Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабели... Какво ли може да се говори за тях?


IvanDTr

Recommended Posts

Хубаво е когато някой някъде е събрал всички съвети за решаване на такива проблеми, но на мен лично най ми хареса последното завършващо изречение след всичките съвети кое-какво: "When all else fails, digitize everything, use fiber optic cable and enter a whole new realm of problems.". :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Използвам темата да попитам за този евтин кабел. 

https://www.muzikalen.bg/aksesoari-1/kabeli/audio-kabeli/kabel-stereo-zhak-na-mkanon-sac1psxm-dl

Логично е за тази цена да има сериозни съмнения за качеството, но... към момента по всички магазини в БГ само тук откривам достатъчно къси, готови кабели. Ще свързвам прословутите мониторни колони и както е написано по-горе из темата - колкото по-къс толкова по-добре - шансът за смущения от външенизточник се намалява. (За домашна конфигурация за едно бюро - даже е неестетично да висят навити кабели от по 4,5  6 или 10 метра)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да имаш притеснения, на снимката изглежда добре, предполагам, че е свързан правилно и е екраниран задоволително...все пак говорим за балансиран кабел с дължина само метър, а не 10 или 20 метра. Балансът елиминира доста от проблемите дори и в не много качествените кабели, а иначе в Динакорд също имат даже и по-къси кабели, но с по-висока цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами .. ще взема да ги поръчам - за проба. Наистина на снимката изглеждат добре...като на снимка. Ще споделя тук после. Благодаря за линка ! От него ще остане като за план Б. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За дължина 1 метър, ако е свързан както трябва и има ширмовка (99% има), гарантирам, че няма да забележиш никаква разлика между кабел за 5 и такъв за 20 лева. ;)

Виж ако си купиш метър аудиофилски кабел за $200 (щото и такива има), със сигурност ще усетиш разликата...най-вече по джоба ти. Иначе и мен ме убеждаваха, че такъв кабел имал подредени атоми и аудио сигналът минавал по него по друг начин ("много по-чисто"), но така и не успях да чуя ефекта на тия подредени атоми, ама то е от възрастта явно.:music:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писал съм някъде преди, но рекорда в моя опит е един приятел с чифт двуметрови кабели от хайенд усилвател до чифт колони за 12.000 Евро. Предварително просвирени за класическа музика :) Нема майтап.

Взимай си кабел за пет лева и не се занасяй :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом пичът си е просвирил даже кабелите и то конкретно с класическа музика, представям си какво разсвирване е паднало в началото когато си е купил усилвателя и колоните.:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пристигнаха ! Предварително, фабрично просвирени за extreme high-gain, виртуален китарен усиловател и IR-импулси. На самия кабел има надпис high quality! Oсвен това пише, че сигналът вътре се предава от "положително мислещи" електрони! ! !  - No matter if you play dark and depressing music you play - your signal is carried by positive thinking electrons! ! ! Сериозно бе !!! Ще спя спокойно и няма да сънувам кошмари ! ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Избор на качестен микрофонен кабел - съвет от тонрежисьори

Търся съвет за подготовка на домашно звукозаписно студио.

Искам да си купя качествен микрофонен кабел в среден ценови диапазон, който да не вкарва шумове и да е балансиран. Ще го свързвам към звукова карта. Коя марка/модел можете да ми препоръчате? Много добри отзиви чувам за Klotz, като цена-качество.

Трябват ми два кабела по 3 метра за двойка стерео микрофони канон(м)-канон(ж), свързани към звукова карта (Focusrite). Като гледам в България може да се намери Klotz GRG1FM03.0 за 17 лв., както и Klotz M1FM1N0300 за 65 лв., дали си струва надплащане спрямо втория кабел? Също съм чувал положителни отзиви за Cordial, виждам че ги продават за 20-25 лв. за 2,5-3 метра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При положение, че става дума за балансиран кабел с дължина само 3 метра, всеки такъв кабел ще ти свърши работа. Два броя от първия със сигурност ще работят както трябва, но ако нямаш проблем с финансите, може да вземеш от втория модел...не че ще забележиш разлика, но пък на всеки ще може да казваш колко струват само кабелите ти. :D

Като оставим шегата настрана, ето тук имаш повече избор, който може да разгледаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги може да се инвестира в по-качествен кабел! Препоръчвам този:
https://soundapproach.com/analysis-plus-micro-golden-oval-instrument-cable-single.html

:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще пиша на мастър Джо да да включи такъв голдън кейбъл, бандъл към новата му

голдън Айбъниз китарка. Мен лично не ме кефи такава визия лимонадения голдън Джо...

но пък на него може и да му тича. Засега видях само китарата окачена на НАММ, 

но зависи как ще изглежда на Джо..  струва ми се, като да е екстра за този герой от гато неро, гато бианко 

 

8bb81bf20d5bb2e9085e1aa56627fe1f--boss.jpg

jsg.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Baby Thomas написа:

Винаги може да се инвестира в по-качествен кабел! Препоръчвам този:
https://soundapproach.com/analysis-plus-micro-golden-oval-instrument-cable-single.html

:greenball:

 

Не става, тоя е с жакове. :D

И друг път съм изразявал мнението си относно аудиофилските кабели, но не пречи да го кажа още веднъж, понеже виждам, че колегата, който е пуснал темата няма много представа от материята. ;)

 

При покупка на каквито и да е готови кабели, аз лично избягвам да взимам от най-евтините (китайски), едно че буксите им се държат на магия, самият им материал е от някаква незнайна сплав, ширмовката най-често е символична и т.н. Също така не се заглеждам много и в кабелите от Hi-End сектора, не само поради финансови причини, но и от практични, защото тия 200 (примерно) лева за метър кабел, биха ми свършили по-добра работа някъде другаде. Гледам да попадам в златната среда - хем да не е някой боклук, хем кабелът да е стабилен, траен и да изглежда добре. Освен това аз не боравя само с два триметрови кабела като колегата, а имам стотици, много от тях по 15-20 метра, понеже се занимавам и с озвучаване. Така че що се отнася до балансираните микрофонни кабели, за каквито пита колегата - всеки нормално сглобен кабел от нормална фирма в диапазона 5-10 лева метъра ще свърши работа. Реално вторият модел на Klotz, който е дал, дори не се явява аудиофилски, а е просто някакъв от по-висок клас, с медна спирална оплетка и разни други хвалби в описанието. Дали човек ще усети разлика в звука между двата? Ами...ако някой усеща разлика между два файла, единият семплиран на 44.1, а другият на 48 килохерца, вероятно ще чува и разликата в звука между кабелите. :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже мина време и не мога да си редактирам предишния пост, само да спомена някои неща, които пропуснах.

Горе писах, че обяснявам личната си позиция на колегата, който е пуснал темата, защото по неговите думи ми се струва, че не е много наясно с материята. Всъщност темата е обща и той само е пуснал въпроса си в нея. :) Предполагам също, че е чел и описанията (също и рекламите) към всеки модел кабел. Знам, че не бих могъл да убедя някой заклет аудиофил с моите виждания, но тъй като колегата е обикновен музикант като всички нас, бих казал да не се впечатлява много от фирмените хвалби към някой кабел, струващ $$$$, защото в повечето случаи това е прост маркетинг, който няма нищо общо с действителността и е насочен към точно определена група купувачи.

От сайта, към който даде линк Baby Thomas, може да се прочете примерно "With a genuine sense of tactile 3D imaging and dynamic musical expression....reproduction with truly authentic tone quality, enhanced musical expression and holographic imaging...". Да, звучи много впечатляващо и принципно е вярно, но същото е вярно и за всеки хубав средностатистически кабел, с хубави проводници и добра оплетка, струващ многократно по-малко. Все пак да не забравяме, че ушите на човека са далеч не толкова съвършен "инструмент" и по мои убеждения неспособни да забележат някаква такава микроскопична разлика, евентуално хваната от някой прецизен осцилоскоп, но клоняща повече към теоретичните отклонения, отколкото към реалната практика. Така че не мога да приема за разумна инвестиция (гледайки пак тоя сайт) да дам за 2 х 4.5 метра кабели към двата ми монитора сумата от $22 000, пък ако ще и да е с Free Shipping. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.