Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Не му мисли много-много. Дори този запис да не е добър, следващия ще е по-добър. Следващия още по-добър и така ... Само след десетки изкарани записи, от които си недоволен и им намираш кусури следващите ще стават по-добри. Преди правих една грешка да дълбая един проект до безкрай и просто се омотаваш и изкарваш 50 версии, които ужким в някои аспекти се различават, ама като цяло звучат еднакво. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 350
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Quote

Отгоре обаче съм хакнал още един плъгин, който да ми дава, като мастериран звук на тупаните. Най-вероятно той прави проблема.

Най-вероятно от тук ти иде проблема. Повечето мастеринг плъгини имат серия от фунции за транспарентно подтискане на peak-ове, inter-sampling и всичко това отнема технологично време и най-вероятно от там ти идва забавянето. Ако искаш да си обработиш барабаните цялостно аз не бих сложил нещо повече от компресор за кохезия, който не ти забавя сигнала. Някаква софтуерна версия на Distressor примерно (да речем за метъл). Позаслушай се какво точно прави този мастеринг плъгин и се пробвай да го изимитираш с "не-мастеринг" плъгин. ;) Убеден съм, че е постижимо.

Мастеринг плъгини само на централния ти bus. Ако има нещо, което не ти допада по барабаните, огледай си каналите на барабаните и ремонтирай там.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж за всеки случай в настройките на Рийпъра да не си избрал WDM или MM драйвер ли се казваше втория... Това са на Уина някакви хави за онлайн разговори, не са за свирене и записи. Само АСИО ти върши работа, този интерфейс трябва да има.

Записвай само с един-два уейв файла без никакви плъгини никъде изобщо, излишни са и само си търсиш проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, абсолютно, само ASIO и то по възможност ASIO драйвер написан от Steinberg, не тоя на ASIO4ALL, щото е пригоден точно за твоята карта. Аз обикновено като правя запис, гледам да смъкна буфера за да намаля латенцията, и както каза колегата само с един-два плъгина, колкото да си чуваш китарата, примерно амп + каб и най-много някакъв reverb и това е. От там нататък като почне смесването, вече си слагам по-голям буфер, щото дали ще ми тръгне след 1 секунда или след десета от секундата целия проект като ударя плей, не ме вълнува толкова. Важното е да ми свирят плъгините без пуканки и артефакти, да чуя какво "АДЖАБА" смесвам. :D

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте,

Неотдавна си смених компа и от тогава (след прясна инсталация на рийпър на чист уиндоус 10) се случва нещо много странно. Независимо дали отварям стар проект или правя чисто нов, на някои тракове се появява нещо като ритмичен бял шум за няколко секунди, след това спира и се появява на друг трак. Лошото е, че където се появи, там си остава завинаги, дори при експорт, въпреки че не се вижда нищо от вълната на аудиото в трака. Не знам дали ме разбрахте, затова прикачам видео. Ще съм благодарен ако някой помогне да се разправя с тая гад. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не съм работил с Рийпър, защото когато го разгледах преди години, не ми допадна старомодния UI, но все пак ще се опитам да дам някакво общо предположение. Обикновено такъв периодичен шум (понякога е звук) се вкарва от някоя програма или плъгин (закачен към трака), когато е в демо версия. Доколкото си спомням Рийпър имаше trial-версия, която беше ограничена в срок, но май не вкарваше такъв периодичен паразитен шум, освен ако в новите trial версии не са го добавили.  Така че, хвърли един поглед да не би да имаш някакъв плъгин, който при новата инсталация е останал нерегистриран или пък дали самият Рийпър не си търси регистрация. Разбира се само гадая...

П.П. Също така ми е любопитно - винаги ли вкарва по 18 кратки отрязъка, както е на клипа или всеки път са различно количество?

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Видеото е от току-що създаден проект и няма нито един плъгин. Рийпър-а е в трайъл, но той е безсрочен и няма никаква разлика във функционалността освен това, че те подканят да си го купиш при стартирането му. Това съм сигурен, че не е причината, а и не го прави във всеки проект. 
Дали са винаги по 18(не ги бях броил), не знам, ще го проверя това. 
Мистерията остава засега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като изключим факта, че форумът е малко позамрял напоследък, тук има достатъчно хора, работещи с Рийпър. Предполагам, че когато видят въпроса, също ще се включат в дискусията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@axelПривет, аз също ползвам Reaper, както спомена колегата yamaha. Не мога да отворя .MOV файла, не знам защо. Не съм се натъквал точно на това, но възможните проблеми, които ми идват най-общо са:

  • проблеми с драйверите за Windows 10
  • trial version на някой плъгин/DAW
  • проблем с USB драйверите, ако се ползва външен интерфейс

Ако наистина споменатите гличове са произволни, аз бих направил серия от тестове:

  • смяна на DAW със същите плъгини (Cubase, Pro Tools, Studio One etc.)
  • смяна на версията на Reaper, със същите плъгини
  • смяна на драйвери
  • проверка, дали USB-тата на машината не се изключват с цел пестене на енергия, имал съм такъв проблем с външен аудио интерфейс
  • смяна на OS
  • тестове на плъгини

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за предложенията.   
Ъпдейтнал съм драйверите, ъпдейтнал съм и фърмуера на интерфейса, инсталирал съм най-новата версия на рийпър от сайта им, забранил съм на уиндоуса да пести ток от каквото и да е. Daw-a не искам да сменям, свикнал съм с този. Ос-а мога да го ъпдейтна до 11, но това значи ли че ще трябва да преинсталирам всички плъгини?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз не бих update-нал до 11, докато не мине година-две, да стане по-стабилен, освен ако някой плъгин изрично не тръгва само на 11. Аз съм с 11 и извадих късмет, че всичко работи нормално, но не вярвам при всички да е така. Иначе плъгините трябва да се преинсталират, абсолютно. Колкото до смяната на DAW, имам предвид да го смениш с цел да разбереш дали е от Reaper или не проблема, не да замениш Reaper с някой друг. 

 

Освен това 11-ката има една гадост - махнали са "drag & drop" функционалността, което е мега дразнещо. :wallbash:

 

P.S. Отвори ми се MOV файла. Честно казано ми изглежда като проблем с драйверите.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Здравейте, като правя микс, искам да имам някакъв контрол върху версиите на целия проект, например:

  • Версия 1 - начален микс
  • Версия 2 - смесесени барабани + китари
  • Версия 3 - смесени барабани + китари + вокал и т.н.

За момента текущото ми допотопно изобретение е, че всеки път правя copy-paste на проектния файл и се получава следната картинка:

Songname_v1.rpp
Songname_v2.rpp
Songname_v3.rpp

Гледах насам натам, има такава функционалност наречена SWS Snapshots. Някой ползва ли го това и има ли някакви мотики и подводни камъни, с които сте се сблъсквали? Мисля да го изтествам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не я знам тази функция, аз действам също олдскул и когато променя нещо по-сериозно по микса просто давам “запиши като” и добавям датата или някакво друго пояснение в името на новия сейв.

 

пс: между другото, видях че сме обсъждали ъпдейт към уин 11. Само за инфо, ъпдейтнах и нямаше никакъв проблем, всичко си проработи, както преди ъпдейта без нищо да преинсталирам.

Редактирано от axel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.