Jump to content
Българският форум за музиканти

* Крадени песни *


Jordan_J

Recommended Posts

Не бих казал, че е кражба, по-скоро взаимстване. Акордите/аранжимента на куплетите на ФСБ - Дневен сън (0:45 мин.) и The Police - Every Little Thing She Does Is Magic доста си приличат. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 hours ago, Koobenot said:

Не бих казал, че е кражба, по-скоро взаимстване. Акордите/аранжимента на куплетите на ФСБ - Дневен сън (0:45 мин.) и The Police - Every Little Thing She Does Is Magic доста си приличат. :)

Вярно, прав си! Не се бях заслушвал. Чудя се дали е случайна прилика или е неволно пресъздаване (на мен това ми се случва редовно). Има и трети вариант, ама не ми се иска да го допускам, защото много уважавам ФСБ :D 

За неволното пресъздаване, на мен редовно ми се случва да ми хрумва някаква идея за цяла композиция или пасаж в рамките на композиция, който впоследствие се оказва, че е на някой друг композитор/група/изпълнител, но неволно съм го повторил с някаква вариация, без да осъзнавам. Съвсем прясно от миналата седмица правих струнен аранжимент за едно парче, което пиша и от много престараване накрая се получи като адажиото на Самюел Барбър, даже го бях направил в същата тоналност 🤣 Наложи се нарочно да го „разбутам“, за да не прилича толкова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@CyberGene Случайно попаднах на приликата. Просто слушах един лайв на Стинг и там аранжимента ми зазвуча много познато, даже се замислих ... бря,  да не би пък Стинг да прави кавър на "Дневен сън". :D По-скоро съм склонен да се съглася с "неволно пресъздаване", ФСБ са на такова ниво, че от 1 парче на Emerson, Lake & Palmer и Toto са способни да измислят 2 албума с авторска музика, без слушателя да се усети, така че нямаме никакво право да ги съдим.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В този ред на мисли, ето още две интересни неща, на които съм се натъквал, но те спадат в зоната на вдъхновението.

  • ФСБ - Антиквар / Phil Collins - Billy Don't You Lose My Number - темпото и аранжимента много си приличат, макар че тази на Филс Колинс носи минорно настроение, докато на ФСБ е ведра. Но тези филове на гейтнатите томове присъстват като основен мотив в албума "Обичам те до тук". Не веднъж съм слушам Румен да разказва, колко много обичат Genesis и какво голямо вдъхновение са те за тях ... Лично мен ФСБ повече ме кефи от Genesis, но все пак ... :D
  • ФСБ - Пак ще се прегърнем (куплета след 40 сек. и хода към припева) / Pokemon Theme - тук вече ми се струва, че и ФСБ и създателите на темата много харесват Тото и се е получило е интересно "наследническо" вдъхновние, ако мога така да го нарека. Тоналността дори е една и съща. Спокойно мога да изпея припева на "Пак ще се прегърнем", върху темата на Покемон и бих бил горд българин, ако създателите на Покемон темата са били вдъхновени от ФСБ, но ми се струва като малко вероятно ... е, живеем в модерна ера, можем да ги питаме, де. :D

    И до ден днешен не мога да се досетя обаче, кое е това парче на Тото, което служи за мостра на тоя тип звучене ... може би Hold The Line, донякъде?
Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

не знам дали е отбелязвано досега.

Ози е гепил Shot in the Dark, и то безобразно.

 

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак пък "гепил"... Просто търсене в Гугъл намира статия за песента в Уикипедия:

https://en.wikipedia.org/wiki/Shot_in_the_Dark_(Ozzy_Osbourne_song)

От нея разбираме, че парчето е оригинално композирано от бандата Wildlife, в която свири бъдещият басист на Ози. Записано е било само като демо от тях и никога не е издавано. По-късно въпросният басист го предлага на Ози, преработват го леко, записват го и го издават. А това, което си пуснал на бандата FM е друг подобен запис на оригиналната композиция. Така че за кражба трудно може да става дума, по-скоро дали е дал достатъчно кредит на останалите от Wildlife, които са композирали песента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
This was written by Steve/Chris, in the 2nd Wildlife album days, when Peter Grant managed them, (Steve only met him once, on a plan) Soussan took the song to Ozzy, who stole it.Soussan was taken to court, and the case won against him and the Osborne's. Soussan fled for the states and was bankrupt when caught up with.The Osborne's used every trick to avoid accounting or paying. To this day, Steve has never received a penny...just one of dozens of stories I could tell you about well known musicians never getting anything for songs that were hits for them, or others.
 
Аз разбрах покрай изказване на Ози, че не харесва албума си The Ultimate sin. 
Който в същност е от най-добрите му.
Някой се бе изказал, че причината е заради краденото парче и така разбрах.

 

 

 
Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой е източникът на този цитат? Защото в Интернет не намирам информация Phil Soussan да е бил съден, преследван, хванат, фалирал и какво ли не. Звучи ми като някакви лични/субективни изказвания на някого. Кой е той?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитата е от някакъв американски басист от неизвестна банда, бях прегледал профила му във фейсбук.

Не е известен, но едва ли има причина да лъже.

Работата е ясна.

Песента е на двамата от Уайлдфаиър ( бандата я знам още от 80-те по радио Свободна Европа),

въпросният басист я е показал на Ози, Ози я е направил хит. После Шарън Озбърн замела нещата.

Аз доколкото разбрах е имало съдебно решение в полза на авторите, но Озбърнови не са платили и цент,

ако това е възможно... не знам.

За мен нещата са ясни, Шарън Осбърн, Уенди Дио , продуцентки на съпрузите си.

И алчни кучки, които винаги са прецаквали китаристите на бандите на мъжете си.

Много изписано има и за двете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е вероятно да има още доста подобни случаи с известни парчета, дето някой някъде е композирал за една банда, пък после е позлвано от друга (известна) банда... Така са нещата. Парчето е много добро, те да си се оправят.

Той и Алън Парсънс се оплакваше, че без него Обратната страна на луната нямало да звучи така, както е, пък те не му дали никакви пари, защото бил на заплата към студиото тогава, когато е бил инженер за албума. Роджър Уотърс пък после обяснява, че ако не са били Пинк Флойд, никой е нямало да знае за Алън Парсънс и да му купува албумите 😀 В музиката драми е имало, има и ще има...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

^ Абсолютно, да, драми винаги ще има. Вярвам, че всеки един от нас се чувства малко или много неоценен в даден момент от заниманията си и изпада в такива "фантасмагорични изсилвания" ... все пак, без емоции, музика няма, ама е хубаво да сме здраво стъпили земята, че иначе се получава една мега жалка картинка на човек, който се превръща в карикатура на самият себе си ... историята познава достатъчно случаи, няма нужда да споменавам, надявам се. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
На 3.12.2021 г. at 18:11, gkpacu написа:

Не вярвах, че ще попадна на личен пример като не музикант но ето ме и мен...

Веско ми е приятел от дете, преди 3 години написа много хубава песен от първия си опит. От бградио го баламосвали, че не могат да я пускат. И така до преди 1 месец когато пускат версията на аргирови... Срам, срам, срам...

Тази песен вече стана хит ( въртят я сериозно по радио и тв), вероятно ще стане и тотален хит. 

Издаден албум, предстоящо турне....

 

За съжаление, бр. Аргирови и дует Мания продължават да обявяват плагиатора Доно Цветков за автор...

 Според мен истинският автор, сега е момента да си потърси правата.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Напоследък слушам разни древни родни банди и попаднах на интересна авторска песен :) После видях коментарите и се оказа, че освен от Slayer хората имат влияния и от Pretty Maids. Като се има предвид все пак времената, когато са правени тези неща разбирам ги донякъде хората.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.