Jump to content
Българският форум за музиканти

Има ли скейтъри/лонгбордъри/блейдъри/подобни?


Recommended Posts

Работата е, че колело карат много хора, докато кънки и скейт - много по-малко. Аз факир не съм. На 47г съм и рядко, но от време на време излизам с моя лонгборд без никакви трикове, само се возя дето се вика от точка А до точка Б за кеф, само дето улиците в Хасково са хем тесни, хем с шофьори бесни и неотдавна положиха нов асфалт в местния парк Кенана, ходих вееднъж и се цаня пак. Тук в Хасково няма с кой да карам, викам дай поне да има с кой да си говоря в нета.

Затова се извинявам че се получава самопромоция, но за да не отварям пак теми тук, моля ако някой кара някакъв вид скейт или му е интересно, да заповяда да си говорим във фейса (и да уточня, не се занимавам с никаква търговска дейност с това, правя го за удоволствие):

https://www.facebook.com/groups/longboardersbulgaria

Идеята ми е да събера най-вече лонгбордъри и хора които им е интересно. Евентуално понякога да се събираме просто да покараме. Съответно ако някой му е интересно, но не е пробвал а иска да пробва - да има шанс да пробва при нас. Толкоз.

За не-запознатите ще кажа, че между усещането да караш нормален скейт и да караш лонгборд разликата е голяма, защото да караш лонгборд е много по-комфортно - той има големи колелца, които преодоляват лесно неравности по асфалта, освен това често е екипиран и с меки колелца, които правят усещането за неравности меко.

Също да кажа - това, особено да караш лонгборд не е само за малките, впрочем като човек живял 11г в най-големия град в Канада мога да кажа че лонгбордърите са основно "дърти", тоест 30+г. Човекът който държеше магазина от който си купих моя беше на 50г през 2020 и още караше. Тук в България има голям хейт от тийнейджърите към лонгбордистите, но те си хейтят камара хора по принцип.

Също има различни стилове на каране на лонгборд. Аз карам само за разходка. Други карат по надолнища за скорост. Трети "танцуват" - това сред момичетата е ужасно популярно, представлява разходка по дъската докато е на ход и малко трикове, изглежда приятно за гледане.

Така че, без оглед на възраст и пол, казах аз съм на 47г, не карам редовно и карам само за карането, ако някой му е интересно или кара - да заповяда.

Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналото лято буквално от нищото един ден реших, че ще си купя лонгборд. Зарибих се покрай някакви клипчета на тия психопати, дето се пускат с по 100км и дори мили в час. Не съм (а и като малък никога не съм бил) "екстремист", но тъй като можеш и просто да се "возиш" без особена опасност за живота - реших да си купя един да тествам. Скейт бях карал 1 седмица като ученик, така че реално нямах особен опит, ама... who cares! :)

Та атакувах OLX и си купих някаква евтиния, колкото да видя дали е интересно и дали ще се очистя. Обаче се зарибих и малко след това сериозно ъпгрейднах возилото. Избрах си една скандинавска марка, чието име никой не е в състояние да произнесе и усещането няма НИЩО общо с евтинджос бордовете, които продават примерно в Декатлон по 100-200 лева. Не е и хай-енд, така че... има мегдан за ъпгрейди. :D

Лошото е обаче, че да се кара наоколо (а вероятно и навсякъде в БГ) е леко ужасно. Дори да намериш читави пътища - това са по-скоро частични отсечки, очакващи всеки момент включване от Бай Иван с багера на ВиК-то. Навсякъде е супер мизерия - виреят всевъзможни естествени (клони/камъни) и изкуствени (човешки) боклуци, супер много прахоляк. Повечето улици са проходими с байк, но не и с такива малки гуми като на лонгборда. Иначе навалицата и селяните ги отсявам като излизам 99% от времето само по нощите - 23-01 часа. Няма МПС-та (а и пешеходци), може да се кара и по големи/широки улици, но и там настилката е отврат. Тортинеткаджиите са лек проблем, особено като нямат грам фар, а и аз също не съм се накичил като коледна елха с мигалки и отражатели... ;) Покрай реката има доста дълга отсечка, която е подходяща (ако заобикаляш наркофенове и чалгари), но да речем километър и малко и няколко велоалеи до там и обратно. Има и няколко места с доста подходящ за спускане наклон (30-35км/час, без непременно да са нужни предпазни средства), но някои свършват отведнъж в някаква стара настилка, която ако нямаш крила - забрави да преминеш.:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей затова създадох група, да си обсъждаме нещата и белкем някой ден се сберем за кръгче. Ако искаш присъедини се и това лято може да се видим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че ще си навлека проблеми със следното пенсионерско изказване, но на таквоз чудо видя ли човек над 12г и не ми се вижда читава работата 😀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз това си го обяснявам с факта, че "децата на 90-те" вече са пораснали и който си го е кефело тогава си го кефи и сега ... :) На тях дължим поп-пънк вълната!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 3/18/2023 at 5:40 PM, CyberGene said:

...на таквоз чудо видя ли човек над 12г и не ми се вижда читава работата 😀

Имаш право. :)

Аз така гледам на геймърчетата. Някакви чичковци, включително вече на по 40 и 50+ години, играят игри, мисии обсъждат и магии, как се минават етапи, събират мечове и какви ли още не подобни дивотии. Има разни дето постоянно харчат за РС ъпгрейди, пазаруват графични контролери по 800-1000 лева и т.н. :slap:

Лонгбординга е идеално средство за подобряване/поддържане на баланса и равновесието и го препоръчват на възрастни хора (не че ние сме млади, ама... на по-вехти люде) при проблеми с вестибуларния апарат и залитания и т.н. Честно казано не ми е ясно на 60-70г. с тия отрицателни рефлекси как няма да се очистят, ама... Плюс това си е движение и тренировка.

А геймърчетата... освен да си докарат тромбофлебит, диабет и коксартроза... друга файда няма. :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо искам да кажа, че не се включвам защото по някакъв начин съм засегнат, и отбелязвам че аз не съм геймър. И се извинявам ако е оф-топик.

Ако на някой му е интересно, лесно се намират проучвания, показващи че видеоигрите (може би не всички) имат положителен принос за развитие на паметта, конценртацията, пространствената ориентация, и други когнитивни умения и логическо мислене. Просто показвам предимства по същия начин, както изложените предимства на лонгборда, например. А относно здравословните проблеми, те не мисля че са пряко свързани с гейминга, а е до начин на живот. Имам приятел който е много запален по игрите и същевременно от години спортува силови тренировки и бяга по маратони. 

Аз много харесвам планинското колоездене, всъщност всякакъв вид колоездене. И това е спорт който практикувам като хоби от вече над десет години. Срещал съм хора, които са на мнение, че карането на колело е за малки деца. Или че да се придвижваш с колело в града е супер селско и срамно нещо.

Всеки си има право на мнение, и има право да го изразява, но нека не забравяме че личните ни мнения не са непременно факти, а просто мнения.

За да не съм съвсем оф-топик. Имах интерес към скейтбординга като тийнейджър, но така и не успях да научанещо повече от това просто да се придвиждам, не можах да се науча и на елементарното Оли. След като ми откраднаха "дъската" така и не си взех пак. Не съм запознат с лонгборда, но бих пробвал, за да видя каква е разликата, изглежда по-подходящо, ако ще е само за предвижване от точка А до точка Б. На моята приятелка обаче хич ама хич не и харесва идеята да си купя скейтборд на 30+ години, хехе.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, Baby Thomas said:

Аз така гледам на геймърчетата. Някакви чичковци, включително вече на по 40 и 50+ години, играят игри, мисии обсъждат и магии, как се минават етапи, събират мечове и какви ли още не подобни дивотии. Има разни дето постоянно харчат за РС ъпгрейди, пазаруват графични контролери по 800-1000 лева и т.н. :slap:

Това като комшийката Преподобна Евдокия, ако й транслираме думите:

Quote

Аз така гледам на музикантите. Някакви чичковци, включително вече на по 40 и 50+ години, свирят песни, концерти обсъждат и ефекти, как се организират участия, събират музикални инструменти, техника и какви ли още не подобни дивотии. Има разни дето постоянно харчат пари за китари, пазаруват аудио интерфейси за 800-1000 лв. и т.н.

Май ние сме същите ТЕЛК-аджии, ама под крушата от другото село ... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За геймърите нямам мнение.

За тези лонгборди и всякакви подобни неща разбира се е някакво лично мнение и пенсионерско, уточних вече 😀

 

Иначе да вкарам и една специфична гледна точка. Преди 10 години, доста по-млад, във върхова физическа кондиция, карах нон-стоп колело и ходех по 5 пъти седмично на фитнес, с много добри рефлекси, та успях да падна с колелото на състезанието Витоша 100 и бях яко потрошен на няколко места, с две операции, железа и чудеса, не можех да спя от болки, тотално спрях свиренето поне за месец, после имах месеци раздвижвания на ръката и рехабилитации, в работата закъсах поради дългото отсъствие, все още имам болки и познавам кога ще вали... изобщо човек не осъзнава някакви такива неща колко проблеми могат да му създадат, а са нещо, което се случва за част от секундата и няма връщане назад. Говорим за колело, нали. И тук вече минаваме на някакви лонгбордове, дето според мен са с много по-висок потенциал за пребиване. Не искам да подценявам никого заради възрастта му, пък и всеки е различен, но честно казано сега, 44 годишен, познавайки физическите си способности, с жена и дете, които до известна степен зависят от мен в много отношения, дори чисто емоционално... не мисля, че бих си рискувал живота с някакво скейтбордче, с извинение 😀 Пак да кажа, моето си е абсолютно пенсионерско и хейтърско включване, не ми се връзвайте, не си го налагам, просто да става майтап, не мразя никого, не подценявам никого. Е, не мога да крия, че ми се струва детско, ама сега ако почнем и да си налагаме какво можем или не можем да мислим един за друг... 😀 Аз нямам против хората да си мислят каквото искат за мен и да ми го казват. Понякога се засягам, може дори да споря, но винаги се замислям дали пък не са прави... 😉 И почти винаги са прави 😢

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако няма риск - няма адреналин, нали така? Интересно е как примерно с колоезденето съм се спускал по всички писти на Пампорово, включително черните, и до сега най-тежката ми контузия е от слизане по стълбите вкъщи докато нося един кабинет 2 по 12...

С всичко трябва да се внимава.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой човек може да е най-предпазливият на света и накрая да му падне керемида по главата, докато си ходи по улицата. Но статистически погледнато е по-вероятно да се пречукаш с мотор, колело, скейт и т.н. 😉 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

24 minutes ago, CyberGene said:

Но статистически погледнато е по-вероятно да се пречукаш с мотор, колело, скейт и т.н. 😉 

Абсолютно, така е, съгласен съм. Предния ми пост беше просто за майтап, да погледнем от комичната страна на нещата.

Иначе съм с впечатление че в България по-често няма добри условия за предвижване с каквото и да е превозно средство, което е с малки колелца. Било то скейт/лонг борд, тротинетка, ролери, кънки и т.н. Ако имам лонгборд и реша да се разходя до центъра, по по-голямата част от пъщя ще трябва да си го нося. А освен че просто като инфраструктура не са добри условията, няма и култура и толерантност към тези неща. Някои градове имат добри велоалеи, но пък там има друг проблем - велосипедистите (не всички) са меко казано нетолерантни, към каквото и да е друго освен велосипед. Честно казано и мен ме дразнаят тези с ролерите, ама не защото карат конкретно ролери, а защото така ръкомахат доакто ги карат, че просто не можем да се разминем спокойно. А пък в моя град велоалеята се полза най-много от... пешеходци и майки с колички и рибари (покрай реката е). Даже днес на велоалеята останах с много грозно впечатление от възклицанието на една по-възрастна жена че, разбирате ли, на велоалеята, и се наложи да се размине с велосипедист.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бавно, но славно с костенурчини крачки вървим към прогрес – преди 20 години не се спираше на пешеходна пътека, след още толкова ще изчакваме тротинеткаджиите и дъскокарачите. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все по-рядко виждам простотии на пътя от шофьори на коли, винаги спират на пешеходна пътека и не се дразнят от това, но за сметка на това се премина наистина в една друга крайност — нагли велосипедисти, които карат навсякъде и както им падне, не спазват правилата, дори един към друг нямат уважение и наскоро един щеше да ме събори мен като колоездач, понеже караше в моята велоалея насрещно, вместо от другата страна. 
 

Но всичко това е бял кахър спрямо тези с електрическите тротинетки, които се вихрят с много висока скорост по тротоарите и парковете. Скоро с един щяхме да се бием, щеше да сгази дъщеря ми на тротоара и ми се нервеше, че не съм я гледал къде ходи… Ако лежа някого, това ще е тротинеткаджия. Според мен е крайно време да се забранят или да има изпити и за тях и да ги глобяват. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.