Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на повече от един чифт слушалки към Mackie ProFx10 V3


Koobenot

Recommended Posts

Налага ми се да правя записи с въпросният миксер, та ми трябват два изхода за слушалки - един за изпълнителя и един за мен, в ролята си на звукозаписвач. Принципно знам, че има решения като слушалкови усилватели с множество изходи и индивидуален volume control на всеки един от тях, обаче се досетих, че вкъщи имам един преходник 3.5 mm stereo jack male → 2 x 3.5 mm stereo jack female, който съм прикачил по-долу като снимка. Ta въпросът ми е, ще му се случи ли нещо на миксера, ако закача два чифта слушалки? Единият чифт е 250Ω, другият са едни closed type слушалки, които по спецификация ги дават 15-21Ω. Изходният импеданс на слушалковият изход е 25Ω, а на другите изходи е 120Ω на небалансираните и 240Ω на балансираните. Та от скромните ми познания по звукотехника, когато свързваме паралелно консуматори, получаваме следната картинка:

1/Z = 1/250 + 1/20
Z = 500/27
Z ≈ 18,52Ω

Като гледам, общият импеданс на веригата е по-нисък от този, с който разполага миксера 18,52Ω < 25Ω. Това означава ли, че има шанс да си окъся/претоваря/повредя изхода на слушалките? В случая ще е най-добре да си взема многоизходен слушалков усилвател, но реших да чуя и вашето мнение. Това, с което не съм наясно е, че "слушалковият" сигнал представлява смесица между тончестотен/"колонен" сигнал и не съм сигурен дали важи същото правило за паралелно свързване на озвучителни тела към усилвател.

image.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

От електроника разбирам много малко, но тъй като въпросната процедура съм я правил многократно, свързвай спокойно и не се притеснявай за изхода на миксера. Не е най-правилният начин, но при липса на многоканален слушалков усилвател и това би трябвало да ти свърши работа...най-много при включването на втория чифт да ти падне малко общото ниво. На ЛС ще ти пратя линк към един суперевтин 4-канален слушалков усилвател, който съм сигурен, че ще си го купиш, най-малкото защото е много симпатичен на външен вид. :P

 

Edit: И понеже понякога (както в този случай) говоря едно към гьотере без да отчитам някои разлики спрямо моята ситуация - изчакай все пак първо да се изкажат техничарите и чак след това свързвай. Освен това сигурен ли си, че твоят разклонява към 2 х стерео, а не към 2 х моно, защото и аз имам един такъв "разклонител", но извежда към 2 х моно. ;)

  

преди 33 минути, Koobenot написа:

...Та по скромните ми познания по звукотехника...

Спокойно - моите са още по-скромни. :lol:

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Quote

Освен това сигурен ли си, че твоят разклонява към 2 х стерео, а не към 2 х моно, защото и аз имам един такъв "разклонител", но извежда към 2 х моно. ;)

Сигурен съм, защото чувам стерео картината дори без да пускам left/right test. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А дококото разбирам нивото спада, защото сигналът, който миксера подава сега е поделен между повече консуматори и общото ниво пропорционално пада? По тази логика, ако закачим безброй много слушалки, подаденият сигнал ще резултира в тишина?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Koobenot написа:

По тази логика, ако закачим безброй много слушалки, подаденият сигнал ще резултира в тишина?

А имаш ли подръка толкова много слушалки (и съответните преходници) за извършване на експеримента? :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едните слушалки са ти 250 ома, другите да кажем 20. Нищо няма да изпуши, но предполагам, че на 250 омовите няма да се чува почти нищо, докато на 20 омовите ще ти изкърти главата. Тъпо е това решение. Вземи един слушалков с отделни изходи, има евтини. Връзваш го към някой от AUX-овете и в него включваш свирещите хора. Така те могат да имат отделен микс от твоя. Ти си слушай през мониторния изход на миксера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен с факта, че е компромисно решение, поръчах слушалков усилвател с помощта на колегата @yamaha, за мен по-важно беше да не изпуши нещо. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.