Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръки


Nigh7mar3

Recommended Posts

Здравейте,

преди 3-4 седмици се захванах на шега с китара, имам някаква стара “класическа” китара сигурно струваща 60 лв😂, Ноо още веднага усетих, че е нещо което искам да правя и ми харесва, научих основните акорди (Е, Еm, A, Am,C, D etc.), научих също няколко мелодийки и продължавам да упражнявам постоянно акордите, в момента наблягам на поддържането на такт и се опитвам да не спирам да свиря докато сменям акордите. Питането ми към Вас е понеже нямам никакъв опит  с китара и музика, с какво да продължа от тук нататък и какво да уча?Също така да продължавам ли да наблягам на работа с перцето?Като жанр харесвам акустичен поп, балади и подобни.Съжалявам ако съм сгрешил някой термин или нещо подобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

По принцип е добре началото да е с учител. 

На класическата китара си има постановка на свирене, която трябва да се спазва.

За класическо свирене. Отделно може и с перо на класическа да пробваш, не е идеално, но да видиш как е.

По някое време може да се сдобиеш с акустична с метални струни  или електрическа....

Рано или късно ще откриеш хора, около своята възраст, които също свирят на китара и ще почнете да обменяте знания ( акорди, арпежи и тн).

Предполагам, нещата, които си научил са от ютюб.

Не е лошо да си купиш поне една школа на хартия  - обикновено Китара фор дъмис или нещо от сорта за начинаещи.

Има си школи за класическа китара, пак казвам, добре е с учил да учиш.

Продължавай да учиш акордите,

почни и гамите, първо с До мажор/ Ла минор.

Гледай видеа за звуко извличане... Първо научи как се свири, после учи цели песни.

Обратното е безсмислено и вредно начинание.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един учител ще ти спести доста главоболия, защото ще ти отговори на въпроси, които не са ти ясни, ще ти изглади проблеми с поставянето на пръстите, които винаги са индивидуални - аз лично съм се учил да свиря сам и ми отне месец докато схвана как се хваща "голямо баре", което ако бях ходил на учител щяхме да го изчистим в рамките на няколко часа. Все пак учителя не е за всеки, има хора, които мразят да бъдат водени и да им се казва какво да правят и процедират сами както в музиката, така и в живота, но те са по-скоро изключение. Важно е да имаш вдъхновяваща цел през целия етап на ученето, примерно да речем искаш да се научиш да свириш More Than Words на Extreme ... идеята да е разбиеш песента на максимален брой части, които да повтаряш, докато не се получат и съответно да нaучиш нужните техники, за да се постигнат тези части. Веднъж научил една песен, можеш да преизползваш част от техниките и акордите в други и така с всяка следваща ще научаваш нещо ново и ще преизползваш заученото. Този целият процес се нарича "много работа" и в крайна сметка, един хубав ден може и да изкомпозираш нещо свое, когато имаш достатъчно идеи и идея как да ги реализираш. Не се страхувай да експериментираш, стига да не се стига до изкълчени пръсти или други гадни инциденти, както и недей да бързаш - свиренето на инструмент, както всеки други занаят изисква време и внимание и нещата рядко стават "от първия път".

Това е общо взето, приятни мигове с китарата ти пожелавам! :punk_guitar: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е , явно ще трябва да обмисля предложението за учител(ако някой има някакви предложения за Пловдив).Снощи учих C major скалата и ще продължавам с другите, също се бях спрял точно на тази книга Guitar for dummies, а следващата ми китара със сигурност ще бъде акустична🙂.Благодаря за съветите до тук , приемам и следващи ха-ха.

Редактирано от Nigh7mar3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да се замислям, веднага препоръчвам за учител от Пловдив колегата Николай Карагеоргиев - @kolio_k, човек с много опит свирил китара със знайни и не знайни светила у нас и отвъд граница, от когото можеш да научиш много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.