по горе неща които аз бих предпочел да може да ги свири с палки по-тихо от невключена електрическа китара) е този който си върши добре работата която се изисква от него. За тези неща вече писахме не веднъж в говорилнята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.