Jump to content
Българският форум за музиканти

Ритъмът - макро, микро, груув, суинг


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Това с силно и слабо време мисля, че е свързано повече с фразирането...

Бях забелязал, че като свиря фрази на слаби времена излизат по-гот и с по-яка резолюция, но не знаех защо. След това прочетох някъде, че когато започваме фразата на първо време е все едно да започнем от края на фразата. Т.е. когато фразата завършва на силно (стабилно/спокойно) време е по-хубаво да не се застъпва с новата фраза, а новата да започне от слабо (неустойчиво/напрегнато) време.

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ако кавала свири само осмини ноти?

Ами ако имаш смесени неравноделни размери?Нещо като 7/8+9/8 + 5/16 ?

 

Значи тогава няма груув?Или как?

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за намесата, но почва да звучи доста ъъъ, странно :cheers2:

 

lileu

 

Разбирам, че в процеса на свирене си стигнал до някакви изводи и това е супер готино ( човек така се развива, като свири, мисли, записва се, слуша и тн), а също и че ги споделяш с други заинтересовани (като нас) в тази тема. :headbang:

 

....^ Ами с паузите си много прав... паузи на силни времена - супер подход... много ми е помогнал до сега... особено в джаз свирене - казваш си - ей сега няма да свиря на първо време и... става много яко

 

 

Но това за което говориш, общо взето няма нищо общо с груува, както по горе писаха, това е по скоро свързано с фразирането. Джазовият груув се строи върху основата на суингирани (тернерни осмини), когато става въпрос за суинг разбира се, но предвид, че не уточняваш приемаме , че е така. А дали ще свириш или не първото време, или ще правиш паузи, е въпрос на аранжимент или на съответната импровизационна ситуация. При това груува, в този смисъл който най вече обсъждаме в темата, не се прави от един музикант, а от свиренето на цялата формация. Идеята на цялата работа е, как да работим по въпроса и да постигаме по добри резултати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично не смятам че грува се отнася само за свиренето на няколко инструмента заедно.

Дори в свиренето на солови инструменти има груув които се изразява именно в съотношението на нотите в линиите на солиращия инструмент една спрямо друга. Това съотношение на равномерна-неравномерна постоянна пулсация включваща и съответните динамични вариации, създава усещането за forward motion, т.е. движение напред. Когато свиренето е леко "разклатено", т.е. нотите не са перфектно разположени на еднакво разстояние една от друга се създава напрежение което мозъка на слушателя подсъзнателно иска да разреши. Именно това напрежение и неговото разрешение създава усещането за груув или суинг и ни кара да танцуваме (например).

Ако имаме перфектно изпълнени равни ритъм и динамики като на компютърен миди файл тогава усещането за груув изчезва тъй като отсъства характерното напрежение. Същото важи и за свирене с група. Много често в джаза чинела и на барабаниста и баса не са перфектно заедно умишлено за да се създаде това напрежение (ако са перфектно заедно черните му казват бял австрийски суинг).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На никоя уважаваща себе си секция няма да и хрумне да свири свири така, нормалната рецепта е басиста да да свири точно , барабаниста да мисли леко назад ( когато става въпрос за суинг де, а и разбира се има и други варианти). А иначе горките Австрийци :D , знам точно какво имаш предвид, но ивсъщност и там има доста добри. Колкото до това дали може да има груув като се свири сам, разбира се че може, но това, което имам предвид в тази тема е по скоро този в група, защото по лесно се усеща, като за начало

. Когато това се усвои до някаква прилична степен, може да се мисли и за по нататък :rocker: дай боже всекиму :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето пример за няколко уважаващи себе си и много уважавани от другите ритъм секции и приложените към тях солисти :tomato:

 

Секция нмер едно (обърнете внимание как всички се возят върху суинга - ако на някой още не му е ясно какво е суинг е те тва е изразено и визуално и звуково)

 

Секция 1

 

 

Секция номер две. Я да видим тук кой е по-напред , бас-барабани?

 

 

 

И секция номер три:

 

Секция 3

 

 

Ако всеки инструмент на която и да е от посочените секции беше записан на отделни тракове и можеше да се прослушват отделно който и да е било от инструментите съм сигурен че ще звучат не по-малко суингин (грууви) от цялостното звучене на групите.

 

 

Инче от австрийците много се кефя на семейство Мутшпийл. Като изключим прекалената австрийска прецизност и артикулация на Волфганг , си е доста суингин и грууви и всичко посредата. Да не забравяме и господин Завинул ^_^;)

 

 

П.п.: А и господин Арнолд Шварценегер ^_^:butcher:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

На мен ми обясняваха че барабаниста трябва да дърпа напред спрямо басиста в суинга и джаза.Добре че не съм джазмен и все повече го намразвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли накой да ти обясни как се кара колело?Е със суинга е по-сложно и няма нищо общо:)Единствено можеш да го оцениш,когато се научиш да суингираш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха...това с австрийският суинг беше забавно...черните могат да го напишат до името на Джо Завинул :) Как ли ще им прозвучи "български суинг" :)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.