Jump to content
Българският форум за музиканти

Как записвам вкъщи


Recommended Posts

Здравейте, днес се захванах и си нагласих "апаратурата" за звукозапис и реших да споделя какво точно направих. Това е предимно за непретенциозни звукозаписни новаци като мен без кой знае колко сериозни портфейли и изисквания за звука.

1-ва стъпка: Музикален инструмент. :)

arx1268238962b.jpg

Тук важно е, за китара примерно, да е добре екранирана и т.н. - никой не обича гадни шумове, а вече за предпочитане е тя да звучи добре(за сега не мога да се оплача от Джаксънката за 500лв, казва се Джаки и много си я обичам).

2-ра стъпка: Усилвател, кабинет и микрофон.

arx1268239137v.jpg

Конкретно кубето ми е някакво ASaudio 15W което взех от един пич от форума за 40лв. В интерес на истината вади доста хубав звук за размерите си, а иначе е за предпочитане да е по-голямо за по-добър звук, пък и микрофона е слабичък. Микрофона в случая е един много стар Lamar(който е толкова китайски, че китайците биха го нарекли корейски), който днешно време би могъл да се намери дори за 7лв може би, иначе е за предпочитане да се дадат най-малко 20тина лева за стагче. Важна е позицията, из интернета имаше видеота за различните позиции, конкретно за плътен тежък звук за метъл е добре микрофона да се сложи точно срещу центъра на говорителя, освен това, това е най лесната за нагласяне позиция, просто слагаме микрофона върху нещо високо колкото половината кубе(като моята професионална стойка тип кутия за инструменти олята с кола :greenball: )

3-та стъпка: кабели и ефекти.

arx1268239434a.jpg

Има едно правило, че най-добрия ефект е този в кубето, но това разбира се не винаги е вярно. Най-безопасно от шумове се записва с цифров процесор(като този корг за 70лв+старата ми китара,речи я 100лв),аз лично по си падам по аналогова техника, в такъв случай трябва камиончетата да са с батерия или стабилизатор за напрежение. Кабелите е много важно да са най-качествените които може да се набарат - аз лично не рискувам със самоделките и ползвам 6м стаг за 16лв(китара-корг) и 20лв 3м фендер от техномаркет(корг-кубе).

4-та стъпка: компютър.

bfi1268239621k.jpg

В случая разполагам с компютър който едва диша(LCD-то на снимката ми е подарък), естествено по-добър е за предпочитане, при възможност е добре да се вземе външна звукова карта, но и гадната вградена става при наличие на последните ASIO 4 ALL драйвери или каквото там се водят. Друго важно е Cubase - професионална програма за звукозапис, миди обратка, виртуални инструменти, миксиране, мастеринг и т.н., налична е в steinberg.net. Тук важно е да не се използват големи говорители излизащи от компютъра, защото все пак се стараем да създадем максимално тиха звукова среда, затова и служат слушалките.

5-та стъпка: удобен стол. Мисля че за него не е нужно да слагам снимка.

 

В крайна сметка за какви пари говорим:

Колко ми излезе на мен:

  1. Китара - 514лв.
  2. Кубе - 40лв.
  3. Микрофон - 20лв.
  4. Процесор - 180лв.
  5. Кабели - 36лв.
  6. Всичко - 670лв.

Колко би излязло на примерен субект А:

  1. Китара - стагче за 300лв.
  2. Кубе - фендерче за 120лв.
  3. Кабел - стагче за 8лв.
  4. Микрофон - стагче за 18лв.
  5. Всичко - 446лв.

Забележка- тфа са съвсем примерни цени

Е, надявам се да съм бил полезен, хайде до джангър и нови срещи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А може ли да чуем някакъв запис от това звукозаписно студио?

Аз лично ползвам ВСТ плъгини за китарата. Ако се купуват найстина са скъпички де....

Но с това кубенце, още повече с микрофонче за 20 лв....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

супер :icon_shithappens: ей тва се казва изобретателност. дай да чуем нещо.

между другото ние да се включваме ли с коментари с какво записваме вкъщи или...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъъъъх не съмс ехващал да записвам нещо...ше видим моа псотна семпълче ама понеже съм шибан мързел може тфа да стане чак акто запишем демото с групата, инак ддз, може, няма лошо да се споделя опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това може да се получи полезна тема, в която всеки, който иска да споделя как записва в къщи ( и с какво ).

Аз съм доста бос в тази посока (имам някакво понятие, но до там) и би ми било интересно да чета кой какво прави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че съм много навътре в нещата със домашния звукозапис , но реших да споделя пък току виж съм полезен на някой... Понакога съм получавал ЛС. с въпроси как и с какво съм си записвал някои от нещата, въпреки че във форума има далеч по големи специалисти.

 

 

Как си озвучавам китарата ?

Стандартния(и доколкото знам правилния начин ) е да се записва с микрофон пред кабинета(кубето), но поради липсата на качествен микрофон а и поради това, че записвам често в малките часове на денонощието и не мога да вдигам много шум, аз както споменах по горе си ползвам софтуерни ефекти и усилватели(Guitar Rig, Amplitube и други подобни). Разбира се това е компромисно решение , но все пак за домашен запис, дори има някои предимства като - по лесно по нататъшно редактиране, възможност за смяна на ефектите след като вече е записан трака.

 

DI Box Имам такъв, но не го ползвам за записите. Правил съм проби и разликата (със и без него ), поне при мен е никаква. Намерил съм му друго приложение- за включване директно в пулт, но това си е за друга тема

 

Звукова карта

Имам сравнително евтина(даже май си е доста евтина) такава - M-Audio Audiophile 2496 (на старо беше 150лв. преди около 3 години мисля), но ми върши прилична работа. Подържа си АСИО драйвери и латенсията е поносима за запис в реално време със софтуерни ефекти.Компютъра ми не е нищо особено, да кажем средностатистически :rocker:(че не ми се изреждат показатели, но нищо особено)

 

VSTi

ВСТ инструменти, Които ползвам- Барабани (Toontrack и повечето му продукти,FXPansion BFD , Addictive drums и др. )

Бас- тук ми е много трудно да си намеря свестен ВСТ бас- Пробвал съм Broomstick bass, Stainberg Virtual Bassist ... за сега ползвам Бас китара от Hipersonyc , но имам сериозното желание да си купя бас китара и да си ги записвам на живо(то пък тогава ще е проблем изсвирването хаха).

Клавишни и разни звуци пак Hipersonyc, много непретенциозно и не особено качествено , но свестните неща си искат огромно дисково пространство , което някак си не оправдава моите цели, като се има предвид, че клавирните партии са съвсем между другото при мен.

 

Програми за звукозапис

Използвал съм Cubase, Nuendo и Reaper. Като цяло стигнах до извода че е по скоро до свикване и някакви съществени разлики , които да са определящи за моите цели не намирам .

Също имам инсталирани Waves плъгини за окончателна обработка-->смесване и мастериране, но съм много далеч от тези неща. Първо че не разполагам с добри мониторни колони и второ, че това е толкова обширна материя и си иска много време за да се овладее.

 

Все пак говорим за домашни записи- не за Сони рекърдс :)

 

Ето и един непретенциозен ЗАПИС, записан по описания горе начин. Пиемам всякакви забележки и съвети, както и въпроси .

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм много сигурен защо пиша , при положение , че не съм изкарал кой-знае какъв звук от наличното ми , но все пак (ще продължа по модела на колегата) :

 

Как си озвучавам китарата ?

В зависимост от целта : или с микрофон пред амп , или с въпросните софтове , като най-често това е GuitarRig. Факторът най-вече е дали ампа ми ме удовлетворява като звук за определената песен. В повечето случаи софта е на lead китарите , докато ритъма е hardware :thumbup: .

 

за DI Box-a , аз лично усещам много голяма разлика при записването с китарни софтове. Бокса , който ползвам , е BDI21 на Behringer в пасивен режим. Звуковата карта е също толкова неблагоприличната EMU 0404PCI . Заедно с горкия компютър успявам да запиша всички тракове на една песен при 8ms reported latency.

 

VSTi & Host

Както всички вече трябва да са се убедили , избора на хост е въпрос на вкус. Моят избор е Sonar. А за виртуалните инструменти държа на NI & Аrturia звука (звучи все едно съм видял всичко на този свят , та съм се спрял на едно :thumbup: ). От виртуалните инструменти по принцип използвам само синтове , пиана и барабани. Останалото предпочитам да е 'живо' .

При 'смесването' на песни (тежко казано смесване) ползвам само вградените в Sonar ефекти (не съм имал нужда от външни такива) - все пак , всеки хост си има EQ , компресор и някоя друга простотия. За (още по-трудно казано) мастера ми се намира само един Waves plug-in от незнам си коя година , който още върши нужната ми работа.

 

Баса , както и китарата , го чувствам като инструмент , който не може да се подражава от 30ГБ банки със звуци. Затова се записва с едно хардуерно компресорче на любимите на всички Behringer.

 

И накрая , ето и от мен едно примерно записче за да се убедите , че не говоря нищо сериозно : http://www.4shared.com/file/239207453/d26c...evils_Hand.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баса , както и китарата , го чувствам като инструмент , който не може да се подражава от 30ГБ банки със звуци.

 

Че то си важи и за барабаните (и не само )с пълна сила :thumbup:

Ама к'во да се прави, някак си не се виждам и барабани да записвам в хола :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен най-добрия и най-лесен вариант за запис на китара/бас в домашни условия (особено за начинаещи) е:

  • Китара/бас;
  • Лампов преамп;
  • Аудио интерфейс;
  • DAW с плъгин за импулси и някой пакет импулсчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как си озвучавам китарата ?

Ами ползвам различни китари за различни неща които записвам,но нито една от тях не е на добро ниво.Кабели ползвам Фендер и Стаг натам аналогови ефекти и комбо Маршал.Лошото е че нямам добър микрофон и бих искал да си намеря СМ57 или бета.За сега имам един см58 китайски с който не съм пробвал да запиша но едва ли ще е добре.Другия вариант е китарата директно в саундкартата,защото нямам ДИ бокс или някакъв малък миксер.Винаги ми се губят високи честоти по този начин.После вече софтуер Cubase,Guitar Rig,Amplitube,Revalver. Ползвал съм и импулси в някои записи.Не мога да смесвам добре защото нямам нито монитори нито добри слушалки,а и още се уча как става,да не говорим за мастериране.Барабани,бас,пиана,и други инструменти съм спрял да пиша защото става ужасно бавно ,а и компа ми е толкова слаб че не мога да пусна повече от три пътечки с ефекти на тях.Последно това записвах с бекинг трак и Гитар риг

Megadeth

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ultramega - никога не съм виждал смисъла да имаш 2000 комплекта семплирани като можеш да имаш един (семплиран) , който да ти звучи както искаш :thumbup: Така де , Addictive Drums Forever.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид че също както и китарата барабаните е най добре да не са редени, а да са изсвирени, но не на миди клавиатура или изтракани по разни други приспособления , а на "риъл" дръм сет. Е разбира се има частни случаи , ако записваш техно транс парче да кажем. Да се редят барабани добре с мишката си е цяло изкуство и малцина съм чувал от форума , които се справят наистина добре. Извън форума не съм чувал :)

Веднъж наредени добре(така че да звучат "живи"), вече следва доброто им съчетаване в микса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей ме на и мен. След консултация с Tozi през ноември си взех Zoom H4. Тъкмо преди да спрат да го продават :) Една от най-добрите ми инвестиции. Преди това записвах на стария ми Мак през Мбокс, изполвах Garage Band и една старичка версия на ProTools.

Zoom H4 е супер играчка, може да се ползва като 4 трак, като стерео рекордер(има два кондензаторни микрофона) за лайв записи и като USB интерфейс, има Phantom power, ефекти, "миксер" :o записва на SD карта, дц адаптер/батерии.

В момента работя с Logic studio, но скоро време ще се прехвърлям на ПЦ, така че ще го пробвам и с Cubase.

Микрофоните, с които записвам вокали са два:Sennheiser e865 и Shure B87А.Бас записвам или директно в зумската буболечка, или с DI от кубенцето.Зумчо има ефекти, но аз по-често записвам само с вокален компресор на баса.Китарката директно в зумчо. За домашни цели (да нахвърлям идеи и т.н.) ползвам дръм машината на басефекта ми (Zoom B2). Иначе семпли и VST от Logic. Не съм се занимавала с "редене" на барабани никога, срам ме е от което, но...това е положението.

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.