Jump to content
Българският форум за музиканти

Питане за лак за накти?


Kanara27

Recommended Posts

Здравийте, наскоро си изтеглих едни уроци на Edgar Cruz - предполагам много от вас за ги гледали.

 

На едно място спомена че поддържа ноктите си с някакъв лак за нокти който му препоръчали фламенго - китаристи..

Спомена че стават много здрави и издържливи и т.н....

Звучеше като "крулакс" но с моят откъсличен английски не успях точно да разбера какъв е?

Ако някой си е превел по-добре името и знае за какво става въпрос бих бил благодарен да сподели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм ползвал втвърдител и заздравител за нокти (2 различни са). Спряха да се чупят, а и понеже е безцветен, не бие прекелено на очи :cheers: Струват левче или нещо от сорта. Може и с безцветен лак, който е съвсем друга хава... от няколко месеца спрях да ползвам, защото дори и без такива неща, спряха да се чупят ноктите.

Питай в някой козметичен магазин за втвърдител или заздравител за нокти, като не забравяй да си купиш и лакочистител. Поздрави!

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Спрели са да се чупят, защото при продължително ползване и натрупване на веществата в ноктите, те започват да си растат по-твърди и здрави и вече нямат нужда от заздравител и втвърдител.

И аз ползвах известно време и вече не са ми нужни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За класическата китара, както казват колегите, не е необходимо да се ползва постоянно втвърдител.

При фламенкото, обаче, колкото и да се заздравят ноктите, не можеш да ги опазиш. Фламенко-китаристите ползват лепило не лак. Лака го свалям за точно 20 минути свирене - нищо не остава от него. Има едно лепило (imedio - испанско) - много твърдо и дава страхотен звук, обаче е на ацетонова основа и хич не е добре за ноктите, в смисъл че трябва да се маха, не е добре да седи постоянно. Нашенския каноколит Е е страхотен. Нанасяш няколко пласта и става бетон. Не е необходимо да мажеш по целия нокът, а и не те съветвам - от средата нагоре е достатъчно, като наблягаш на края на нокътя, където е мъртвата част. Също така стават и локтайт, капчица - те са подобни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите.

 

Не свиря фламенго, но е неприятно когато сцепиш нокът, по невнимание, а най-вече както каза един от колегите при нередовно поддържане и после на някоя дреха или конец и .......

Просто ме беше интересно дали някой знае този лак или лепило.

 

 

 

 

едит:

Извинявам се за правописните грешки в заглавието и в обяснението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе няма много общо с лака за нокти, но ето едно мнение на kitaratapesho, когото безкрайно уважавам, от една стара моя тема. Става дума за честото трошене на нокти, въпреки, че ставаше дума за метални струни тогава. Пак е в темата:

 

Здрасти!

 

Проблем - често срещан!

 

Решения (и/или съвети, които евентуално може да подобрят минимално/значително положението):

 

1. Скъси ноктите - потърси колко точно ти е нужно, за да извадиш желания звук и изпили останалото. Отнема време (както сам каза) - аз като започнах да свиря с пръсти поддържах доста дълги, сега са едва забележими, но бачкат.

 

2. Важно е как пилиш ноктите - не с трионоподобни движения (напред-назад), а само от основата към върха (само напред и от двете страни). Добре е пилата да е максимално ситна, по възможност не-метална (в магазините за "красота" има разни от пластмаси и други сплави - потърси варианти). Също е добре пилата да не идва перпендикулярно на ноктите, а с лек ъгъл отдолу (как да го обясня по-ясно - ако пръста е изправен и пилата си върши работата, ъгълът между пилата и ноктите да не е 90 градуса, а 45-60).

 

3. Иди до аптеката и си купи Геритомин (или нещо подобно беше името - Геритамин). Капсули (малки дражета, пълни с течност - витамини А, Д или нещо подобно). Всеки ден пукаш по една капсулка, течноста я попиваш с памук и мажеш ноктите. Нека поседят "мазни" поне 10-15 мин. Въпросният медикамент е 30 (или даже повече) капсули в опаковка, цена около 2-3-4-5лв. (Всичко по тази точка е по спомени от преди 5-6г. - извинявам се, ако има неточности в името на продукта, цената и т.н.)

 

4. Купи си едно кило лимони. Всеки ден изцеждаш по един лимон, добавяш захар (може и/или мед) и вода. Изпиваш лимонадата и се кефиш smile.gif Взимаш едната половинка кора от лимон и пъхаш пръстите на дясната ръка вътре. Търкаш и въртиш, за да може ноктите да се напоят със сока от месото (споко, останал е достатъчно, колкото и да си цедил), съответно с витамини.

 

5. Динамика при свирене - не драпай много с ноктите. Постановка.

 

6. Успех smile.gif

 

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потвърждавам това, което колегата е написал. Важно е пилата да е качествена. Дали ще е геритамин или просто витамин А на капсули - няма значение. Витамин А и витамин С са изключително важни за здравината на ноктите. Калция също е необходим елемент. Тези "ритуали" са полезна поддръжка, независимо дали ползваш заздравители, лакове и лепила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мхм, пиленето наистина е важно. Отдавна не свиря с нокти, защото съм оставил класиката от доста време вече, но когато си поддържах ноктите дълги, преди и след всяко свирене, а дори и по време, ако свиря по-дълго, ги изпилявах по малко. Колкото да загладя де. Аз по принцип имам здрави нокти, и за найлонови струни никога не съм имал проблеми.

 

И любимата ми част от поддръжката - Сирини! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.