Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Благодаря,Учителю-толкова много хитринки научих за 2 минути,а щях да цъкам цел ден иначе!Кой да ти каже ,че имат и скрити прозорчета тия тарикати/за преименуването/.Очаквай по-нататък още въпроси :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 350
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мога ли да импортна барабани от guitar pro и как по-точно става? Пробвах експорт от ГП с Миди и оттам импорт като медиа файл в рийпъра, обаче нещо няма звук. Какво не правя като хората?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

sardaesox,

в Reaper почти няма нищо скрито. Всичко е налично с просто посечване с мишката и след това десен бутон или направо в менютата. И при двата метода до всяка команда ще намериш и клавишните кратки команди, а ако няма такава ти сам можеш да си направиш някаква кратка клавишна команда, също както можеш да си направиш макрос (поредица от команди), оито да се изпълняват след като натиснеш проста комбинация от клавиши (например: Alt+Ctrl+Del да изпълнява: маркирай всички аудио клипове и ги прибери в системната памет (cut), отвори нов проект и ги пусни там... и още много други). :thumbs_up:

 

Много хора мислят, че в рийпър няма инструменти (tool-ове), но това не е така. Всеки може да си назначи някоя иконка (или сам да си направи такава, ако владее някаква графична програма) и да ѝ зададе каква функция да върши, когато бъде натисната (като бутон). например: разцепи, хвани, рисувай клип, изглед ± или направо макрос-команди. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз ги експортвам като миди файл,някъде на декстопа най лесно/от кюбейс-щото сме в развод/ и оттам ги импортвам като нов трак като впоследствие му назначавам ефекта-било-то изидръмър или адитив дръмс-зависи от мапинга

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли плъгини виртуален бас? Някой може ли да издаде някой читав? :hysterical:

 

Мерси на sardaesox за отговра на предния въпрос ;) Проблема бил, че трябвало да му задам да е на 10ти канал...защо, и аз не знам, прочетох го в един форум :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yvex,

механизнът на Guitar Pro е такъв, че той (специално за барабаните говорим) се връзва по подразбиране към Midi банките на Windows или, ако му укажеш от настройките - с тези дошли с инсталацията на аудио каратат ти (от диска ѝ). При мен са налични GM (Gemeral Midi стандарт за Microsoft Windows WaveSynth и General Midi за Creative Synth).

 

Барабани от Guitar Pro се изкарват най-често като MIDI файл. Командата е Export Midi File (може би ще те пита коио тракове да експортне като MIDI или оставяш само барабанния трак)

 

Иди в:

Reaper -> Options -> Prferences... -> (вляво раздел Audio избираш MIDI Device) -> (отдясно излиза двуделен прозрорец) в долния си избираш изходящо MIDI устройство. Ако си с вградена карта (която обикновено няма собствени midi банки, но може и да си има) търсиш по името на аудио-карата ти или драйвера: при мен е Kx Synth или Creative Audigy Synth A или B... за вгрдените карти обикновено е Microsoft GS Wavetable Synth. Маркираш го и му даваш десен бутон с мишока - Enable Output! Apply, OK.

 

Сега като си експортнал MIDI трака от Guitar Pro (примерно на десктопа или в пака MIDI Files някъде из компа си) го дръпваш в трак на Reaper (свободен трак за начало) или го внасяш (import media) от меню Insert -> Media File... ;) (като си маркирал панела на трака, дето ще внесеш този MIDI File, за да се бухне в неговия трак). После си го мърдаш където искаш. Най-вероятно ще те попита дали да преоразмери темпото на MIDI файла към този на проекта ти в Reaper.

 

След това за да чуеш стандартния MIDI звук за този трак с внесения MIDI клип, отиваш на бутона io (routing: sends, recieves, hardware) на панела на този трак и горе вдясно ще видиш падащо меню, озаглавено: MIDI Hardware Output. Накликваш го и избираш това, което си избрал от по-горната настройка: Reaper -> Options -> Prferences... -> (вляво раздел Audio избираш MIDI Device) :hysterical:

 

Вероятно обаче в първия момент вместо барабани, ще чуеш пиано или нещо такова от трака с MIDI клипа. Това е така, защото барабаните в General MIDI стандарта са на 10-ти midi канал. За да го извикаш него, просто го избери точно за този MIDI клип. Посочваш клипа, десен бутон, Open Items in Editor -> Open Items in Built-in MIDI Editor и в MIDI редактора избираш горе: Channel [10]

 

Сега вече чуваш барабаните в GM Standart.

 

 

 

П.п. Имай предвид, че ако си инсталирал банките със звуци RMS на Guitar Pro и тях си позлвал като прослушване в Guitar Pro, GM стандарта има съвсем друг звук.

Иначе после може да си заредеиш виртуален барабанен модул, но неговия MIDI Map (кой клавиш за кой барабан е) в повечето случаи е доста различен от GM стандартните и ще трябва да си играеш с мишката или да използваш програмата Midi File Mapper и да използваш нейните скритове за преобразуване на GM към еди кой си барабанен плъг-ин (виртуалени барабани като Addictive Drums, EZ Drummer, Latin Percussion или сам да си напишеш такъв) :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, мерси! Жив и здрав :rocker:

 

Аз от 2 дни се занимавам с тва нещо...демек сега навлизам и ще имам много, много въпроси. Дано и занапред да ми отговаряш с такава охота :D Пък ще се черпим :hysterical:;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет Рийпъри,

 

от известно време съм с версия 3, но вчера се натъкнах на едно проблемче: при смяна на темпото на проекта, миди тракчетата се омазаха.

 

Пояснявам: имам дръм трак с 15-тина миди парченца лепнати едно до друго като някои са и луупнати т.е. "издърпани" по няколко пъти; реших, че ми е бавно темпото и го смених от долния десен ъгъл. Резултатът беше незадоволителен: рамките на парчетата се свиха (което май е нормално при забързване), но се наруши пълнежа в самите рамки на миди-тата - лууповете вече не започват и свършват точно по границите на баровете (така ли се казват вретикалните черти индикиращи бийтовете ?), а са разместени....сякаш нотите не са се "сгъстили" изобщо... (не съ сигурен обаче дали е така). Не съм променял time signature.

 

Надявам се да ме разберете какво искам да кажа...

 

Преди с версия 2 нямах такива проблеми. Вероиятно някъде има някаква опция да не се променя нещо си при смяна на темпо, но не знам коя е и къде е. С две думи, искам да се запазва всичкото миди както си е при промяна на темпото.

 

Помогнете ако можете. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвет:

тъй като в Reaper e възможно да направиш отношения на MIDI клиповете, както към времето, така и към, метрума, така и към отделна тяхна позиция... ти препоръчвам да маркираш желаните клипове (теглене около или през тях с десен бутон на мишката докаот избереш всичките - селектиране) и да дадеш десен бутн с мишката като кликване, за да ти излезе контекстното меню.

 

Item Settings -> (трети раздел отгоре-надолу) -> Предполагам че това което ще работи при теб е: [v] Set item timebase to beats (position, lenght, rate)

Но е удачно да видиш как ще се държат и другите прди да смениш темпото.

 

Темпото всъщност е забързване или забавяне. Но не е време! По подразбиране е MIDI клипчето да се нагласи по темпото на проекта и да остане такова (обикновено при импорт, внасяне на MIDI клип).

При мен работи: [v] Set item timebase to beats (position, lenght, rate) и след това долу вдясно променяш темпото както си искаш. ;) Но дано съм разбрал какво имаш предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Удобен е определено :D

Някой неща на мен са ми по интуитивни от същите в кюбеис, други не.. поне на първи проби (преди 4 часа я инсталирах)

 

Драснах това за проба?

Попредобрил съм баса съответно... :cheers2:

 

 

Има ли шорткът за бърз зуум? Например в кюбейс е с "G" и "H"...

 

:ok:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- и + от NumPad блока, как са ти? На мен за хоризонтален зуум са ми екстричка, пък и са по подразбиране направени така.

Ако искаш може да си ги направиш както теб те кефи.

 

Отиваш в Options -> Preferences... -> раздел General -> Keyboard

кликаш вдясно на надписчето (синьо е): Show actions Wndow (allow assigning custom key bindings)

 

Излиза ти прозорец със всякакви команди. Горе в полето Filter: (пишеш) Zoom

Воала! Излизат ти всякакви зуум команди. Цъкаш на твоята: Zoom in horizontal (и долу вляво на същия прозорец ще видиш кои клавиши или комбинации са назначени за тази команда). Трий, добавяй... твоя воля. Ако има дублираща се команда, прозорецът ще те уведоми.

 

Това може да се ползва за абслолютно всички команди, ако искате да си ги пляскате по клавишите с клавиатурата! :cheers2:

 

П.п. Джими ис дъ бест!!!

Редактирано от Kurt Uvash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, а как да избера да не записва от микрофона, а от Line in? Сигурно е бая очевидно, ама толкова рових и не намерих подобна опция. На Audacity имаше едно падащо меню - избираш от него Line in вместо Microphone и толкоз. Тук как става?

Съжалявам ако е писано или обяснявано някъде, ей сега пак прочетох темата и не видях да е писано за това..

Редактирано от Dawnfall
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.