Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY Pocket Pod Footswitch


Recommended Posts

Вчера го купих, днес му спрях тока, така да се каже. По спецификация въпросната играчка няма опция да се ползва с фуутсуич, МИДИ и т.н. външно управление. Само по-скъпите и големи братя имат подобни функции. Реших, че няма как да не се е сетил някой фен и потърсих из нетя. Да, много се бяха сетили, но никой не беше направил. Най-близкото решение беше през ЮСБ към лаптоп с рутиране на МИДИ събития и нек'ви такива сложнотии. Разфасовах го аз ПОД-а и гледам едни 4 обикновени "цъкалки" за управлението сложили (като на VCR) 40 сек. с мултицета и решението бе взето - ще се мод-ва ЯКО!

Днес обиколих магазините, но не намерих нещо малко и дискретно, което да вградя в корпуса. В Комет има, но в Русе няма комети - спряха ги, че няма нафта. :offtopic-001: Най-читавото (временно, разбира се) решение се оказа RJ-11 конектор и съответното гнездо (а.к.а. телефонна дупка). Запоих нек'ви жици, свързах всичко запали и върви ОК. Обаче конектора, който мислех да скрия в пространството за батерии, за съжаление се оказа много малко и сега тази джаджа стЪрчи и не мога да си сложа капачката за батериите. Много тъпо. Ще моля май някой фен от Сф/Пд да ми закупи Мини ЮСБ двойка, за да стане като истинско, да го патентовам и да правя кинти. :icon_shithappens:

 

П.П. Снимах процеса с ГСМ-а, но кабела ми е в офиса, утре ще ги ъпна да се види що-годе кое как. Не че ще се вижда нещо, ама...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво юсб мини? Щото юсб-тата са доста видове - usb-a, usb-b, usb-нам си кво... Ако има в комет тия дни ще гледам да мина да ти взема една двойка мъжко/женско възможно най-малкото, па дано стане работата :offtopic-001:

 

Поздрави,

Влад

 

П.П. На мене педалиерата на процесора ми (Zoom 9000N) е на rj-11 конектор - много груба гавра, ма пък си върши работа животинчето :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така оставяш ли опция за контролиране от неговите си бутони (работа без ф. суич)??

в смисъл външния фуутсуич го закачаш паралелно към бутоните на пода ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е просто от съответното копче да се запоят по 2 жици и те да отиват към юсб конектор. Той е малък и една малка дупка няма да навреди на малкия под.

Естествено, че пода ще може да се ползва и контролида от копчетата му дори и да е пусната външната педалиера.

 

В пода се пъха кабел с мъжко юсб, който отива в малка кутийка с 2 незадържащи бутона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво юсб мини?

Еми то мини-тата мисля, че са само един вид:

USB-mini-5-pin.jpg

Каквото и да е става, само да е достатъчно малко и да има комплект мъж/жена. :P

 

така оставяш ли опция за контролиране от неговите си бутони (работа без ф. суич)?

Е как инак? Идеята е като ми трябва фуутсуич да боцкам една жица и да мога ад сменям съседни банки и с крак. Погледни "снимките" (мега ужасни са :rockon: ).

 

Ето го и производствения процес:

podmod01tp6.jpg

Това е долната страна на POD-а. Разглобяването беше пийс ъф кейк - 4 болтчета и капачките на потовете.

 

podmod02to4.jpg

Ето я и горната страна. Има две допълнителни платчици за управлението и LCD-то. Четирите копченца на кръст в долния десен край са за навигиране из менютата и смяна на параметри и пресети. На мен ми трябваше да забода по 2 жици на бутоните за "нагоре" и "надолу". Използвах 4 жила от лентов ИДЕ кабел, а за спойките си купих нек'ав ментажен поялник от 5 лева и мега остра човка (чиито връхни 2 мм. обаче явно изстиват много бързо, защото "не бачкат". ;)

 

podmod03zg2.jpg

Грозен close-up на 4-те бутона за управлението. Десните две спойки станаха доста мъчно и се вижда малко разпльокана изолация. Трябваше да се поупражнявам някъде другаде с новия поялник, ама...

 

podmod04za5.jpg

Естествено сложих ужасно къса цижа. Тия шарените продължения са си от самия телефонен куплунг, който изкормих от двойна кутийка-разклонител. На мястото, където се съединяват сложих термошлаух, но без да го нагрявам, че нали ще има втора версия.

 

podmod05rc5.jpg

Единствените засега поражения по корпуса - 2мм отвор на задния капак, за да изкарам кабел до кухината за батериите. Дупчих на мястото, където има "пъпка" от отливката, така че да не загрозя много повече. Тук е мястото да кажа, че пластмасата е МНОГО яка! Не че 750 вата дрелката-менте се озори, но все пак - материята е учудващо здрава!

 

podmod06qc5.jpg

Тук снимах как жичката минава покрай ъгъла на платката и отива от другата страна. Не пречи на елементите и в същото време се фиксира, за да не се мандахерца напред-назад. От другата страна пък минава между един кондензер и входа за китарата. Не се вижда особено добре, но втората двойка спойки станаха като истински!!! :D

 

podmod07fx8.jpg

Бившият ми вече фуутсуич, който правих за Пиви-то. Преди няколко дни спретнах нов с "реален" размер корпус и тоя остана излишен. Не за дълго! Изкормих старите черва и имплант-нах бутони и жица. Три метра, за телефон, кримпнаха ми я в магазина от едната страна. Тук още не съм остъргал напълно старите и безплатни, но завидно грозни надписи. Сега ще направя в комплект за всички играчки.

 

podmod08ly7.jpg

Устройството е мега сложно - два бутона, 4 спойки и 2 бутафорни светодиода, за да запушат дупките. Те дефакто си бяха там, само ги отпоих от предните ключове и ги оставих така.

 

След като всичко беше готово затворих кутията и последвалите моменти на тройно препотяване и тремор в пръстите, се оказа че всъщност сложната интервенция е успешна и всичко работи ОК! За неразбралите - може да се упралява и от бутоните му и от фуутсуича, а ако последния няма да ми трябва просто вадя кабеляка и т'ва е. Единственото гнусно е, че куплунга е една идея по-голям от кухината и не може да се затвори вътре... :(

Ако намеря Мини ЮСБ или какъв да е друг миниатюрен куплунг (комплект!) мисля да си направя отвор в самия корпус и да стане фабрично, но не знам дали и кога. Важното е, че засега бачка и е супер удобно да се свири! Респект към такъви като мен. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хе-хе-хе, браво, BT! :girl_witch:

 

Голям инженерен гений се криел в теб, пък аз да не знам през всичките тези години.

Като задание звучи сложно, а на практика наистина е хипер елементарно - то направо си го има заложено като функционалност в самия дизайн на подчето един вид - даже се чудя защо се стипцат от Лайн 6 за 5 ст., а не вземат направо те да изведат един изходен куплунг.

Най-малкото което е после ще могат преспокойно да пуснат и фуутсуич за този модел за 20 евро и ще има гора, които ще пазаруват и няма да са 1ци...

Може би причината е, че такова решение дава възможности само за базово превключване предишен-следващ пресет и не реалицира цялата функционалност на управление, но пък си върши супер работа...

И от мен една купа: :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

nip, а може би всъщност от Line6 мислят по следния начин: "който иска фуутсуич ще си купи по-скъп вариант! Нях-нях-нях" :)

 

Евалата за идеята - ще гледам утре да мина през комет да погледна дали имат - ако имат взимам и пращам още утре :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ше Ви бъда задължен! Дори може да ми вземеш 2 различни варианта, въпроса е да са малки и евентуално да може да се закрепи лесно. Примерно FireWire пак става, или 3.5мм жак и букса дето са с 4 секции...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди малко получих комплект MiniUSB конектори и още тази вечер ще се опитам да ги инсталирам в Pocket POD-а. Дано само прикритата ми некадърност не се намеси решително и успее да развали проекта! :)

 

Огромно БЛАГОДАРЯ на колегата vlex за съпорта!!! ;)

 

П.П. Ангажирал съм и едно читаво фото, за да заснема отново процеса, че нищо не се види тук...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми май стана. Не смея да се похваля, но мисля, че стана и то добре. Малко по-различно се наложи да го реализирам спрямо това, което бях замислил, но все пак е прилично. Направих 2-3 пикс, които ще кача утре. След като завърша и другите си три проекта ще направя хай-рез снимки на всичките и ще може наистина да се види нещо от целия филм. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като не успях да го закача някъде по самата платка (няма свободни места или незапоените отвори са с пътечки и не знам дали нямаше да изпуши нещо) реших да монтирам конектора в долната кухина, където има място и е относително подходящо да се намести. Малко дрелки, малко пилички и стане почти като отливката. За да не се мандахерца при вадене на кабела, пробих две мааалки дупки и сложих нещо като скобички, които да го фиксират към корпуса. От долното няма особена нужда, но все пак така е по-стабилно и не много по-грозно. Ето ги и картинките:

podmod09kr9.jpg

 

podmod10hx7.jpg

 

podmod11sx0.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.