Jump to content
Българският форум за музиканти

Пазаруване от Истанбул


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

не съм сигурен дали точно тук е мястото за тази тема и ако съм сгешил, моля модераторите да ме извинят.

 

Ще пътувам до Истанбул след 3 дена и търся информация за магазини за музикални инструменти.Ако някой е ходил или знае нещо по въпроса, ще бъда много благодарен на споделена информация.Конкретно сестра ми търси Gibson Flying V, a аз не бих отказал да се поровя из някой магазин за втора ръка инструменти (ампове по-специфично) (може да изкочи някоя оферта).

Още веднъж благодаря предварително на всички отзовали се с инфо :)

:thumbup:

 

Чудя се какви ли са цените там, сравнени с нашите.

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музикалните магазини са съсредоточени основно в центъра - квартала Таксим, в края на пешеходната зона, започваща от операта. Предлага се всичко, ако нямат в наличност се поръчва, но цените няма да ти харесат. Имам приятели и колеги там, кажи какво точно ти трябва, ще ги помоля за съдействие. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конкретно сестра ми, която ще пътува с мен, търси Gibson Flyin V, а аз не бих отказал някоя оферта на стар, стар лампов амп с готин изходен трансформатор :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Наистина както каза @steeltanto най-голямата концентрация на музикални магазини е в кв. Пера - Галата, югозападния край на Бейо'лу (което административно е Таксим, но едноименният площад, известен на всички, е на половин час разходка оттам).

 

Най-точните координати са: площад Тюнел в края на ул. Истиклал - и стръмната улица, водеща оттам надолу към кулата Галата:

 

( цък за карта )

 

Начини за достигане дотам:

 

1. С метро - последна спирка (засега) на линията М2, сп. Шишхане (Sishane) - изход към ул Истиклал или пл. Тюнел

 

2. От пл. Таксим (център на европейската част на града и на целия градски транспорт, познат на всички таксисти) - по ул. Истиклал, живописна пешеходна/търговска улица от началото на 20в., нещо като Граф Игнатиев, но по-колоритна, с повече мирис на Ориент, но и на Европа - в хубаво време си струва разходката по цялата и дължина. В лошо време - има по нея едно антикварно трамвайче (което е за снимки и шоу на туристите, но си е и транспорт). Или горното метро - 1 спирка от сп. Таксим.

 

3. От старата част (Султанахмет, Еминьоню, Златния Рог) - от трамвайната спирка на моста Галата (източния му край) се взема фуникульора (подземно стръмно трамвайче, там го наричат просто Тунел/Тюнел) - води право на върха, на пл. Тюнел: център на музикалния живот (кръчми с жива музика вечерно време и музикални магазини през деня)

- - - -

 

Струва си да се прекарат няколко часа, ако ще се пазарува - и да се видят всички магазини и магазинчета. Повечето са дребни, но има и няколко големи магазини. Асортиментът е разнообразен. Цените не са чак толкова страшни - сравними са с уличните цени на дребно в повечето европейски страни (е, разбира се, това не е Томан онлайн : ) Да не се забравя, че сме в Ориента и повечето цени подлежат на пазарлък (чисто българска дума : ) Изобщо не е срамно - дори е задължително - да си поискаме отстъпка "като цигани" и да настояваме до последно (на малки стъпки, понякога). Повечето малки магазинчета играят играта, особено когато зад щанда е и собственикът. В големите магазини наемните продавачи имат по-малко свободи и е по-възможно да държат твърди цени (но те пък имат по-ниски цени заради обеми/оборот).

 

Музикалната търговия (магазинчета) се лее по тази улица (и някои нейни отбивки) надолу по хълма почти до кулата и си струва да се провери всичко.

 

На слука!

 

:greenball:

 

P.S. Бирата Ефес е отлична за 'поливане' на щастлива покупка - но също и за 'удавяне' на мъката, ако не намерим търсеното...

П.п.с. Форми на пазарлък: по-лесно е да се получи отстъпка 'в натура' (екстри в рамките на цената), отколкото в кеш. 'Натурата' може/трябва да е поне 'безплатен' калъф за китарата, колан и кабел - но за китари от класа на Гибсън това е дребно и много продавачи биха добавили някой педал да 'заковат' сделката...

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бицев, отрепа ме с тази толкова подробна информация за Истамбул :thumbs_up:

 

И мен ме разби направо! Все едно че обясняваш :thumbs_up: за Денмарк стриит в Лондон!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази сладоледаджийница "Mado" я има и в Пловдив на пешеходния мост. Думата идва от "dondurma" (сладолед) - като я напишеш няколко пъти до безкрай (както я пише на купите им за сладолед): . . .dondurmadondurmadondurma. . . и става "mado". Като не мога да кажа за музикалните магазини в Истанбул да допринеса поне с това. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха, ха - асоциациите с нашенаска една дума са неизбежни :thumbs_up: (той сладоледа нали е на топки, аналогията е още по-пълна).

 

Те са верига с много обекти, но тази май не е съвсем на същото място: наблизо е, до площадчето пред лицея Галатасарай ('френската гимназия' на Истанбул). Оттам също тръгва "уличка надолу" и е много интересна, но не с музикалните магазини. На тази (особено след чупка на ляво и пак надолу) са гроздове от кафененца и ресторантчета, накацали по стръмното, с много приятна атмосфера и тук-там жива музика (акустична, етно-). Известен е като 'алжирския квартал' (Джезаир) и има нещо общо с франкофонската страна на Истанбул.

 

От тази сладоледаджийница продължаваме 200-300м до края на трамвайчето и там е баш-мястото. По пътя ще срещнем откъслечни музикални обекти като магазинчето Пера Мюзик (веднага след Галатасарай, вдясно) - малко, но добре 'заредено' и по-нататък още един магазин вляво (някъде между руското и шведското консулство). Но 'царството' намузикалните магазини започва наистина от площада Тюнел и тече надолу към кулата (която си е туристически обект със страхотни гледки и не е за пропускане като такъв).

 

Как да не съм подробен и запознат: първо, в последните години имам толкова работа в Истанбул, че почти съм станал местен :) На всичкото отгоре, това е 'моята махала' - там е офисът на Тюрксел (мобилния оператор, дългогодишен главен клиент) и така свикнах с квартала, че дори откакто работя с други фирми по-далече, пак си прекарвам времето там (там е и живата музика всяка вечер). И второ - във всеки един град по света, коя част музикантът ще познава най-добре? :cheers2:

 

@B.B.King: Denmark Street май също бях описвал във форума, в отговор на нечий въпрос - но парадоксът е, че има периоди, когато прекарвам в Истанбул повече, отколкото в Лондон (там живея извън града и влизам само по работа). И не съжалявам - препоръчвам на всеки да победи националистическите ни комплекси и да вкуси повечко от този уникален град.

 

:cheers:

 

П.с. Само не ме питайте за музикалните магазини в Кувейт (където съм заточен в момента). Не ги открих - май няма такива :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.