Jump to content
Българският форум за музиканти

Как ремонтирах пукащ бутон на миксер Mackie ProFX10v3


Recommended Posts

Ползвам Mackie ProFX10v3 вече близо година и напоследък забелязах, че бутона за прерутиране на сигнала към слушалките когато се записва със слушалките започва да пука при леко разклащане, дори на два пъти ми спря левият канал, както на индикация, така и чуваемо, въпросният бутон изглежда така:

image.png.87f350902eeead767d0a83a5ae1f81a7.png

Та след като го напръсках с легендарния контакт спрей WD-40, не само че пукотевиците спряха ами ходът му при натискане стана по-приятен.

С какви контакт спрейове борите пукащите бутони и потенциометри? Има ли някакво златно правили или хитрина, освен да си прибираме/загъваме/пазим техниката и да избягваме запрашените места? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с покриването на техниката, когато не работиш с нея върши работа. Между миксерите ми имам и 3 макита (от по-старите VLZ) - въпреки големите им фирмени реклами и хвалби, че са направени като танкове, че предусилвателите им са някакви хипер яки и т.н., честно казано не са ми направили някакво извънредно впечатление. Миксери като миксери, слайдерите и копчетата им се запрашават с времето точно толкова, колкото и на другите миксери, а при по-продължително излагане в прашна среда, някои копчета, които на пръв поглед само добавят/отнемат нещо към/от основния сигнал (като Low cut примерно), е възможно напълно да блокират сигнала на съответния канал докато не ги включиш/изключиш 4-5 пъти, че да се самопозачистят, но това съм го срещал не само при макитата.

А що се отнася до спрейовете...като изключим вълшебния WD-40, който хората ползват за 100 неща, от това да си почистят потенциометрите...до това да си развият клеясалите болтове и гайки в колата, аз самият преди ползвах Контокс, но след това взех Филипс 390CCS и установих, че е по-добър. Имам приятел, който има сервиз за музикална техника и веднъж ми показа някакъв спрей, с който почиства потенциометрите и слайдерите и каза, че на по-добър досега не е попадал, но му забравих името...ще го питам какъв беше и ще го добавя в темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко освен WD-40... :D

Това НЕ Е контактен спрей и е прецакал не един и два потенциометъра. Така че... всичко, на което пише Contact Cleaner ще свърши работа, само да не е WD-40. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Значи просто сега магически съм минал метър ... :wallbash: за другият път ще взема някой Contact Cleaner ... ще видим дали ще има дългосрочни ефекти. :slap:А каква е причината да не става?

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Baby Thomas написа:

Всичко освен WD-40... :D

Това НЕ Е контактен спрей и е прецакал не един и два потенциометъра. Така че... всичко, на което пише Contact Cleaner ще свърши работа, само да не е WD-40. :)

Не, че нещо, но има и контактен спрей на марката WD-40 и си върши чудесна работа :)

1618521964-revised30055-specialist-contact-cleaner-11oz-new-look-3-8-21.png?w=440&bg=transparent&fm=png&ixlib=react-8.6.4

Редактирано от GKuzmanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все ми е на акъла,че може да се поправи повреден потенциометър или копче с контактен спрей.Съживяването е временно.Всичката съвременна техника е направена да изкара гаранцията някакси и после нова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под марката wd40 има различни продукти, включително и contact cleaner. 
Иначе оригиналът е създаден като охлаждащ продукт при рязане и пробиване на метал. 
В масата от случаите и изопропил върши чудна работа. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид "оригиналното" WD-40, което го има даже по аптеки и бижутерии едва ли не.

То има свойството да разяжда разни ръжди и клеясали гадости и покрай това и някакви други материали, които могат да се окажат налични като части в конструкцията на някои потенциометри. Лично съм виждал 2-3 прецакани точно с това.

А те тия фъскалки не че "ремонтират" потенциометрите, просто почистват пътечките от разни гадости тип прахоляк+грес 2-в-1 и прекратяват пращене/пукане/лош контакт. До следващото зацапване. Или в някои случаи до износване на повърхностите, тогава вече е ясно, че няма какво да помогне. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледал съм клипове как с най-разпространения и универсален WD-40 почистват разни занемарени компютърни компоненти (дъна, видеокарти), които са били ползвани с години без никаква поддръжка и почистване...даже след това ги измиват обилно на чешмата (нещо, което мен винаги ме стресира), а накрая ги изсушават с топъл въздух и обилно ги продухват отвсякъде. И това го правят не някакви случайни ютюбъри, а професионални тестери на всевъзможни компоненти, имащи стотици клипове в каналите си. Така че когато се прави правилно, вероятно не е чак толкова опасно.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз доколкото разбрах, колегата Baby Thomas по-скоро визираше факта, че графитът в потенциометрите не се харесва особено WD-40, този аргумент изтъкват, като се разчетох из интернетовете ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не пътечката (която май няма нищо общо с графит, тия нашите са някакви карбонови "смески"), а някакви пластмаси вътре, които държат/подпират оста или уплътняват нещо такова. Далеч не всички са такива и се разпльокват, затова има и успешни почиствания с типичното WD-40. Чието име всъщност е Water Displacement и е 40, защото успешната формула била номер 40 в списъка от проби, така да се каже. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът на стандартното WD40 е че остава тънък филм, ако не се почисти добре, което в общия случай при затворен потенциометър не е толкова проста задача. При Contact cleaner тип продуктите на теория това не би трябвало да е така. Но аз си използвам и изопропил - след каквото и да *Cleaner.... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.