Jump to content
Българският форум за музиканти

Овердрайв


Evtim Djerekarov

Какъв лийд драйв предпочитате  

90 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

^И като съберете всичко казано до момента се получава това, което правя на практика: Намалям си гейна от ампа(3-4/10) Maxon OD808 в input-а (Drive около 0, Lеvel около 10), NS-2 след Overdrive-a и в моя случай вграден гейт след преампа. За точните параметри на NS-2 не се сещам в момента, но е с доста високо ratio, при много слаба атака в комбинация от двата гейта нищо не достига до Power Amp-a. Състейна страда при подобна настройка, но в бърз траш и метъл ритъм това не е от значение. Среди и високи около 6-7, Presence и той там някъде. Този сетъп ми върши еднакво добра работа за palm mute и sweep. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Знаеш ли, и аз разсъждавах така преди... но орязваш доста от честотите. Читава китара във читав амп и дето викат всичко е от пръстите. Бърз, бавен траш - проблеми никакви. Естествено много зависи от това какви са ти представите за желания тон ;) Имаш нужда от boost - ok, купи си амп с вграден такъв, искаш хай-гейн - същото..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, реже доста, но те кара да звучиш като Youtube героите в последно време (Ola Englund, Keith Merow и др.) ,а това искат повечето начинаещи. Пресетите на Ola са с толкова гейт, че сигнала ти не състейнва и секунда.   :whistle:

Почнах и аз да отварям кранчето, dickens, с времето :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз напоследък бича в чистия канал на ампа. Набримчвам драйва като за як лийд и после с волумето намалявам за ритъм. Драйва на RK flyrig-а си е бая здрав и all round един вид. Дилей за парлама и туй то.  :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за начало - какъв ти е ампа?

Ампа ми е Randall V2,Кабинета ми е също Рандал 4х12 но само с два говорителя  T75 Celestion ,Китарата ESP ltd Alexi 600 със един активен хъмбъкер Seymour Duncan, струните са 10-52 DR  в ре стандарт.Примерно,kато свиря Benediction-Easy Way To Die, звучи убийствено но при по насечени трашарски парчета нещо не ми харесва.И се чудех с кое камионче да започна за начало че не са никак евтини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема определено не е в LTD-то ти, всичко там ми изглежда супер, от единствения бридж адаптер до струните и строя. Пробвай с предложенията, които ти дадохме, ако не помогне аз бих сменил кабинета или най-малкото бих сложил поне един V30 в него. Започни с най-евтиното решение, към което така или иначе се беше ориентирал. Overdrive педалите се продават бързо ако не ти хареса  :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Де да знам, като традиционалист, бих препоръчал като за начало, да пробваш с Boss SD-1 или TubeScreamer. Всъщност - нямаш ли приятели музиканти - вземи някой педал назаем и пробвай. Ако искаш да правиш проби и си от София - занеси усилвателя в MMG - сигурен съм, че ще ти дадат да си го пробваш с много педалчета и накрая ще отнесеш нещо. И с различни китари можеш да пробваш там, да видиш, дали ти е от китарата. Може да се окаже, че ти трябва просто някакъв умереносилен treble booster.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Послушай Евтим за SD-1, май е по-евтин вариант и като гледам Alexi го е ползвал на някакъв етап за затягане:

 

http://www.uberproaudio.com/who-plays-what/210-children-of-bodom-alexi-laihos-guitar-gear-rig-and-equipment

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Постига се звук, който е въпрос на лични предпочитания. И Mark V да си взема пак ще има OD808 пред него. В музиката няма разваляне ако на теб ти харесва :)

 

Maxon OD808 + ISP Decimator/NS-2 в повечето случаи. Разликата е ясно чуваема.

 

 

 

All that remains - OD808 включен в EVH 5150III :

http://www.premierguitar.com/articles/19988-rig-rundown-all-that-remains-oli-herbert-and-mike-martin

 

"Both players use Furman PL-Plus C power-conditioning units and Maxon OD808 overdrives with gain set pretty low, but Martin cuts out extraneous noise with an iSP Decimator, while Herbert uses an MXR Noise Clamp."

 

1xytzs.jpg

 

И още....

 

BuzzUnearth.jpg

 

10cmcg7.jpg

 

11mezj6.jpg

 

AiTsty2.jpg

 

309110_2203654205813_1081092793_31990608

 

С 1-2 минути сърч бързо ще ударя ограничението за брой снимки в тема :)

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щото никой не мисли и пробва, гледат един от друг и прекопират глупости.

Особено пък това NS-2... малиии... Айде нема нужда. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Айде за NS-2 съм съгласен че не е задължителен, обаче овърдрайв си трябва.Аз ги ползвам за различните случаи два камиона овърдрайв и един дисторшън плюс драйва на комбото плюс вградения бууст.За блус в чистия канал, TS9 за ритъм и копие на Plexi Drive за соло.Също в чистия канал за рок/метъл соло копие на Brownie.Мръсния канал за рок/метъл за ритъм + volume & boost за соло.Също ако не ме кефи вградения бууст мога да си ползвам един от overdrive камионите.Много възможности за много стилове.Отделно моделинг ефекти в loop-a.Нойсгейт имах обаче както и да го направя все реже, а предпочитам по-малко гейн и повече ниво с повече тон от колкото много гейн ,но малко състейн и орязани честоти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

По принцип, опитът на този или онзи известен или неизвестен китарист, може да послужи само и единствено за референция, но аз лично съм по-скоро против непрекъснатото посочване на примери с известни групи, и непрестанното публикуване на всевъзможни лъскавоизглеждащи снимки от гиъра на еди-кой-си. Защо - познаването в тънкости на апаратурата на различните музиканти има много повече, така да се каже, хроникьорска или да кажем историческа стойност, отколкото има огромна практическа полза за даване на конкретен съвет. Изключение правят може би въпросите, свързани с постигане на точно определен саунд на дадена песен или група.

 

Дори това, което се често се твърди, че педалчетата развалят чистия лампов звук, е полувярно. В смисъл - наистина има камиончета, които оцветяват нежелано звука, но има и такива, които не го правят, или го правят в пренебрежима степен, или пък го променят в желана посока. Съществено значение за това има и личното умение на музиканта да борави "музикално" с апаратурата си.

 

Когато говорим за свирене, вече всеки свири различно, с различна динамика, различен натиск с перото, наклон, различно перо, китара и струни ако щете. Това прави извеждането на универсални "апаратурни" постулати почти невъзможно, тъй като всеки знае за себе си, какъв звук търси и нарича едни и същи неща с различни имена (или различни неща с едно и също име). Основната функция на китариста е, да бъде китарист и да ЗНАЕ как да си направи определен звук ЗА СЕБЕ СИ. Ако говорим за купуване на техника пък, едва ли може да се даде по-добър съвет от това, да се пробват всевъзможни бустери, требъл бустери и овердрайв педалчета, докато се намери това, което най-добре пасва на търсения звук. Освен всичко останало, софийските търговски реалности са такива, че това е далеч по-лесно, отколкото едноседмично трепетно очакване на златния и неповторим съвет във форума.

 

Относно нойзгейтовете, и скромният ми китарджийски опит, с известно уговорки мога да твърдя, че ако има плачеща нужда от noise reduction, то това вероятно означава, че гейна е прекалено много. Друго възможно обяснение на това търсене на постискане на всяко шумче е, че се свири в тиха стая, където този шум може да бъде чут и дразни, или пък се правят записи. Ако има един, единичен солиращ инструмент върху относително тих бекинг, шума също може да дразни. На нивата, на които обикновено се забива с група, повечето собствен шум на усилвателите е просто нечуваем, защото е тотално замаскиран от другите инструменти.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eвтиме, и аз искам да потвърдя от личен опит думите ти за прекалено многото гейн. Преди това постоянно свирех с нойз гейт, сега дори не го включвам във веригата, а звука не се е олекотил, но пък се е изчистил  :metalist: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.