Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да си направя надписи за камьончетата?


Recommended Posts

Закъсахме я еййй... С един фен правим тук-там по някоя китарна вагонетка. Ей тъй за спорта. Платчица, читави букси, окабеляване, метална кутийка, боядисване със спрей, копчета - всичко ОК. Обаче първоначалната идея за букви от фолио на режещ плотер се оказа неудачна поради причината, че не могат да се режат толкова фини неща (т.е. тънки линийки). И сега наникъде с тия надписи. Ситопечатът е опция, но за 1 бройка нали се сещата че никой не иска да се занимава или би искал МНОГО голяма сума.

 

Идеи, плс? :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гравирайте го на лазер. Това е една опция, която би могла да свърши работа. Другото ти сам го каза, но не е вариант. Това с буквите от фолио, според мен е налудничева и безсмислена идея, защото след време ще почнат да се разлепват буквите. Гравюрата , или лазерното рязане става много гот бтв :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Щом кутийката е метална - процедирай като при ецване на платка. Печаташ огледален образ на надписите на PVC фолио на лазерен принтер налагаш върху кутийката и гладиш отгоре с ютията. Стига да държиш вагонетката на разстояние от секви разтворители, лакочистители и тем подобни, надписите ще векуват :)

 

Другият вариант е по подобен начин да си направиш шаблонче, изрязваш буквите мнооооого внимателно , налагаш и боядисваш отгоре пак със спрей или квото там ти хрумне. Ако буквичките са много ситни и е трудно да се изрежат, можеш да ги набодеш с игла или карфица - получава се много як ефект ако уцелиш достатъчното количество боя така че да не се размаже.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Едно добро, сравнително евтино и сравнително здраво решение е ваденка.

Лист А4 ваденка за лазерен принтер струва около 5-6 лева в книжарница Дедал.

Можеш да го направиш и цветно (те музикантите на шарено се радват). После изрязваш, потапяш лиса във вода, отлепяш ваденката и лепиш върху ГЛАДКАТА повърхност на ефекта, като се стремиш да няма балончета между ваденката и кутията.

 

Става задоволително.

Диката след експерименти, които правихме заедно каза, че тези ваденки не държат на лакове - намачкват се, но може би трябва да се пробва с най-различни лакове - визирам акрилен на спрей. Ако се лакира ще е по-здраво.

До тук с 5 кинта можеш да направиш 5-6 ефекта :metalist:

 

Ситопечата излиза около 25 лева без значение дали е една или 100 бройки. Естествено зависи и то ситопечатарите.

 

Има и още един метод който ползвам аз, ама сигурно ще напиша тема с картинки някой ден как да го правим, че е малко дълго за обяснение.

 

ПС: Относно ецването на кутии и аз го ползвам тоя метод. Много гот става с алуминиевите, че са доста по активен метал от медта, и процеса протича сравнително бързо.

Ето тук една от многото кутийки, която съм правил по този метод:

 

Muffhoney2.jpg

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мойто предложение по проблема е - принтираш на листче какъвто "лейбъл" искаш, после го ламинираш. получаваш готово и готино етикетче, за което има много възмежности, и може дори да е със завидна естетическа стойност. След тва го залепяш, или го фиксираш с винтчета.

това етикетче над врътките съм правил така:

 

снимка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Този метод не е лош, но когато говорим за ламинирани надписи аз бих предложил по-добро решение:

Взимате А4 самозалепваща се хартия. Тя минава на някои лазерни принтери и на всички мастилноструйни. Разпечатвате си това, което искате да има на кутийката, после залепяте върху тази хартия прозрачно фолио самозалепващо се фолио. Много по-добре се получава, ако фолиото е мат. Изрязвате и лепите върху кутийката. Номера пак минава и има готина визия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Горните два метода не ми се струват особено трайни и си мисля, че не са добър вариант за настъпи кутийки.

 

@Nikifena Ецването пробвал ли си го на други метални кутийки освен алуминиеви. Аз лично съм го правил само на алумин и съм много доволен от резултата. Особено ако вместо да се напечатат на пвц фолио надписчетата се напечатат на хартия. Тогава буквичките стават малко "по-рехави" и се получава тоя готин relic ефект, който се е получил при тебе.

 

П.П. Интересно ми е дали цветният тонер също оставя такъв хубав отпечатък. Трябва да се тества...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ с ламинирането си е трайно - някой евтини кубета дори така са им направени панелите.

наскоро пробвах с пренасяне на тонер като за печатна платка и стана задоволително, само трябва да се види на какъв лак е устойчив тонера ако изобщо е устойчив

Редактирано от Overdrive
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

не само евтините кубета, но и по-реномирани марки, като например Gallen Kruger слагат пласмасово фолио за фронтпанел. Тяхното е по-дебело и в повечето случаи е мат.

 

Някои от фектите на AMT са направени също по този метод.

 

Все пак здравината на един преден панел зависи много от условията в които се ползва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ситопечатът е класическото решение, обаче има два проблема: 1/ Да намериш някой, който да се навие да ти удари единични бройки и 2/ да го направи качествено. Последното особено важи ако си ползвал прахово покритие, защото ако го омацат ти се отваря голяма разправия. Моят съвет е да съберете няколко неща /за едно сито, защото там са повечето разходи/ и да търсите някой, който ще се навие да ви ги удари, иначе останалото са половинчати решения. Може да пробвате и с материал от пластмаса, който може да се гравира на лазер /панел тип MV3/, но тази визия не допада на всеки. Може и метален панел рязан на лазер. Във всички случаи разходите за панел за 1 камионче няма да са по-малко от 5-10 лв в завсисмост от материала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Казах, че ламинирането не ми допада като вариант за камиончета, а не за кубета.

 

А пък и не ми седи ефектно някак си. По-принцип не се кефя на лъскавките гладки работи. Повече си падам по аграрните ръбати олд скуул и винтидж решения. В момента гравирам с дремел една кутийка. Позасрах я, ама има мегдан да позамета оплесканото. Ако в крайна сметка се получи това, което искам ще постна снимчици за да покажа какво имам предвид.

 

П.П. Между другото има някакъв метод за ецване на гравиран метал с киселина, при който след едно хубаво боядисване се получава emboss/engrave ефект. Някой да го е пробвал или да има по-подробна информация по въпроса?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Аз съм "единия фен" :). 10х на всички за отговорите!

Основният проблем е, че за цвят харесахме черно и много от вариантите отпадат... Може примерно освен "ваденки" да се направи и разпечатка на прозрачно самозалепващо се фолио, ама с тоя черен цвят на камиончето като се лепне ще се вижда точно нищо... :thumbup: Голяма грешка беше това черно - ако трябваше да избирам сега цвят щях да се насоча към нещо по-светло и да действам с печат на прозрачно самозалепващо се фолио, ама... Не ми се занимава да разглобявам и боядисвам пак наново...

 

Сега си мисля за изрязване на шаблонче, ама на лазер, че на ръка ще е чанч и няма да стане хубаво. После едно пръсване с боя и това е, но пък Baby Thomas нещо има резерви към тоя план на действие... Трябва да го накарам да си признае какво го тревожи... :D и да видя къде има "лазери" наблизо :D, че да проуча как е далаверата там...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ем че ти като си играеш да режеш на лазер що не го завиеш това изрязаното с 4 болта за кутията ?

 

Виж как Gregg е направил неговия преамп (потърсих снимки, ама Налбантов ги е затрил)

 

 

@patient: под ламинирано имах предвид мат. То е друга работа и изглежда дооста по-добре от гланца. И пак по въпроса с ламината визирах някои от камионите на AMT, а галените ги дадох просто за да се види, че го ползват не малко фирми тоя метод.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах резерви, ако ще се реже самата кутия. Да не би да се виждат после червата и да стърчат кабеляци.

 

Ники, ако самото вече изрязано (те ще са бая табелки/надписи) се завие ще стане цялото педалче като на Васко Кръпката дънките от турнето 92-ра... :)

Така че срязано на...слюда за телефонен звънец (да речем) и отгоре със светъл спрей...може да излезе нещо. Хем неща като In/Out/Drive/Level/Tone/etc. ще могат да се ползват и занапред...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.