Jump to content
Българският форум за музиканти

Микрофонен вход и чистотата на звука


Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам следния проблем. Включвам си китарката в микрофонния вход с преходника от 3/4" към 3.5мм (за съжаление на лаптопа нямам line-in и не мога да тествам през него), пускам си Guitar Rig 3, закъснение 6ms с ASIO драйвърите на 128 Sample-a, забавянето при свирене не го усещам хич. Проблема е че постоянно има някакъв шум, бръмчене, бучене, дръщене... та много ме дразни.

 

Достигнах до няколко варианта, които могат да причиняват това, моля разгледайте ги и си дайте мнението за някакви евентулани решения.

 

1. Може проблема да е от кабела за китарата, защото като я купувах продавача ми каза да не разчитам много на този кабел. Той е някакъв супер обикновен, не разбирам от кабели де, ако знаете кои кабели са хубави предложете някой. Всъщност може ли от кабела да е бученето, нов е, изглежда читав?

 

2. Може проблема да си е от китарата - от микрофоните, но когато включа китарата в кубето, няма такъв шум, така че може би това отпада.

 

3. Може да е от микрофонния вход, ако е от това засега няма как да го променя, защото line-in йок...

 

4. Може да е от преходника. Четох някъде из форума, че има два вида такива преходници, ако не бъркам нещо. Стерео и моно. Всъщност кабела за китарата стерео ли е, или е моно, и ако кабела е стерео а преходника моно, това на добре ли е, или не? И как да позная кой кабел е стерео и кой моно...

 

За бъдещи решения си харесах SESSION I/O устройството на Native Instruments, което се продава отделно и струва към 200лв. Доколкото разбрах то е със usb 2.0 вход, и де факто си има в него висококачествена звукова карта и някакви декодери хардуерни, та с него би трябвало звука да е супер чист, как мислите?

 

Благоадря предварително за мненията!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей. Стандартните микрофонни входове на компютрите са за електретни такива и на тях се подава постоянен ток за захранването им. Той може да породи шум. Брумове и пращилки... и в Line In да я включиш пак може да имаш - там причините са много. Определено микрофонният вход е най-неправилният вариант... ако имаше Line In нещата щяха да са малко по-добре, но мисля, че в последното си изречение си се насочил добре :hysterical: Купи си специализиран аудиоинтерфейс с инструментален вход. В твоят случай това би било най-доброто което можеш да направиш. Съществуват разбира се компромисни варианти... с малко занимания и познания в електрониката може да се издялка нещо като DIbox с което да се връзваш в микрофонният вход и да намалеят "артефактите" но... по-добре потърпи така и реши проблема радикално :) Успех!

Редактирано от MR_STENCH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Определено най-добрия вариант е външна карта с инструментален вход. Аз съм на същото дередже като твоето, само дето съм в line-in. Китарата минава през DIY бустер и после в line in. Специално във guitar rig няма шум, обаче саунда е много зле заради скапаната вградена звукова карта. Засега съм така, но ще се ориентирам към външна карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.