Jump to content
Българският форум за музиканти

True Temperament Fretboard Guitars


Лими

Recommended Posts

Добре темпериран строй и равномерно темпериран строй са две различни неща. Но по прицнип се шири дезинформацията, че са едно и също нещо, за което допринася и учебникът на П. Хаджиев.

 

Иначе, какво, как и що - четете тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което четох за ТТ е, че праговете на стандартните китари са изчислени математически (и сложени) спрямо "иделната" струна, която съществува само теоретично. Не се били взети на лице фактори, като дължината, тежестта и опъна на струната.

 

И аз като Стив Вай мисля, че това е много гот...а и лично аз не се кефя на симетриката, от както пръстите са ми различни по големина! :lol:

 

п.п. Поздрав с тази интересна китарка китарка ;)

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 years later...

Преди време щях да пиша за същата тема ,но се отказах и започнах да изследвам всякакви възможни положения за интониране на китарата и след доста време се оказа че такова интониране може да се направи на прави прагове, просто всичко зависи от височината на струните и интонацията откъм бриджа и дъгата на грифа от тръс рода. Лошото е че има само едно единствено положение в което китарата е абсолютно вярна по всичките прагчета и нацелването е почти невъзможно поради несъвършенството на инструмента човека и т. н. по важното според мене е нуждата от евъртюн бридж.

Та смисъла от тези криви прагчета е почти никакъв и в най скоро време ще се разбере че е безсмислено, просто темата е много деликатна и затова все още се смята че това е решение на проблема. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Мисля, че това е малко cork sniffing. То в наши дни хората не могат да свирят и ползват аутотюн за гласовете си. Кой ще се заслуша да чуе, че някой тон бяга с някоя десета...

Добре сетнат инструмент няма сериозни проблеми с интонацията и вярността по грифа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dave Weiner (фенът, който свири с Вай) също има една такава и каза, че е наложително всички в групата да са с такава, ако ще има някой да използва подобна. Инак звучало зле/фалшиво ако се "омешат".

П.П. Да не ти се налага да правиш рефрет на такова нещо... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.