Jump to content
Българският форум за музиканти

Шостакович - "Ленинградска симфония"


Recommended Posts

Това ми е една от любимите симфонии (на един от най-любимите ми композитори), благодаря за линка 🙂 Слушал съм я безброй пъти в най-различни изпълнения. Но въздействието е още по-силно, ако човек прочете историята на премиерата на тази симфония в Ленинград – тя е силно разтърсваща и дори доскоро си мислех, че мога да я предложа на Нетфликс да я екранизират, но за съжаление покрай последните геополитически борби това вече няма как да стане, тъй като ще се интерпретира като опит да се представя Русия в положителна светлина, но да не захващаме тая дълга тема...

Който иска, може да прочете цялата история за тази премиера тук: https://en.wikipedia.org/wiki/Leningrad_première_of_Shostakovich's_Symphony_No._7

Накратко: Шостакович завършва симфонията в момент, в който Ленинград е под продължителна немска обсада и целият град с жителите е в пълно изтощение. Решава се, че симфонията ще се ползва с цел психологическа война срещу противника и повдигане на морала на руските войници, затова ще се изпълни наживо от обсадения Ленинград. Произведението е мащабно, но в града почти няма останали живи музиканти. Ходи се от врата на врата да се търсят доброволци, като за участие им се предлага скромна дажба, понеже към тоя момент гладът е масов. Зимата е много тежка, събират се за репетиции в залата, в която няма отопление и осветление, слагат предварително затоплени тухли до музикантите, някои музиканти не доживяват до премиерата. За самата премиера руските войски предприемат операция срещу немците, за да могат да ги отблъснат и да спечелят известно време тишина, в която ще могат да излъчат изпълнението по високоговорителите. По време на изпълнението някои музиканти припадат от изтощение... Изобщо емоционалната сила на това изпълнение е невероятно и дори самите немци признават, че са изненадани и дори подтиснати от куража на руснаците и невъзможността да бъдат пречупени.

Абе, прочетете статия от Уикипедия, изключително интересна е 🙂

Само за информация, първата част започва със заемки от от мелодия от "Веселата вдовица" на Лехар, в която Шостакович представя настъпващата немска армия, приповдигната и весела, изгражда се почти като болерото на Равел, като обаче настроението става все по-минорно и застрашително, а към края вече оркестърът пресъздава и предупредителни сирени. Симфонията завършва триумфално, разбира се.

Ух, разприказвах се, ама мога много да говоря за тази симфония и любовта ми към музиката на Шостакович 😀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Открих, че има два филма за Седма симфония -

Германски документален - Leningrad Symphony - 2018г

И руски сериал 8 серии -Седьмая симфония - 2021г

Трейлър

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еха, супер, мерси! Ще ги гледам задължително. Руският сериал даже може да се гледа целият в този сайт. Малко ми е ръждясал руският, но все пак от 3 до 11 клас съм го учил и висше по физика само с руски учебници изкарах, та май ще се оправя 😀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Филмът е покъртителен разказ за велика музика, вдъхновена от непокорният човешки дух.

Финалните реплики на диригента Карл Елиасберг - "Така започват войните - когато започнем да считаме другите хора за чужди! Музиката е по-силна от смъртта! Градът е жив, градът се сражава и всеки се бори както може на неговото си място! Ние победихме"

"Страхотните контрабатарейни оръдия на генерал Говоров прикриваха не по-малко страховито оръжие - музиката на Шостакович, - пише Евгений Линд, създателят на Музея на Седмата симфония, - Нито един снаряд не падна на Площада на изкуствата, а лавина от звуци падна върху главите на врага от радиоприемници, високоговорители със зашеметяващ всепобеждаващ поток, доказващ, че духът е първичен. Това бяха първите залпове по Райхстага!"

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Много интересен откъс, благодаря. Колкото повече чета изобщо за героизма и мъките, през които са минали хората при тази обсада, се чувствам все по-нищожен. Живеем в съвсем различни времена, в които всичко ни е даденост и не можем да осъзнаем какви бруталии е имало до съвсем скоро. Баба ми, лека ѝ пръст, като ми е разказвала за бомбардировките през ВСВ и как са ходили да се крият по бункерите… А ние българите почти не сме били засегнати от войната. По-старото поколение са от друго тесто, ние сме някакви лигльовци. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нечовешките изпитания са и предпоставка за велики дела и велики творби на изкуството, пред които човек занемява от възторг и преклонение. Музиката на Шостакович е такова космическо чудо.

Би ли публикувал тук кои изпълнения на 7-ма симфония най-много харесваш и също така на известният му Waltz No. 2, кой най-добре го изпълнява според теб? Аз често слушам това André Rieu, Johann Strauss Orchestra.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз малко да вляза в ролята на беге Дейв Мъстейн и да Ви разясня туй- цък он-уйцък ( в памет на Кембъла).

Миналата събота, даваха супер пропаганден филм, какъв велик герой бил Уинстън Чърчил.

Това е така, защото много се лъже и маже. Победителите си пишат историята, както им утърва....

Уинстън Чърчил , скъпи колеги музиканти в същност е бил супер боклук- много по-голям боклук от Сталин и Хитлер, за които не бих използвал определението боклук. Последните двама са винени за най големи злодеи, но те са вярвали икрено в идеите си, което не ги оневинява, но дава обяснение.

Накратко за Чърчил. Има неоспоримо доказателство под формата на снимков материал ,че  привикал тайно младият Адолф не помня в кой английски курорт беше..

Малко след това АХ създава ГДП. Абсолютно сигурно, е че Чърчил дава парите и началният тласък на Хитлер да основе партията си. Официалната история не казва нищо подобно, според нея АХ ей така щракнал с пръсти и създал ГСП , не и вярвайте.

Лисицата е чел Майн Кампф  и е знаел, че АХ неминуемо ще нападне СССР, което се и случва. 

Отново историците не са коректни - Първа и Втора световна война не са две различни войни, а 2 фази на една война- неразрешените противоречия от фаза едно, водят до фаза 2. В момента сме на фаза 3 , след едно голямо затишие, така , че въпреки, че времената и войната са различни, не е кой знае колко по различно. Просто днес залозите са други.

Така , освен основен подбудител на фаза 2, Чърчил е отговорен за милиони умрели от глад в Индия, включително и за бомбандировките над София, като целта му е била да я изравни на картофено пюре. Да не говорим за отвартителните играчки-бомби, които са убивали деца.

Ако искайте задълбайте по темата , и  евентулно ще Ви светне какъв изрод е бил Чърчил. Ще научите че от една страна е дал тлъсъка на АХ, а от друга е давал оръжие и кинти на Сталин, целта му е била пределно ясна - германците и русите да се избият и Алианса да спечели, така и става, макар и не баш по неговата партитура, мотамо.

Пропагандата казва - най големият изрод бил АХ. Дали е така , има някои неща, които вкарват съмнение - АХ е Първият Политик , който приема закон за защита на животните –(  не знам как кореспондира с определението изрод , вероятно е бил противоречива личност).  Интересен факт - за няколко години , Германия от супер разрушена и сломена в икономическо отношение, става НОМЕР ЕДНО икономическа сила в света, икономическо чудо, каквото не се е случвало нито преди, нито след това никъде другаде. Пропагандата казваше, ча Адолф бил някакъв самозван художник и че свирел на цигулка, ама само скрибуцал на нея... По време на пандемията, с огромна изненада открих, че в същност е бил много даровит художник, на цигулка не съм го чувал... Така , че не вярвам на официалната пропаганда какви ги приказва. 

За Ленинград си спомням един филм, наистина ужасии, вкл и канибализъм. Войната е ад.

Не си мислете, че ни се е разминала. Като нищо ПП-ДБ ще ни вкарат в нея и съм сигурен, че ще го направят, ако им се удаде възможност, а аз рядко греша. Спирам, защото от история леко минах към политика, но се чувствам длъжен да Ви предупредя!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 5/18/2023 at 5:13 PM, Лими said:

Би ли публикувал тук кои изпълнения на 7-ма симфония най-много харесваш

Традиционно най-добре се изпълнява Шостакович от руснаците, като за най-изтъкнат се счита безапелационно Евгений Мравинский, който е бил близък приятел на Шостакович, изпълнил е премиерите на няколко от симфониите му и даже на него е посветена осма. Качеството на записите е прилично, но дотам. 
 

От модерните много харесвам целия интеграл на Василий Петренко с Кралския Ливърпулски оркестър. Също харесвам на Валерий Гергиев с Мариинския оркестър. 
 

Много добри изпълнения с възможно най-качествено аудио от последните години са тези на Андрис Нелсънс (Andris Nelsons) и Бостънски Симфоничен Оркестър, не отстъпва на руснаците, но пък американските аудио инженери са надминали себе си. 
 

Бих ти препоръчал също пета симфония, тя е може би най-популярната, но и въздействаща симфония. Също така, за разкош и от любопитство препоръчвам да чуеш втора част на десета симфония, за която се смята, че е музикален портрет на Сталин: бясно и диаболично скерцо. Шостакович е бил под голяма критика от Сталин и дори е бил застрашен да бъде изпратен в лагер, заради несъобразяване с партийната линия, така че не са се обичали много…

Джаз-валса го харесвам, но съм го слушал по-малко от симфониите, така че там нямам предпочитания, той е популярно произведение и според мен всички го свирят доста добре 🙂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато търсех линк за видеото от втора част на десета симфония, намерих някакъв метъл вариант 😀

По принцип аз съм голям пурист и не обичам такива неща, ама в тоя форум може би ще се хареса на метъл-маниаците и току-виж запалило някого по истинския Шостакович 😉

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, CyberGene написа:

Докато търсех линк за видеото от втора част на десета симфония, намерих някакъв метъл вариант 😀

 

Втора част на 10-та симфония направо вдига мъртвите от гроба, а и диригента танцува сякаш е пънк-рокер. Аз бях задрямал, докато четях тук и мислех да си лягам, но като си пуснах този момент внезапно занемях, щръкнах и изтрещях . Да не споделям какво направих след това, но този момент го слушам вече за кой ли път! Благодаря за което! А за метъл варианта .... съжалявам, но не става за нищо! Чудя се - ако Шостакович е наш съвременник, опознал цялата ни музикална култура, какво ли .....? нямам думи да си доизкажа въпроса

 

На 18.05.2023 г. at 17:27, TONY написа:

За Ленинград си спомням един филм, наистина ужасии, вкл и канибализъм. Войната е ад.

Тони, харесва ми това, което си написал, но нали уж тук е музикален форум и ... туй-цък -онуйцък... и политкоректно само за музика си говорим!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще изслушам цялата симфония, може би на части.

Метъл варианта, ми хареса.. програмираните барабани не особено, най вече не ми харесаха  изкуствените чинели и шеснайсетините на соло барабана, но да кажем, че минават за картечница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Лими, по скоро за лъжите в историята исках да наблегна.

 

Ето днес , казват, че са открили гроба на Атила  на румънска територия... румънска днес... реално българска.

И западната медия пише - хунът Дуло.

Хун, ама не съвсем.

Ювиги Кхан Атила Дуло, най-великият български владетел, известен още като Авитохол.

Българо-хунският съюз, някои го наричат Сарматия ( демек Скития). Аз го наричам Велика България.

Един ме беше питал - българите, хуни ли сме. Не съвсем, Съюзът е от 25 племена и народности, българите са били най много, след тях хуните и тн.

(както бе писал Радой - отигури, унугури .... все наши беге чукундури)

Атила Дуло е пра-пра дядо на Кубрат. Близо два века преди него.

В учебниците ни по история ни Лъжеха, че Велика България, била тази на Кубрат... Не е ВЯРНО!

Апогеят е при Атила/Авитохол/.

Тогава България е била по голяма и по-мощна от Римската империя.

Това са териториите на днешна Русия, Украйна, Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Австрия, Германия.

Това е Велика България... два века след това е стопена само апроксимативно до територията на днешна Украйна.

И това е краят на Велика България - при Кубрат.

Синът му Аспарух дава началото на Нова България.

 

Наскоро(тази седмица) имаше един учен генетик по канал едно, който говореше за ДНК изследвания, правени в Германия...

Ако днес откритият гроб е наистина на Атила, вероятно най-сетне ще признаят , че това което пиша, че е истина.

 

Моето виждане за Атила, е вследвие една прочетена книга - Бичът божий.

Там Атила се казва Атила Дуло...рано или късно, ако има някакви съмнения, те ще отпаднат.

Синът му Ирник, за който вече има ромейски писания, като за основател на България, на територията на скитите ( демек днешна УкраИна)...

Хъката - мъката...няма как, синът му да е признат за българин, а бащата да е хун. Рано или късно  историците , ще трябва да признаят истината.

 

Ако ме пита някой, зао името Атила е супер разпространено при маджарите ( унгарците), а у нас не е , не знам....

 

 

Вече съм към краят на Симфонията.  Какво да кажа... гениална е.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.