Jump to content
Българският форум за музиканти

Основно оборудване за свирене на живо


Recommended Posts

Здравейте на всички,

 

Интересува ме какво е необходимо откъм техника за да може човек да си направи група.

 

Аз в момента имам ел. китара + някакъв ефтин усилвател и една йоника. Разбрах че за да може и китарата и йониката да се "пуснат" през една и съща озвучителна система ще ми трябва смесител. Но освен това не знам кой знае какво за озвучаването.

 

Предполагам че като се вземат микрофони те също ще могат да се включат в смесителя без проблем.

Слушал съм и за предусилватели, но не знам и те за какво точно се ползват.

 

Пиша тази тема защото се обърквам от голямото обурудване което виждам, че имат групите по концертите. Повечето от нещата които ползват не разбирам каква функция играят.

 

Например виждал съм че се слагат микрофони пред някои кубета, но си нямам и идея защо. Също така съм виждал наредени големи групи от кубета, но не знам от тях ли идва основния звук по концертите, или се слагат само за да се чуват какво свирят групата, нито пък как ги свързват толкова много заедно...?

 

Може ли някой да ми разясни каква техника се ползва и как се свързва. Търсих доста из интернет, но предполагам че дори не знам какво точно да търся. Препратки към материали на английски също ще свършат работа.

 

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста обширен въпрос, на който е невъзможно да се отговори с две-три думи. Но да речем, че ще се пробвам, пък каквото стане...

 

Ако става въпрос за репетиция - има доста варянти. Китарата с кубе, клавира с кубе, баса с кубе и барабаните без кубе. Може и само китарата да е с кубе, а останалите да влизат в пулт - усилвател колони. Микрофон пред китарно кубе се слага с цел да се извлече най-добрия тон от ел. китарата (динамика, плътност, цвят на тона), който се звукоизвличиа от качествен китарен говорител в кубе, кабинет и тн. На сцената на големите групи обикновенно от всички кабинети се озвучава 2 - горен и долен. Но какво е нужно за да се направи концерт.. това е труден въпрос. От техническа гледна точка има толква устройства, че до утре трябва да обянснявам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накратко ще споделя това, което знам, най-вече от Стойко, че сме в една банда и той озвучава хавите в общия случай.

 

1. Инструменти. Това ясно - китари, барабани, клавири, банджота - кой каквото, зависи си от бандата.

2. Усилватели за китарите - много силно препоръчително. Бас може да влиза и директно в пулта през DI Box, но е хубаво да си има бас усилвател. Ако не усилватели - с процесори с амп симулации, които влизат в пулта - кое от двете е въпрос на личен вкус, приоритети, възможности, понякога и настроение.

3. Микрофони - с тях се озвучават барабаните. Хубаво е да има микрофон за всеки компонент, както и един (може и два) овърхеда за чинелите. Озвучават се и китарните/бас усилватели. Вокални също, в зависимост колко човека от бандата изпълняват тази функция.

4. Пулт - всичко горепосочено отива в пулта, където се смесва, прави се баланс на нивата, настройки на еквалайзерите.

5. Оттам - кросоувър, който да калибрира системата според помещението, в което се развива действието.

6. После - крайните усилватели (още се наричат 'стъпала') - усилват сигнала, подаден от пулта към колоните.

7. Мониторни колони - разполагат се на сцената срещу музикантите, за да чуват какво става и какво свирят те и останалите.

8. Основните колони, през които публиката чува какво става, и се разполагат срещу нея - делят са на три ленти - бас, среди и високи (средите и високите често с в едно озвучително тяло, двулентова колона).

 

Препоръчително е към пулта да се вързани и рак ефекти - допълнителни еквалайзери, компресори (за барабаните най-вече), ревербационни ефекти (за вокалите най-вече).

 

За репетиции - хубаво е да има повечето компоненти, изброени горе - барабаните в общия случай обаче не са озвучени, а се чуват само акустично, понеже са си доста шумен инструмент; основни колони също не са нужни, тъй като само музикантите слушат какво става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за хубавите разяснения.

 

Много ми помогнахте.

 

Дано темата да е полезна и за другите начинаещи в тази област :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.