Jump to content
Българският форум за музиканти

Кога много хубавото вече не е на хубаво?


Recommended Posts

Преди години гледах кратко видео по телевизията, в която показваха екип японци изкарали години да направят перфектният алгоритъм и програма-генератор на оперно пеене, демек задаваш какво да изпее, то го пее. Нямам представа точно как. И то звучало перфектно, гладко, без никакви недостатъци, обаче като го пуснали на хора те не го харесали изобщо. Тогава японците разбрали, че красотата не е в перфектното и изкарали още известно време да добавят човешки гласови недостатъци на алгоритъма си. Тогава това не го разбрах как така перфектното не е хубаво.

В нас имах (сигурно още я имам) книга на тема "Как да станеш DJ" (и още не съм станал). Там имаше цитат на Бой Джордж, който каза че не трябва да се притесняваш да бъркаш и е хубаво да го правиш, за да може публиката да усеща че зад пулта все пак стои човек, а не че всичко е предварително записано.

След толкова години съм съгласен и с двете. Стари рок и метъл албуми, които не са записани много добре ми звучат еднакво приятно и слушам с удоволствие, както и скъпо записано парче.

Та като стана дума за метъл, вчера се появи песен, която по мое лично мнение е достатъчно добра да смете баладите на Металика от 1991г. Линка ще го дам по-долу. Покрай тази песен се разрових за нова музика и слушах доста неща.

В случая се чудя за едно нещо. И преди е имало женски метъл вокали, но последните години наблюдавам мода - обикновено са дуети - китарист с вокалистка. Често вокалистката или е красавица или се облича по-модерно или и двете. Често е и технична вокалистка. Няма лошо, но повечето от тия групи са по мое мнение боза. Аз старателно ги прескачах, но миналата година по едно време бях зарибен на The Dark Element, обаче оно чуеш една песен и все едно си чул всичките им песни а текстовете все едни меланхолични и ми писна. Иначе Анетт ми се струва средна бира като вокалистка. Плюс това тя самата си казва че не се приема за метъл, а повече за рок-вокалистка. Айде.

Днес намерих ILLUMISHADE (давам клипа по-долу). Ами тази там може да пее определено според мое скромно мнение. Но нещо прекалено консеваторно ми звучи, малко като японската история. Много хубава песен, ама нещо ми е много хубаво, та прекалено.

От друга страна е песента, която намерих вчера, нова песен на Smackdown - много технична вокалистка, зверски ме издразни на един друг клип се облякла супер комерсиално и в розово, но в тая песен ми звучи страхотно и нямам забележки отвсякъде. Малко ми звучи и като Мадона от времето на Frozen, нямам идея поне мен така ми се струва. Но тяхната песен ми е перфектно направена във всяко едно отношение. Точно затова мисля че може да смете Металика баладите 1991. Текста ми харесва, изпълнение супер, гласа и техниката ми харесват, китарите и синта звучат епично, абе нямам забележки. Някак там нещата са като внимателно слепени и минати с ултра-фина шкурка за полиране. Грам кусур не намирам. Но при ILLUMISHADE просто ми е прекалено комерсиално.

Дам. Не знам защо нещо установих че имам проблем ако вокалистката е вкарала цветове различни от черно, червено или минимално количество бяло и ако показва прекалено крака или деколте. Някак не го приемам много. Не казвам да е гримирана като за Cradle of Filth, ама все пак някак да има вид на метъл вокалистка, не на инстаграмърка.

По-долу ще пусна и един дует който ми хареса. Infinite&Divine. Вокалистката грам не се мери по глас и техника с предните две. Гласа е хубав, просто ония горните две трепят рибата с глас и техника според мен. Но момичето се държи естествено и изглежда супер, без да прави много. 

Та някак прекалено нагласената и прекалено добре звучащата нещо зверски ме дразни мене. При мъжете - никой не ми звучи перфектно, май там е работата. Примерно аз от 1991 откак за първи път чух Blind Guardian съм му голям фен на Ханси, но това не е някакъв зверски полиран глас - естествено ми звучи. Не е като Георги Христов да запее метъл. Това имам предвид.

Та си се чудех кога много хубавото почва да не е на хубаво, щото при жените повече ги има полираните гласове... така да го кажа.

Айде малко клипове. Вижте го момичето на Infinite&Divine, ма муцка си е. 

 

Иначе ей на - бахти перфектната песен са създали тия мамка им.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като любител инструменталист/певец и смесител мога да ти кажа единствено – един музикант за мен е толкова добър, колкото е качествено живото му творчество без особени подправки - без autotune/heavy saturation/heavy processing и heavy не знам си още какви помпи. Днешната мода в звука изисква на запис всичко да е много лъскаво и перфектно и хората понякога (в това число и аз) се подвеждаме и като чуем на живо се разубеждаваме. Просто всичките тия ефекти, помпи и възходът на компютрите разглезиха част от изпълнителите и понякога дори няма изцяло изпята песен на запис, а всичко една огромно лепене на перфектни take-ове, които ако трябва да ги изпее вокалистът наведнъж ще се задъха.

Ще дам пример с един от любимите ми изпълнители – The Midnight. Парчетата са synthwave от 80-те + модерен звук, можеш да чуеш как в студийният вариант всичко е супер и как певецът издиша на живо. 

Та тезата ми е, ако искаш да разбереш някой колко е добър иди и го виж/чуй или гледай клипове с аудиото на камерата. Всичко друго попада в зоната на измамата.

 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неее мен въпросът ми беше по-скоро - кога прекалено-шлифованият вокал става излишен. Да се разбира човек с натурално хубав тембър и добра техника. Дали е по-добре да се хване някоя вокалистка с не-толкова добра техника на пеене, но по-натурално звучаща. Мисля прави парчето по-натурално звучащо и по привлекателно за ухото. Говоря специално за метъл и рок ей !! За поп и други жанрове не говоря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами те като философия рок/метъл и "шлифованост" не попадат в една категория, музиката е сурова и в естествения си хабитат според мен трябва да си остане такава, това, че някой е решил да се пробва или да изкара пари от тези стилове, няма нищо лошо, стига да се прави добре, но определено не е по вкусът ми. Проблемите започват там, когато обиграните певци започват да прилагат едни и същи вокални хватки във всяка песен, без да се осмисля какво послание трябва песента да даде и тогава звучи "заучено". Within Temptation съм ги гледал на живо, свирят и пеят супер, но ми звучи като някаква смесица между поп и метъл.

 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Музиката е субективно възприятие. Поради това, парчето на Illumishade за мен е пълна боза, което не се изтрайва и една минута. А сравнението с двете парчета на Металика е светотатсво.

В днешно време има достатъчно добра музика, но проблемът е, че трудно се открива сред неимоверното количество шлака. Слушам от джаз до детграйнд по 10 - 12 часа на ден и постоянно изскача нещо ново интересно. Мелодет вече не понасям, както и съчетанието от грухтящ момък и сладкопойна мома, но примерно, Draconian правят чудесна музика, особено в албумите с Хайке. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ILLUMISHADE  - някакви кифли, свирят някаква боза, много бозаво.

От цялата шитня, искам голдтопа на китариста. Да го отърва от мъката, да свири в тази  тъпня. Солото му е готино.

 

Infinite&Divine - по бива. Едва ли, бих си го пуснал пак обаче.

 

Смакбаунд - пускам казанчето. Е, преди края, като кифлата спря да пее, инструметалната част ми хареса.

 

Миднайт, малко издиша на живо, обаче предпочитам концертният вариант на парчето.

 

Шаронката цепи мрака. В този поп метъл е кралица. Просто си го може. ( и другите могат и да могат, ама не им се получава...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.