Jump to content
Българският форум за музиканти

Питане?


basis4eto

Recommended Posts

човеци мн ми е гневно от няколко дена се мъча да хвана нещо от ''portret of traicy'' na jaco ама ъъ.няма!тука таме мъничко проумея.знам ги флажолетите,ама сякаш друго звучи на неговата китара.яд ме фана чак и като гледах ено лапе в you tube не го свири идеално ама го изкарва от край до край!ама ха!има ли някой някаква идея от къде мога да си намеря някъкво обяснение,урок,показване как се свири това чудо на природата,че ще се пръсна!!!гледах клипове на виктор уутън,и на джако,ама не си показват тайнити,уж за тва са ги снимали теа клипове пък...ае ако можете,дайте някъква насока.много много много много благодаря още от сега!!! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като имаш да питаш нещо,приятел - пусни си отделна тема,а не недей да спамиш другите,с които питането ти няма нищо общо!!! Следващият път няма да си играя да разделям мнения и да създавам теми,направо ще се наказваме!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

извинейшън,не исках да ви товаря с много теми,та много живо ме интересува как да го науча това парче.моля!помогнете. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

не разбрах какъв конкретно ти е проблема с парчето. някоя фраза те мъчи или какво. сигурен съм, че има хора, които са го зорили портрета, и вероятно ще могат да ти дадат hint, ако си малко по-конкретен.

например:

тема от друг форум

Редактирано от thurston
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не си крият тайните :yes: , поне Джако и Уутън :metalist:

 

Флажолетите са си все на свободни струни, освен един в началото, дето е флажолет на 6-то прагче, с натисната струна на 2-ро и финалният акорд, койта е баре на 9-то на тънките три струни с флажолет и на трите с баре на 13-то, ако не се лъжа.

Останалите са предимно на 5-та, 4-та и 3-та позиции, като имаше и едни между 2-ра и 3-та (позиция).

Това, съчетано с няколко тона, които се свирят нормално (не с тапинг!), едновременно с флажолети и още два, три "акорда" на три струни, но изцяло с флажолети е горе-долу всичко.

 

Потърси си книжката "Modern Electric Bass" или нещо такова беше от Джако и там има разписана вариация на песента (книжката върви с филмче де). Ако я нямаш, ще ти кажа от къде да си я поръчаш ;)

 

Имаше и някакви варианти за Г-про-то, но то не изкарва естествените флажолети след 5-то прагче, та дори на едно място ги бяха изсвирили с друга китара, а неговата беше намалена и само обозначена.

Виждал съм и вариант за Пауър таб, който биваше.

 

Потърси, помисли, посвири и т.н. :P и питай, ако имаш въпрос за някой конкретен тон или част от песента.

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

ок.аз ги ледах клиповете на джако-модърн електрик бас-обаче не се вижда,и се мъча обаче при мене звучи съвсем различен тон на това прагче,просто не се и вижда какво свири-явно ми трябва и книгата.да му се невиди,продължавам да търся някое обяснение кат за бавноразбиращи-зема да разбера нещо.не съм срещал такива затруднения с пиеса... :metalist: а пък който може-да помага че съм много убит...без да искам и написъх два еднакви коментара...

Редактирано от basis4eto
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти каза, че ги разбираш флажолетите и аз пропуснах да ги обяснявам, но наистина, потърси си тези варианти за Гитар-прото и особено за Пауър-таба и ще си отговориш на всички въпроси (без този за флажолетите).

 

А за флажолетите е елементарно - беше обяснявано наскоро, но накратко е следното - всяко тяло трепти освен с цялата си част и с кратни на нея, съответно, разделяш една струна на 2, на 3 и т.н. и получаваш ред от обертонове.

 

Например - на 12-то прагче е половината струна - октава по-високо,

на 7-мо е третинка струна - октава и квинта по-високо (от свободната струна),

на 5-то е четвърт струна - 2 октави по-високо,

на четвърто е една пета от струната - 2 октави и терца по-високо,

на трето прагче - една шеста, т.е една половина от една трета, което е квинта и октава, и се получава квинта и две октави над основния тон,

следва флажолет между 2-ро и 3-то прагче, по-близо до 3-то, което е една 7-ма и това беше 10 полутона и две октави, ако не се лъжа (нямам китара до себе си).

После е флажолет, който е 3 октави над свободната струна и се намира между второ и трето прагче, по средата, горе-долу - една осма от струната.

Флажолетът до второ прагче (ще си го намериш) е три октави и 2 полутона над основния тон и до тук може да спреш.

Тези неща ги има във въпросната книжка с таблица и нарисуван гриф, тъй че не се плаши!

 

Но табовете си ги намери де.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма проблем с флайолетите-те на контрабаса са същите-най-малкото ги учим в даскало... :) та и таб за гитар про си изтеглих-няма!не играят флажолетити,нищо общо. :) няма да стане така самоуко,някъкво обяснение ми трябва,видео урок нещо...има видеа във нета-вървят с някъкво закъснение-звук-картина,не може да се разбере нищо.дано не ви прозвуча като някой идиот дет трябва вече ено към ено да му го кажеш,ама нямам от къде да подхвана,нщо нотичка поне илипо ясничък видео урок,харесах го това парче не напразно-яко,осъвършенства флайолетите на баса/до сега само на контрабас съм свирил флажолети/малко ми е странно.оф...просто не знам къде да пипна за да се получи,а не съм толкова чак с флежолетите на баскитара за да карам слухарската...да беше друго ами то... :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше и някакви варианти за Г-про-то, но то не изкарва естествените флажолети след 5-то прагче, та дори на едно място ги бяха изсвирили с друга китара, а неговата беше намалена и само обозначена.

Виждал съм и вариант за Пауър таб, който биваше.

... та и таб за гитар про си изтеглих-няма!не играят флажолетити,нищо общо. :godbless: няма да стане така самоуко,някъкво обяснение ми трябва

Възможни са следните варианти:

1. Изсвири обозначените флажолети без да преслушваш песента (за г-про-то говоря);

2. Намери си варианта за г-про с мутнатия бас и изсвирените флажолети от допълнителна китара, като нормални тонове - т.е. там гледаш и свириш баса и слушаш китарата;

3. Инсталирай си пауъртаб;

4. Обясни какво точно искаш да ти се обясни.

 

До тук разбрах, че те мързи да четеш, а дори и да мислиш, но това са характерни качества за днешната младеж - нидъй са плъши :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пробвах доста.грешката ми беше че до сге ане бях сжирил по таблатури и сега се случи така ,че аз съм ги чел погрешно.ся то пише тоновете,обаче те не са ромбовидни /както трябва за флажолет/еми пак кръгли,и аз си викам прецакано е нещо.и наистина,тожа е с гитар прото/поне при мен/.изтеглих си повер таба,друга работа,и тогажа се сжетнах че те ми изписали кчде трябва да е флажолета/на кое прагче,и кои тон звучи там не на флажолет/там комфуза ми беше голем.сега обаче проблемата е друга.попаднал съм на някъкви версии на портрета,но не са яки като оригинала.ако някои може да даде линкче за такъв таб/колкото се може по-близък до оригинала/много ще съм благодарен.иначе ся виждам че не е мн слойно парче,обаче въпреки че имам дълги пръсти доста места едвам ги чекна.това е от мен!останалото при добра воля от вас! :punk_guitar:

 

 

п.с. относно за оригинала-че то доста версии има като се оглеждам,в датата има един семпъл за него говоря - http://www.data.bg/f.php?fid=12640979

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега си намерих книгата на джако /модерн електрик бас/ще се занимая и с нея обстойно и ще пиша после.благодаря и за всички хинтове,с който успях да достигна дотук! :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Eeeй, айде честито ти озорване :thumbup:

 

Имах един читав пауър-таб, с обяснения по него и т.н. - дай си мейла, ще го потърся и утре, като се прибера, горе-долу по това време, ще ти го изпратя, ако съм го намерил, ама пия и бира, и джин, и ракия, и мастика, и уиски, а особено много и още нещо :)

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

работата върви добре.с учебника на джако и калпавия таб,напредвам.дано ме снабдиш и със тоя пауър таб-стига съм се занимавал с разни вариации на тоя прословут портрет,да забия оригинала... :thumbup: само че с е-мейла ми работата е малко скапана,забравих си паролата... :thumbs_up: но ако си съгласен на скаип basis4eto ще се получи добре и бързичко/тъй като гледам не са кой знае колко големи табовете/.айде!очаквам ново с нетърпение. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

искам и да се похваля!оуспях да снябдъ със книгата на джако-''модерн електрик бас''заедно с видеото към нея.мн добре ми се отразява,защото досега само с школи за контрабас бях се занимавал,на баскитарата-слухче...та на който му трябва може да си я свали от read_rules.net -4.5 гигабайта е,обаче си струва!!! :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.