Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Posted

Здравейте ! Имам един проблем с свързването на 4 броя тонколони ! 

Става въпрос за фитнес зала , преди да се разшири фитнеса се захранваше с 4 тонколони всяка на отделен кабел и канал . Но след тазширяването някой майстор е прекарал кабели за още 2 тонколони  но, проблема е  че след като прозвънях всички тонколони се оказа че , 4 от тонколоните са свързани на един кабел тоест паралелно ! Притеснявам ме спадането на омажа спрямо ресийвъра който ги захранва.

Това са 3 колони по 8om И една 6ом. Има ли някакъв филтър да се инсталира някъде да не товари толкова много усилвателя . Разбира се музиката в Фитнеса се слуша слабо не се усилва много ! 

Ресийвъра е - Yamaha rx a870

Благодаря предварително ! 

Posted

Ако 4 колони (3×8Ω + 1×6Ω) са вързани паралелно, общият импеданс пада до около 1.8Ω, което е опасно ниско за Yamaha RX-A870 (мин. ).

Възможни решения са:

• Свържи колоните по двойки в серия, а после двойките паралелно → около 7–8Ω общо.
  •  Използвай dummy load (фалшив товар) за да компенсираш липсващото съпротивление ... като цяло архаичен похват,  аз бих стоял на страна от него
  •  Добави втори външен усилвател, като добавяш сигнала от първия чрез “Line Out” изхода му
  • Купи изцяло нов усилвател, който да отговаря на консуматорите и техният импеданс.

Така няма да претовариш ресийвъра.

:offtopic-001:Аз затова го ненавиждам варианта "пасивни колони + усилвател", защото има толкова условности по-пътя, че е страшно. Активната система е в пъти по-проста за ползване. 

Posted

Лошото е че кабелите са в стените и немога да ги разделя . Затова питах за някакъв филтър или нещо да се вдигне малко омажа ! 

Posted

При това положение може да се направи снадка от изводите на стената с друг кабел, където да се инсталира фалшив товар с цел да се вдигне изкуствено импеданса и усилвателят да работи в по-щадящ режим, щом не го надувате докрай, дори и да се чува по-тихо от преди,  ще го усилите като компенсация. Това все пак е компромисно решение. Най-добрият вариант е направо да смените усилвателя, това според мен ще е най-адекватното решение. Другото, което можете да опитате е да разкачите част от колоните, за да се вдигне импеданса. Много ми е чудно какъв е тоя майстор дето опъва и връзва кабели, а не знае Закона на Ом ... -_-

Филтрите при пасивните колони се ползват най-често за два други проблема - единият вид са чисто честотен контрол, например за субуфер къде да отделя, при по-архаичните варианти слагат лампа или съпротивление, което да поема допълнителната мощност, ако усилвателя подаде повече от това, което тялото може да консумира, обикновено в съвременните варианти тези неща са реализирани с интегрална схема и защитни вериги.  Вашият проблем е от естество несъгласуване на импеданси, няма защита, която да предотврати грешни режими на употреба. Все едно да карате колата с пълна газ на първа от София до Варна и да се надявате, че тя магически няма да се повреди ... ;) 

Posted (edited)

^ Мисля че реших проблема 2 от 8 омовите са в отделен усилвателя вече .

Така че на един кабел останаха една 8 и една 6 ома . 

Edited by Koobenot
цитиране на предходното мнение
  • Thanks 1
Posted

^ От любопитство да попитам, какъв е моделът на другия усилвател, да видим дали ще излезне аритметиката? 

Posted

На теория е така, но все пак да вметна, че малка разлика в омовете не е кой знае какъв проблем за усилвателя, щом няма да работи на високи нива - пробвано е в една спортна зала, в която постоянно звучи фонова музика, където имаше несъответствие между 6 и 8 ома, респ. на колоните и прага на усилвателя, като усилвателят не грееше изобщо на тия нива.

Posted
преди 50 минути, Koobenot написа:

^ От любопитство да попитам, какъв е моделът на другия усилвател, да видим дали ще излезне аритметиката? 

Втория усилвател е Yamaha rx v381 

Във него са свързани 2 тонколони 8ом  всяка на отделен канал.

Просто ги махнах от кабела в който бяха всички заедно . Понеже тези 2 те са в отделно кардио помещение и им сложих отделен усилвател само за тях . Двата усилвателя не са свързани да свирят едно и също понеже са доста далече един от друг . Фитнеса е на долния етаж кардиото е на горния , и реших да свирят две различни музики в двете помещения. 

• Thanks 1
Posted
2 hours ago, yamaha said:

На теория е така, но все пак да вметна, че малка разлика в омовете не е кой знае какъв проблем за усилвателя, щом няма да работи на високи нива - пробвано е в една спортна зала, в която постоянно звучи фонова музика, където имаше несъответствие между 6 и 8 ома, респ. на колоните и прага на усилвателя, като усилвателят не грееше изобщо на тия нива.

До някъде мога да се съглася, но аз съм пурист и обичам всичко да е в рамки. Ако само аз ползвам техниката, хубаво, бих направил компромис, но ако делегирам на някого ... откъде да знам,  че няма да се усилва зверски? ;) 

Освен това ако съм схванал правилно се получава следното:

• RX-V381 → 8 Ω / 8 Ω
  • RX-A870 → 8 Ω / 6 Ω

Имай предвид, че тия които са свързани в RX-A870 са с различен импеданс, така че е възможно едната да се чува по-тихо от другата и тая корекция трябва да се направи от усилвателя. 

Posted (edited)

^ Да да вече е направена настройката . 6 ом да свири малко по слабо но са вече коригирани и настроени . 

Благодаря  на всички за информацията . Живи и здрави ! 

Edited by Koobenot
цитиране на предходното мнение
  • Like 1