Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво стана с музиката след 2004 година?


michel

Recommended Posts

Във втората част на десетилетието (след 2005 година условно) като че ли има някаква липса на иде в бизнеса.

И не говоря за поп-фолка, които от прочувствени балади и денс парчета през 2003-2004 година преминаха на мазни кръчмарски песни.

Говоря за Руши, Графа, Мария Илиева, за поп певците. През 2002-2004 Руши, Графа И Мария Илеава пък и много други поп изпълнители имаха много по-добри продукти от сега.

Ами за Тони какво да кажем? Тя сеаг изобщо пее ли? Въобще поп музиката се развиваше най-добре през 90-те и до 2004 година, от там нататък е само чалга.

Сега постоянно ни надуват главата с Миро. Ами няма как - Пайнера много пари наля в него и Мирко стана чалгарче. Той не е виновен, че народът е прост и това харесва.

А онзи, "старият" Миро от Каризма 2002-2004 беше много по-готин и имаше много по-добри песни. Как ми се иска музиката от 2000-2004 година да се завърне.

Не искам чалгаризирана поп музика. Дори Нети на Дони имаше толкова хубави парчета в онзи период. И да, признавам си - от 2005-6 година не слушам българска музика по радиа и телевизии!

Слушам само колегите по пиано баровете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже си млад(21г), предполагам не си слушал "

"(87-92г), след тях и досега не е направено кой знае какво и от гореизброените "звезди", а и от по-старите такива.

Още техни песни:

,
,
:)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с Лими. Освен това си избоил имената на едни от най-посредствените попаджии в България, от които така или иначе няма да чуеш нещо кой знае колко смислено. Причината - всички се втирнаха да правят нещо като някого, нещо което звучи като някой, нещо... като нищо. Наскоро четох едно интервю с Румен Бояджиев, който за новия албум на ФСБ кава нещо от сорта на: ..."не ме интересува как звучат барабаните, китарите, клавирите и т.н., защото на мен ми харесва как звучат. Ние правим оригинал и ще звучат както ние искаме..." Ето тук е проблема. Никой не се захваща да прави оригинал. Като споменаваш тези попаджии, замислял ли си се (ако си спомняш де) колко много рок групи имаше през 90-те. А сега колко са? Колко от тези дето набраха популярност от 97-ма до към 2002 година днес ги има и вървят нагоре... Не запълват пръстите на едната ръка, да не кажа че ги няма. Тъжно но факт - живота е поп фолк от където и да го погледнеш.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как ми се иска музиката от 2000-2004 година да се завърне
Баце,върни 20 год назад..,а ако върнеш 40-50 ,ма не в булгаристан ,ще снимаш откъде е тръгнала всичката съвременна музика. :unsure:

Е това ти ясно сигурно,ма защо засягаш само пост-соц времената,на времето Бандарака е бил утрепан (не буквално) от Щурците ,аре да не пиша,че ще ми изтрият поста..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Изводът от тази тъжна приказка е: "Support your local metal bands! Bang your head!" :godbless:;):D

а точно в метъла колко безидейност и имитативност ще остане...

в крайна сметка за мен той е малко или много ограничена форма на изразяване (още повече на българската ъндърграунд сцена) и в него изобщо е трудно да се направи нещо хубаво.

това все пак е въпрос на вкус, но какво новаторско виждаме и по света и у нас? от песните, в които се пее за колко е як метълът, до неравноделните пейзажи от душевни преживявания - всичко сме го виждали, всичко е изчерпано. едни in flames които и преди, и досега за мен бяха изключително силна група, създаваща ясно определена музика хем с оригиналност, хем без изгъзици, колко им струва новият албум...

 

а у нас така или иначе е популярно това, което дадат по слави трифонов.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

А, Какво стана с музиката, ли? Идейна криза, както навсякъде. Преди 22г. Фр.Фукуяма предрече „Краят на историята”, но настъпи краят на „Великите идеи”, чиято липса е заместена от ефектните сурогати на модерните технологии и маргинални движения, борещи се за нещо си(диня със семки, сняг в Арктика и др. такива)

Пак ще обобщя извадки от други мои предишни коментари:

Всяко хубаво нещо, независимо в каква област е, когато стане масово(народно) се опошлява постепенно, превръщайки се в кич от безкрайно и импотентно копиране.

Но, там далеч на "Запад", хубавите музикални образци, отдавна са претиражирани и амортизираните им поточни линии, все по-често бълват боклук, а тук идват вече избледнелите и опошлените им кичозни сурогати, на които много наши музиканти подражават неадекватно, защото това е световната мода.

Не заклеймявам стилове(жанрове), а вече опошлените им поради „масовизацията” продукти. Добрите им образци(а има хиляди такива) останаха далеч в музеите. Е, все още чат-пат се появяват шедьоври.

А така наречения „синтез” между някои стилове(като метъл+фолк и др.), аз наричам „ашладисване”. Или другояче казано да присадиш на сърдечноболен чуждо сърце, бъбреци и др - ще живее още някоя и друга година, но на патерици.

Едно от масовите и пошли явления у нас е пародирането. Много групи се изкушават, уж на шега да пародират нещо си и като видят, че успеха(кинтите) е по-голям от преди, се вживяват в новото си "амплоа" и се превръщат в пародия на самите себе си. У нас това се превърна в епидемия вече, примери - бол. В България пародирането се превърна в един от най-лесните пътища към успеха и такава „пародиста” пошлост се лее от всякъде, че вече ми се гади. Сега и Сульо и Пульо се пробват в това поприще, а покрай тях и някои добри, "обещаващи" групи се изкушават и си "хвърлят бисерите на свинете". А най-удобни стилове за пародиране се оказват Пънка и Рапа. Иначе Пънка, а и Рапа оставиха много добри образци, но също назад в музеите. Ако ще пародираш на всеослушание „нещо си”, желателно е преди това да си създал по-стойностни музикантски продукти. Всеки "жанр"(стил) си има шедьоври, но когато – по-вта-рям - се масовизира, той се опошлява и един креативно мислещ музикант, трябва да се пренасочи в други муз. измерения, а винаги има такива (ослушайте се), за да не тъпчи на едно място. :thumbs_up:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от песните, в които се пее за колко е як метълът, до неравноделните пейзажи от душевни преживявания - всичко сме го виждали, всичко е изчерпано
:):thumbs_up:

Като гледам за кво страдаш - има и Рок музика измислена преди Метъла,приятелю (тва не е лицемерно обръщение,поста ти е много читав - влагаш мисъл)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ да, де, аз конкретно в тия води имах предвид. затва и не плувам вече в тях...

но предлагам собствено и оригинално решение на проблема - ! - отказ от тенденцията да се употребява ("слуша") музика като елемент от ежедневието (вм. лансираното понастоящем "music = life".) капсулиране на възприемането на музика в рамките на собствената личност.

"- ти каква музика слушаш?

- ами никаква." (вм. настоящото "всякаква")

на мен ми е много неприятно да ида на заведение, а там да са набримчили музика, дори и най-любимата ми песен да е (не че мога да посоча такава). и да не можем приказките да си чуем - нищо, че се свиква. пък и стотинките са кът (:

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С кое какво стана след 2004 година?

Аз лично съм по-нещастна, че имена с подобно качество въобще се употребяват в едно изречение с понятието музика, отколкото че щели да изчезнат.

Що пък Нети? Тя пък кога се е доближавала до материята "песен"? :)

"Каризмаааььь"... :thumbs_up:

 

Аз много искам известни видове поведения изобщо да не възникват в музикалното пространство.

Наивно вярвам, че хората могат да бъдат отказвани от глупостта си, преди да я извършат (което би им спестило време и излишни житейски разочарования).

И съм за превенция на "звуковото замърсяване".

Ама това ще стане след 1000 години.

 

В моето мечтано бъдеще музиката ще е ТИХО занимание - социално незначително, не-модерно, не-романтично, не-звездно, не-мечтателно, не-сълзливо, не-разглезено, не-затъпяващо.

 

А дотогава..., махнете "не"-тата от предишното изречение и съчетайте картинката с ШУМНОТО натрапване на родните "поп" не-знам-какво (или всякакви други представители на този кух "лайфстайл"). И готово.

 

И с'я пък да се вайкаме - що не могат?

А могли ли са някога?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Съгласен съм с автоpа - поп музиката от пеpиода 2001-2005 действително беше на по-добpо ниво от бозите, с които ни заливат в последните години. Гадно е, че в БГ сме се pазделили на два лагеpа - pокаджии/метьлджии и чалгаджии. А има толкова много стилове по сpедата /поп, хаус, денс, диско, поп-pок, джаз, и т.н./, защо сме все хоpа на кpайностите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

След една година - продължение на темата... няма лошо.

Тия дни гледах Белослава в някакво предаване (случайно я засякох по някакъв канал). Аз принципно я харесвам, но ми се поизгуби от музикалния взор последните няколко години. Та там разправяше, че е готова с ново парче. Едно парче ! За няколко години ! О Боже ! Като погледна другите наши "звезди" - ми те "правят парчета" и "издават сингли" - ебаси, за година- две само 1-2 парчета ли правят ? Хората албум правят за една година (айде- две да са) - нашите - по едно парче, и то бозаво...

Ако човек носи музиката в себе си, идеи му хрумват ежедневно. Голяма част от тия идеи да се забравят, да не са подходящи и т.н да отпаднат - пак за година, човек, дето се занимава с музика (дори и покрай другата си работа, като повечето от нас), има материал за 10-12 парчета ! От тях 5 да стават за албум - пак за две години изкарваш 10-тина качествени парчета за албум. А нашите - по един "сингъл" на няколко години ! Браво бе, музиканти, браво бе, звезди !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Разшири си малко музикалната култура. Българската сцена не се изчерпва с Миро, Дони, Нети и Мария Илиева. Има много нови страхотни български изпълнители, просто са малко по-ъндърграунд, но все пак това е така не само тук.

Иначе като спомена Миро, слушал ли си новата му песен с Дивна? Според мен е наистина добре направена и кефи! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.