Jump to content
Българският форум за музиканти

явор, ясен 4-5 мм за топ


Recommended Posts

Поредната идиотска идея...
Откъде да намеря 4-5 мм (предполагам) дъски от явор или ясен, или друго твърдо дърво за bright tone, за изработка на топ на китарно тяло?

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тялото би трябвало да е от това, и ми се струва че чувам някои от характеристиките му:
https://mynewmicrophone.com/is-okoume-a-good-guitar-tonewood-electric-acoustic-bass/

Още по идиотската идея за евентуално достъпен, не много скъп, доволно твърд и плътен материал:
https://mynewmicrophone.com/is-bamboo-a-good-guitar-tonewood-electric-acoustic-bass/
Ако намеря отнакъде дъски паркет бамбуков композит на бройка, няма и да е скъпо.

Но, по-разумно ще е да не окепазявам оригиналното тяло, а това, ако изобщо ще се захващам, да си върви като отделна изработка на тяло за експеримента.
Тяло от нещо (достъпно), с бамбуков топ за brightness, sustain. Или само бамбук, но по тънко от оригиналното, защото ще стане тежичко.

Идеята е да подобря състейна и хармониците в дебелите струни на тази китара:

Която сравнявам с тази:
https://www.thomann.de/gb/marcus_miller_m2_5_tbl_2nd_gen.htm
Някакъв магахон (лек ми се струва) + гриф и фретборд mapple, срещу okoume, mapple neck + не знам какво (oт 5 ивици) и engineered wood (композит) фретборд.
Разлика има - повече състейн на баса на Sire китарката (предполагам от тялото) и повече хармоници (и тялото е по-твърдо, и разбира се mapple fretboard).

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Поинтересувах се още малко по темата, може би орехът е най-подходящия материал с търсения звук, който се намира в бг:
https://mynewmicrophone.com/is-walnut-a-good-guitar-tonewood-electric-acoustic-bass/
(english walnut би трябвало да отговаря на европейския)

Интересен вариант е и череша, макар че орех и ясен би трябвало да са по-подходящи
https://mynewmicrophone.com/is-cherry-a-good-guitar-tonewood-electric-acoustic-bass/
(sweet cherry тр. да е европейската)

И с трите варианта, ако се направи тяло от един вид дърво (без основа от нещо по леко), отиваме към по-тежка китара - плътност 600кг/м3 и нагоре.

В момента, най ме блазни идеята за срез от коренище на орех и изработка на тяло от цяло парче :D
От дъски, ако мога сам да го залепя (не знам с какво лепило но мога да пригодя нещо като стяжка, и то доста стабилна), би било доста по лесно да се събере нещо.

От първоначалната идея на темата - да фрезовам оригиналното тяло и да му залепя топ, се отказвам.
Също, бг яворът няма нищо общо с mapple/ клен и е мек, не става, освен за визия.
По-добре да запазя тялото (т.е. китарата в пригодно състояние) и да си правя отделно експерименти за ново тяло, а и евентуално хай енд изпълнение от едно парче, ако намеря такова :D

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо не си поръчаш от Китай направо готово тяло и гриф от махагон с истински кленов топ за 50 хамерикански пари?Даже има опция колко дебело да е тялото и топа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В алиекспрес намирам тела с дефекти по ~100 лв с доставка, махагон.
Някой може и да станат с минимум дофрезоване.

Други китайски сайтове не знам, в алибаба не откривам друго освен цели китари и грифове.

Теоретично, махагона не е bright, поне не би бил, ако не си изцяло с mapple гриф И фретборд - като на фабричния бас Sire към който се опитвам да доближа звука.

Попаднах на материал термообработени дъски от ясен за декинг, но се зачетох, че ако е overcooked, звука може да се прецаква, освен това дървото олеква при препичане.
т.е. термообработката за настилки за външна употреба не е ясно каква е, спрямо термообработката при гриф от клен, а за тяло на solidbody китари май не се ползва/ няма смисъл.

п.п. някой има ли идея за пропарените дървесини - за предпочитане ли са или не?
Има обяви за пропарени - орех и други материали.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами.. какво би препоръчал за макс. bright tone и състейн, доколкото зависи само от тялото?

Болт он конструкции, сравнявал съм няколко баса само на сухо и чувам разлика. В общи линии, ако на сухо няма живец, при слап свирене, едва ли през електрониката ще изкара нещо. Фингър стайл е възможно да се модифицира от електрониката и уредбата, но слап - получаваш каквото е на сухо... 

Дъното е един скуеър афинити 5 (тотален скрап) 'топ' един sire (Пак е доста бюджетен бас), и един корт (забравих модела).

Баса който модвам е по средата и искам да го подобря откъм състейн (запазвайки грифа) и да му променя характера към по-bright, с повече хармоници и по-ясни високи.

Орех, ясен (мисля че го дават balanced) или северноамерикански клен (hard mapple, като за грифове), друго?

Или варианти с топ от bright дървесина и основа от нещо със състейн (да речем махагон).

П.п. струват ли си експерименти с термодърво за декинг (термично обработено), или му е взет живеца и ще звучи умряло :)

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз обичам хубава дървесина, но ако аз исках по-ясен тон първото нещо което щях да сменя е адаптера. Смяната на адаптер влияе според мен в пъти повече от смяна на дървесина. Инъче от JAF съм взимал супер качествен американски орех, но е на обкрайчени талпи и ще ти дойде множко като количество една талпа защото бяха доста дълги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7 minutes ago, patzo said:

Смяната на адаптер влияе според мен в пъти повече от смяна на дървесина.

Така е. Но трябва да се има предвид, че адаптера действа повече като "еквилайзер" - не може да създаде неща като атака, състейн и т.н. (но може например да се замаже атаката, ако адаптерът е прекалено мътен). В този смисъл, слагането на прекалено ярък адаптер на китара, която няма ясна атака на тона, по-скоро може да избяга от добрия баланс (за самата китара), отколкото да помогне. От друга страна, махането на мътен адаптер, и поставянето на по-"нормално" звучащ такъв на китара, която в общи линии звучи добре като дървесина, най-често дава желаният ефект. Типичен пример бяха старите Vintage китари с мътничките Wilkinson адаптери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

С адаптрите си играх преди 2 години. Бях забравил момента, че оригиналните вадят ПО ЗЛЕ звук, отколкото звучи на сухо... Kоето вече е супер порнография, но за съжаление има такива случаи :D

Оттук нататък си чувам ясно, как на сухо едната китара звучи по-мътно да го кажем, от другата.
Говоря за бас китари (solidbody), за електрически солокитари (solidbody) не ми прави толкова впечатление.

Иначе блазни ме на другата бас китара (тази по-bright с повече състейн) да сменя адаптерите, защото адаптери с керамични магнити ме дразнят като атака и тон.
Но съм се зарекъл да я оставя във стоков вид, и да не се занимавам повече с глупости :D 

Има един момент на грубост и острота, който е неприятен, а алнико експериментите ми сякаш компресират сигнала при по-силна атака/ динамика.
Но и с тях, без компресор/ лимитер иска много сериозен контрол на свирене, за да звучи по-уравновесено :D :D 

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

От jaf bulgaria могат да се купят янове северноамерикански клен.

Не съм сигурен (не питах) дали е hard mapple, но по имейла разбрах, че не са много склонни да пратят цял ян по куриер (неокрайчена талпа) и по скоро тр. да ида до склада (Варна) да си избера и да го взема.

Яновете са по ~2.5 м, варираща ширина. Ще стигнат за 2-3-4 китари, ако материала става по-цялата дължина.. Ще е тежко и излишно много.

Термодекинг, заготовка дъска, се съгласиха да пратят, но не знам става ли за нещо ..

И други търговци отказаха да пращат по куриер (янове, други избичени парчотии), дори бяха учудени, как ще го взема без да си го огледам (има резон) и не им се занимава с излишни снимки, кореспонденции, обяснения и разправии, ако материала не е напълно ок за каквото ти трябва..

Та пипкава работа е намиране на материал.

Най-близки открих един тип от Казанлък, който каза, че може да ми избичи от труп орех, каквото ми харесало.

Какво да ми хареса, освен по габарит, а вътре не знам как ще е.. И този труп, колко е изсъхнал, дали няма да има разцепено или кухини в размера който ми трябва - божа работа.... :)

Единствения резон изобщо да мисля такъв проект е, че ако имам материал (проблема), бих могъл чат пат да ползвам цнц на работа, като набарам машината свободна... Иначе, определено не ми е работа - като повечето простотии (one of projects) с които се забърквам, отнемат огромно време и с малко късмет ги дотътрям до финал :) (или пък не..)

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да съгласен съм с Евтим, че различния адаптер действа повече като еквилайзер, но хубавите адаптери просто променят звука към добро. Инъче за атака, състейн и т.н за мен влияе много конструкцията на китарата. Виждал съм китари при които грифа като развиеш винтовете пада свободно от джоба и други които трудно се изкарват, естествено и нектру китарите и сетнек са друга бира. Брижа също влияе и накрая всичко се събира от различните неща. Дървото според мен влияе малко, но както казах не значи , че не харесвам качествената дървесина - напротив. Няма как Jaf да пратят талпа явор - талпа явор-клен от там вдвама човека едва сме я местили над 2.50, над 5см дебела и широка на места над 60 см. Работих на времето за кратко в един дърводелски цех и правехме первази на скъпи легла от явор. Като не можеж да намериш хубаво парче за тяло просто виж от тези сайтове лютиерските в испания имат си парчета за тела качествени, изсушени и дори да са малко скъпи пак ще е по-евтино от цяла талпа. Преди години аз като си правих китара си поръчах едно парче махагон от ибей - цяло парче за тяло - излезе ми малко над 100лв. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
On 4/25/2023 at 9:52 AM, Ламби said:

А защо не си поръчаш от Китай направо готово тяло и гриф от махагон с истински кленов топ за 50 хамерикански пари?Даже има опция колко дебело да е тялото и топа.

Така и не съм открил къде продават, чак и да даваш спецификации колко да са дебели тяло/ топ...

Иначе, само махагон мисля (нз) че повече ще ми хареса от сегашното тяло, но за по-bright sound би трябвало да е с топ дървесина, която е по-bright..
Поне така се прави, съм чувал :D
Има почти готови тела за бас, махагон, пак около 100 лв, в алито. Но с дефектчета, едно си харесах и мисля че бих могъл да шлайфам около дефекта (да увелича заоблянето към ръката) и да го изкарам на нула, да не стои като дупка.

Редактирано от emosms
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.