Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Как можем да разменим бленди с мой колега? Каква програма да ползвам за да кача блендата в синтезатор Ямаха серия PSR или Роланд? Какви са общите форматите за бленди които ползват Yamaha Roland Korg?

Отговорено (Редактирано)

Никак. Няма такава. Не съществува такова понятие. Учи основите...

Редактирано от presly
Отговорено (Редактирано)

предполагам, че дори два съседни модела на Ямаха не могат да са съвсем съвместими. Иначе най-генерално погледнато, общи параметри като атака и разни такива биха могли да се запишат в MIDI файл, съдържащ CC съобщения но не знам да има нещо да го прави автоматично, а най-същественото - дори с напълно уеднаквени характеристики на различните синтезатори пак ще звучи различно; да, на око би бил най-задоволителен резултата, напр. гледаш параметрите и сравняваш (и слушаш докато си доволен), ама това вече не би било точно"размяна на бленди" ;)

Редактирано от Roevers
Отговорено

Момчета в учебника по Основи на музикалните компютърни технологии страници 36,37 пише че има такива програми. Но само е споменато. А аз искам да знам повече.

Отговорено

То какво толкова може да се бъзика по блендите на PSR-ите освен два-три ефекта и портаментото, че нещо не се сещам. Или за мулти настройките става въпрос. Все едно, ROM семплите са различни, нали така, звукът малко или много различен; Оттам нататък не ми е ясно - какво точно прехвърляме?

Иначе има само един общ формат - MIDI. Ако могат "блендите" да се прехвърлят в MIDI файл със CC, може и нещо да стане на теория - ако пък и другия клавир ги прочете. Със SysEx абсурд, защото те съдържат ID-то на синтезатора и производителя.

MIDI Quest и Sound Diver примерно четат всичко по MIDI, но изобщо нямат самосвирки в списъците си, мн ясно

С една дума - жалко, че не са написали в учебника кои са програмите.

Отговорено (Редактирано)

Бе хора - вътрешния формат на ромплерите от указаните типове е съвместим само и единствено с ASM кода на съответния чип, който пък чип е различен при почти всеки производител!!!! Затова и им викат така ROM-player. А всеки знае, че ROM е ReadOnlyMemory - как ще ЗАПИШЕШ нещо в памет, която е САМО ЗА ЧЕТЕНЕ!?!?!?!?

А ако става дума за истински аналогови синтезатори - нещата са още по-зле. Контролите , осцилаторите, генераторите на обвивки, LFO-тата на всеки производител са уникални и по брой и по функции - затова и всяко аналогово синти си има собствен "характер" Ебаси учебника!!!!! По-добре намери едно древно книжле "Звукови файлове и файлови формати" - там поне са по-истински нещата.

Погледни и в интернет - сега не е 1980 година - информацията е навсякъде около нас, стига да не ни мързи да я потърсим.

Редактирано от presly
Отговорено

Ето цитат от посочения от мен учебник с автор Адриан Георгиев.

" Самостоятелните програми-библиотекари, както и тези, които са част от редактора на мостри, запазват всички звуци на устройството и ги правят достъпни за бързо търсене и сортиране. Обичайната процедура е библиотекарят да изпрати заявка за системно изключение /sysEx/, с което прочита текущо записаните звуци в синтезатора и ги показва на екрана на компютъра. Този списък може да бъде запомнен в компютъра и при нужда да бъде презареден в MIDI-устройството. Записват се не само имената на мострите, но и спецификациите за това как да бъде създаден звука. С други думи, ако вътрешната памет на синтезатора бъде променена, библиотекарятще може да изпрати списъка с оригиналнитефабрични програми и синтезатора ще бъде върнат в своето първоначално състояние.

Библиотекарите много често се използват от потребители, имащи еднакви апаратури и желаещи да си разменят направените от тях програми. Просто с помоща на библиотекаря се записват звуците върху дискета и така те могат да бъдат транспортирани до друг компютър, където и да е по света. "

Надявам се с този цитат да съм внесъм някаква яснота относно въпроса ми. Това с ROM паметта е така. Нали синтезаторите имат и място където да си направиш бленди и да ги запишеш. Върху тия бленди можеш да влияеш. С други думи можеш да променяш атаката decay sustain release.От екрана на синтезатора ако го позволява зная как се прави но от компютър незнам.При Роланд Е-50 тия параметри ги имам на екрана докато при Яманата ги няма. Не говоря за ефекти.

Отговорено
потребители, имащи еднакви апаратури и желаещи да си разменят направените от тях програми

Къде тук видя възможност за "прехвърляне" на бленди от Ямаха към Роланд?

Освен това, езикът, ползван от автора на "учебника", е (меко казано) странен. Има световно утвърдени термини в тази област, и не виждам никаква причина да си измисляме "побългарявания". Отне ми доста време да се сетя, че "програми-библиотекари" са си най-обикновените libraries, а пък "редактора на мостри" е sample editor. :D:girl_cray2::girl_cray2::hysterical:

Да не споменавам и "системно изключение" ?!!?!?!?!?!? за system exclusive - неам нерви.....

Извинявай, агресията не е към теб, richi. Просто такива автори са за .... По-добре чети в интернет и (ако имаш късмет и знаеш и руски) в руските сайтове -предлагат далеч по-достоверна представа за нещата и реалността и на двете места...

• 2 weeks later...
Отговорено

Прав си Presly. И аз невиждам как е възможно. Цялата работа започна от един колега който има Ямаха. Той ми се похвали какви звуци му качил някакъв компютърджия. Акордеони цигулки и др. Той до този момент не ги е намирал в синтезатора си и твърди че няма такива. Попитал човека от къде са, а той му казал от Роланд и Корг. Оставил му една дискета да си ги презарежда. Поисках му да ми прати файловете от дискетата, а той ми казва че компютъра му показва че няма нищо на нея. В същото време като я сложи в Ямахата си зарежда звуците. По интернет си чатя с него.

Аз разбирам руски и ако искаш посочи някой интересен сайт или книги. Намирал съм разни неща. Книгата ми на Cakewalk 9 е на руски.

Отговорено

Един от най-информативните и полезни сайтове (лично за мене) е forum.rmmedia.ru - количества хватки, тестове, съвети и пр...

Най-вероятно дискетата е форматирана във някой от "частните" формати на Ямаха, затова и компютъра не вижда файловата система. Има различни програмки за четене на подобни дискети из мрежата.

Успех!

• 4 weeks later...