Jump to content
Българският форум за музиканти

С малко по-специфични претенции.


merkilez

Recommended Posts

Значи, търся си китара за 200 лева (може до 260), но до сега никъде не намерих нещо такова, обаче ново. Възнамерявам да я вържа към компютъра и всичките ти му здрави ефекти да ги правя с guitar gir, тоест няма да си купувам усилвател и дисторшъни. Въпроса е, че не съм особено запознат с процедурата. Не знам как да прикача китарата към момпютъра, едва ли не мисля, че е в usb-то :) . Трябва ли ми нещо допълнително за да може да го направя това нещо? Това за саунд картата го знам, но някой може ли да обясни точно какво трябва да се направи дословно. А и ако ми кажете от къде мога да си намеря добра (не казвам невероятна), добра китара, която да варира между 200-260 лева ще съм ви много благодарен. Свиря от скоро и не ми трябва нещо свръх добро, просто искам да се осавършенствам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой е описал точно пък как се закача китара към компютър? А и може да не съм разбрал, затова да питам. Може просто да търся нещо различно от написаното. Мога да питам за нещо, което е видяно наскоро някъде и още много много други опци... По-безсмислен пост от тоя не съм виждал, а някой ще даде ли съществен отговор?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей "младеж" (не на възраст, а във форума), вместо да се обясняваш кое е безсмислено и кое не - ползвай търсачката, поразгледай първите няколко страници в раздел КИТАРА и раздел СОФТУЕР.

 

За твоя огромна изненада не си първият, който иска да си купи евтина електрическа китара и не знае как да я пусне в пц-то.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато чаках тоя отговор, прерових Софтуер, както и търсих в търсачката ключовите думи "китара кабел компютър", "китара компютър", "китара кабел", "guitar rig". Мога да ти гарантирам, че не излиза съществена информация. Не можеше ли просто да ми олясниш набързо нещата вместо да започваш тоя разговор така? Щеше да ти отнеме най-много минута-две!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой е описал точно пък как се закача китара към компютър? А и може да не съм разбрал, затова да питам. Може просто да търся нещо различно от написаното. Мога да питам за нещо, което е видяно наскоро някъде и още много много други опци... По-безсмислен пост от тоя не съм виждал, а някой ще даде ли съществен отговор?

 

 

Ти пък за какъв се имаш че спориш с човек, 10 пъти по опитен от теб, с 1500 поста и този който иска да ти помогне ... щял да си вземе китара за 200 лева и да става музикант ...

 

УСПЕХ !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, ще ме извините, че се изказвам малко в полза на @merkilez, чиято тема безспорно не е от най-смислените, но мое лично мнение е, че тоя Ultimate Guide for Beginners не е много ultimate, нито търсачката е от най-добрите, нито темите, които трябва да служат за христоматия на начинаещите, са особено добри за тази цел.

 

Свиря на китара от 13 години, работя на компютър от 10 години, и с двете съм адекватен. Наречете ме, както си искате, но определено нито с китарата и свиренето сами по себе си, нито с компютрите сами по себе си съм начинаещ. Въпреки това доскоро просто не се бях интересувал да свиря и записвам с компютър и, четейки този форум, бях адски затруднен, докато загрея положението с хардуерните връзки "китара-компютър".

 

Факт е, че някои неща просто не са добре покрити в темите тук или самите теми са толкова непоследователни и разводнени, че е много трудно да се намери ключа от бараката ... За това естествено сме си виновни ние, дето си ги оспамваме, но това е отделен въпрос ... затова си има модератори, да трият и да преподреждат, когато трябва.

 

Не казвам тези неща, за да се заяждам, нито оспорвам опита и ерудицията на хора като @kitaratapesho или @metalhammer. Приемете го като конструктивна забележка от човек, който и знае някои неща, и не знае други, и се оптива както да пише, така и да се учи от този форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не си играеш да търсиш, ще ти опиша аз какво правя. От линейния изход на усилвателя влиза в линейния вход на компа. Можеш и направо да наръгаш китарата, но без предусилване ще излезе 50 на 50 саунд и шум(или поне при мен е така) После си теглиш някоя програмка за запис и газ! Аз лично ползвам Nuendo3, бих ти го препоръчал, но можеш спокойно да използваш Cool Edit, Cubase или каквото друго ти препоръчат съфорумниците. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=1613&hl= - с търсачката го намерих.

 

И малко по-надолу в този раздел: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=31367

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така...да взема и аз да споделя опит (скромен).

 

Има 3 начина да си плъгнеш китарата в ПЦ-то:

 

1) Китара -> кабел1-> Lin in/ Mic in (PC)

 

Както се досещаш, трябва да се набавят необходимите кабели със съответните видове (по-скоро размери) жакове за да се вържат нещата. Обикновено кабел1 е стандартен "китарджийски" с големите жакове и за да го плугнеш в ПЦ-то ще ти трябва преходник от голям към малък жак (за входовете на звуковата карта)

 

Недостатък на това свързване е наистина вероятно високото ниво на шум. За да се елиминира донякъде обикновено се ползва т.нар. DI Box, който върши разни полезни дейности, като това да прави небалансирания сигнал от китарата в балансиран и др. такива, които не разбирам особено но и не е чак важно. Повече по темата "DI Box" има някъде във форума..много надлежно изяснява що е то, как се ползва, видове (активни, пасивни) и т.н. Цената на такова нещо е около 50-60-100 лв.

 

В този случай имаме вече начин 2 на свързване.

 

 

2) Китара -> кабел1-> DI Box -> кабел2 -> Lin in/ Mic in (PC)

 

Обикновено кабел1 е стандартен "китарджийски" с големите жакове. Кабел2 зависи от изходния жак на DI Box-а. Някои са със стандартен голям жак т.е. пак ще ти трябва преходника от т.1, а други са с ...не знам как се казва - един кръгъл, сравнително голям колкото монета от 50 ст. с пинове вътре (женския май). При това положение е най-добре да си поръчаш да ти направят (за около 10 лв.) един кабел с подходящия жак за DI Box-а от единия край и малък жак за ПЦ-то на другия.

 

 

3) Китара -> кабел1-> ДЖАДЖА* -> USB кабел -> USB порт (PC)

 

* джаджата е нещо като мини звукова карта, която обръща китарния сигнал в такъв (вероятно цифрив), който може да се глътне от USB порт.

Този начин на свързване все още не е много популярен, но има някой предимства (нисък шум, улесняване на ПЦ-то чрез подаване на готов цифровизиран сигнал) и даже вече има и китари с USB портове за директно свързване с ПЦ. (Берингер например).

 

Една популярна такава джаджа е JamLab на M-audio http://www.m-audio.com/products/en_us/JamLab-main.html

 

Май това е в общи линии. Надявам се че не съм объркал нещо с повърхностните си знания.

 

Аз лично ползвам варианти 2) и 3).

Редактирано от alexthegreat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно е, че някои неща са поскрити, други са оспамени и т.н. Но...въпросът е принципен! Съгласете се, че е МНОГО дразнещо да се пуска една и съща тема всяка седмица след като специално за това има тонове инфо! Не някъде си в нета, не в Гугъл и т.н. -> тук в този Форум! Тонове!!! Ако се разровя ще намеря поне 10 теми, където надълго и нашироко се разисква този проблем. Но защо аз да си отделям от времето, а не питащия? Някак си не го считам за редно. Достатъчна помощ е тази, че му се посочва наличието на тази информация, както и къде да я търси. Успех на всички! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така...да взема и аз да споделя опит (скромен).

 

Има 3 начина да си плъгнеш китарата в ПЦ-то:

 

1) Китара -> кабел1-> Lin in/ Mic in (PC)

 

в микрофонния вход - НИКОГА - там се подава напрежение за захранване на ония малките компютърни микрофончета което скапва звука, освен това микр. вход обикнорено е скапан моно преамп, закачен към лайн ин вътрешно

 

трябва да се каже още нещо - конкретизирайте когато говорите за DI, че става въпрос за активен ди бокс за китара с високо входно съпротивление, не за пасивен с входно съпротивление 47к (каквито са повечето) защото няма смисъл с такъв

 

също става и китара->лампов преамп (или друг с високо входно съпр.)->саунд карта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Overdrive: мерси за инфото. Това не го знех.

Лошото при мен е че, че нямам избор - лаптопът ми има само Mic in. Някога ако проимам свястна карта (външна) ще го имам в предвид. Мерси.

 

И все пак резултатите при мен не са лоши бих казал ;)

Редактирано от alexthegreat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато е още тук темата и сте в настроение да попитам.

Значи вече имам китара може ли да ми отговорите точно по какъв вариант да я прикача за компютъра възможно най евтиня начин и най качествения ( готов съм да дам 20 30 лева за кабели и т.н) кой ще ми препоръчате? И още нещо моля да ми кажете имената на всички програми които трябва да изтегля за :

ефекти, запис и качество на звука.

п.п

Моля не ми отговаряйте с изрази от типа на " Абе идиот поразрови се малко във форума" " Има тонове тонове информация за това". Да ама не нито търсачката търсачка нито темите, теми търсих около 15 мин намерих някакви глупости но хора нищо не разбрах от цялата бъркотия ! Ако неможете или неискате да ми помогнете просто не пишете !

 

Предварително благодаря за помощта.

Редактирано от axxess
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.