Jump to content
Българският форум за музиканти

Пазаруване от частни лица в Англия


kulov

Recommended Posts

Здравейте.

Искам да направим информативна тема относно пазаруване на неща 2ра ръка от Англия от частни лица. 

Пазарът там е съвсем различен от нашия и често излизат истински съкровища за без пари. Инструменти, апаратура, всичко...

Има ли колеги, които са с опит от подобни сделки и желаят да го споделят? Фирми, начин на поръчка и т.н. Как става цялата работа?

Гледам примерно някаква фирма със сайт dostavka-anglia.com . Имат опция да се посочи адрес на техен офис в UК и продавачът да изпрати продукта до тях, а те да го транспортират до техен офис в България. Не съм ги ползвал и не знам читави ли са.

И друго - след като вече не са в ЕС, какви са правилата за плащане на мито? Как примерно в митницата биха оценили 50-годишен японски инструмент, който видимо си е 50-годишен? :)

Такива ми ти работи. Споделяйте информация и опит, моля.

Поздрави на всички и хубав ден!

P.S. Моля, колегите с правомощия да преместят темата в по-подходящ раздел, ако сметнат за нужно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко по-засукана е работата, отколкото звучи на "хартия". ;)

Използвал съм няколко такива сайта за доставки от ЮК, Германия и США (най-известната е Гъбко, но те зарязаха доставките от ЮК след брекзит). Основният проблем си остава обмитяването, митническото представителство и най-вече плащането на ДДС. Самите фирми генерално не вземат много пари, но другите неща оскъпяват доста и за мен поне в повечето случаи е нерентабилно да се пазарува така.

Вече всичко над 30-тина лева подлежи на обмитяване. Самото мито е 2-3% за музикантски неща и не е кой знае какво. Но трябва да дадеш 20-30 лева на фирма за митническо представителство (да ти мине процедурата). Или да си извадиш ЕОРИ номер (един път се прави, мисля безплатно) и да го направиш сам онлайн, но трябва да имаш ел. подпис, което е мега бъгава тъпотия, но пък има годишна такса (преди беше към 60 лева, сега вероятно е повече). Даже май и ако друг те представлява вече пак искаха ЕОРИ... Както и да е. Оттам вече идват плащанията на 20% ДДС, което е на цялата сума на стоката + тази на транспорта. И поне преди години имаше 3 или 4 ОТДЕЛНИ банкови превода за тези двете + някакви такси опаковки. И тия последните бяха стотинки, но за всеки превод вземаха 3.60 такса на гише, а не можеше в друга банка или онлайн и някакви такива неща. И накрая и магазинаж като ти вземат, че си им заемал рафта колко дни... Тази година не съм се занимавал, може да са променили нещата към добро. :)

Друг проблем е, че за по-изгодните оферти доста хора не искат да пращат и в крайна сметка пак гледаме и точим лиги и нищо. иБей и Ривърб са предимно бизнес ориентирани вече. И в ЮК далаверата е в сайтове като гъмтрий, което е алтернатива на крейгслист (не знам имат ли последното там). Но доколкото съм зяпал аз - там повечето неща са само за лично предаване. Има фирми, които вземат от адрес, но цените са свински и е безпредметно.

В заключение... Преди 15-20 години беше далеч по-добре, купил съм буквално стотици неща от САЩ, включително китари и ампове, обаче с текущите цени на доставка + условия за обмитяване... в едно 95% от случаите няма смисъл да се захваща човек. Освен за скъпи, но малки неща и ако оттам се съгласят да декларират ниска стойност. Но пак трябва да ти излезе късмета, защото Митницата има право когато и както си иска да ти отвори пратката и да ти оцени нещата по тяхно усмотрение (защото не пасат трева). Това съм го виждал неведнъж, с мои и чужди пратки.

Това поне е моят опит. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А споровете с митницата са дълги и напоителни, особено когато минават през Български пощи (но не само - случвало ми се е и с всички големи куриерски фирми - май най-вече UPS), които понякога ми се струва, че нямат никакъв контакт с митницата. По принцип за пратки до 1000 евро, пред митниците може да те представляват и Български пощи, ако е пощенска пратка - не е необходим отделен митнически представител - за което също се дължи някаква такса - изпращаш им наръч документи по имейл и те се оправят, а ти си плащаш дължимите такси, мито и ДДС в пощенския клон, откъдето си събираш и пратката.

На мен ми се е случвало многократно, например през иБей, където могат да ти съберат мито и ДДС (в зависимост от обявата) и автоматично да ги преведат на митницата, за което обаче нашите технологични "гиганти" рядко имат идея как да проверят (а то е абсолютно възможно - изцяло по електронен път), ако продавача не е оставил хартиено копие за референция в пратката. Последният път (защото доста ми се е случвало :) ) ми отне около два месеца докато им го обясня, защото нямах никакво намерение да плащам два пъти. Не беше голяма сумата, но е въпрос на принцип. Иначе, когато хартията е наред - всичко си минава съвсем гладко - плащаш си в иБей например всичко - с ДДС/мито и т.н. и си пристига директно при теб.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с митниците е голяма простотия,последно поръчах от Алиекспрес три дребни неща,които не минават 30 лв,ама някъде по пътя някой мозък ги обединил в една пратка и минават и явно седят на митница.Доколкото знам съм си платил ддс с поръчките,та не знам какво става-пиша го бегало,тука е черна дупка..То в кочината и да пазаруваш от китайците не става вече-наскоро ми затриха един адаптер от МБМ експрес,които незнайно защо поемат част от пратките от пощите,откраднаха ли го по стара българска традиция..можеш да си търсиш правата при арменския поп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с 30-те лева не важи отдавна - дори и да си купиш нещо за 2 лева, пак му плащаш ДДС-то. От Алиекспрес и повечето други китайски сайтове вече си купуваш нещата с включено ДДС, единствено остава ангажимента с митото ако надхвърлиш 150 евро (май толкова беше прага). А що се отнася до доставките - по-голямата част идват в пощенския ти клон, но понякога китайците ползват друг доставчик, който тук го поемат или Еконт, или Спиди, или някоя от другите по-малки фирми за доставка. А за комбинираните доставки - да...и това правят понякога с част от поръчките (днес получих десетина в един общ пакет от Еконт) и това пак се случва по тяхно усмотрение, а не по молба на купувача.

Споделих тези неща, тъй като постоянно поръчвам разни неща от китайците. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 30-те лева си прав - отпадна.

За 150-те евро не съм сигурен. Преди години го имаше това, но не знам дали не са променили нещо покрай промените за 30-те лева (15 евро или равностойността в друга валута, ако трябва да сме по-прецизни). Имаше и някакви особености в зависимост дали ти го праща частно лице или магазин и/или дали е за "търговски цели" (забравил съм вече). Това последното не е конкретно регламентирано, съответно по преценка на служителите. Един път се заяждахме, понеже БГ Митници казаха, че 10 комплекта струни са 60 бройки струни и било "за търговски цели", а аз се заинатих да ми покажат първо в кой член на Закона и/или Правилника им пише, че 60 единични китарни струни са "промишлена бройка" (понеже ги бях чел и знаех, че няма указани точни количества). Звъняха на някакви началници, щяха да ме водят там, пак звъняха... Накрая им писна и ме пуснаха. ;)

Та с две думи... who knows... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, Baby Thomas написа:

За 150-те евро не съм сигурен. Преди години го имаше това, но не знам дали не са променили...

Не са. Ето конкретната част от наредбата, която беше поместена при промяната.

 

Цитат

 

Нови правила за онлайн пазаруване от страни извън Европейския съюз (ЕС) влязоха в сила от 1 юли. Отпада облекчението при внос на стоки на стойност до 30 лв. да не се плаща ДДС. В резултат при внос от страни като Китай, Великобритания и САЩ ще трябва да се попълва митническа декларация дори за стоки с незначителна стойност.

Спрямо третите страни, това което българите биха си напазарували например от САЩ, Китай и Великобритания, има две основни промени. Едната е, че отпада необлагаемия лимит за ДДС и сега всички пратки, които са обект на дистанционна търговия, подлежат на облагане с ДДС. Запазва се обаче лимитът над 150 евро за облагане с мито. Втората промяна е, че платформата от която се пазарува, или търговецът, или онлайн магазинът, или пък ако не те то доставчикът на пратката, т.е. пощата или куриера, могат да поемат ангажиментът за плащане на ДДС. И по този начин получателят да бъде улеснен в цялата процедура.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заради тъпият брексит, няма шоколадчета Кедбъри, Ърл Грей тий и Бритиш найт сникърси...

А дано, Самураите ги изтрескат на световното!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също теглих чертата напълно на ЮК след Брекзита. Не си струва разправията. Затова пък съм се хванал с нова игра, дебна неща в Ривърб и (по-рядко) в ибей. Ако харесам нещо хвърлям кукичката към директен контакт. Излизаме от платформите и обикновено цените стават много различни (минус таксите и пейпал). Риска е че плащаш и нямаш гаранция дали няма да увиснеш. В рамките на пазарлъка и комуникацията обаче можеш да си направиш доста ясен извод човека отсреща какъв е. Аз поне досега не съм имал загуби...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Много голяма част от техниката съм си я купил от Англия, и продължавам да пазарувам от там. Ползвам Leron.bg, които карат на 5лв на кг без допълнителни такси, митници и тн. Как обмитяват, те си знаят. Не ме интересува, важното е, че нещата стигат при мен :) Камионите ѝм тръгват обикновено в Неделя, и четвъртък-петък след това раздават пратките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 3.12.2022 г. at 12:37, jabs написа:

Аз също теглих чертата напълно на ЮК след Брекзита. Не си струва разправията. Затова пък съм се хванал с нова игра, дебна неща в Ривърб и (по-рядко) в ибей. Ако харесам нещо хвърлям кукичката към директен контакт. Излизаме от платформите и обикновено цените стават много различни (минус таксите и пейпал). Риска е че плащаш и нямаш гаранция дали няма да увиснеш. В рамките на пазарлъка и комуникацията обаче можеш да си направиш доста ясен извод човека отсреща какъв е. Аз поне досега не съм имал загуби...

Как хвърляш кукичката без да получиш гневен имейл от тях че са открили опит за "fee avoidance"?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Хахахаха.... фирмена тайна :)

Не е трудно. Просто опипваш почвата и после пускаш координати които ботовете не могат да засекат. При ривърб е по-лесно. При ибей има повече риск :)

Последната ми покупка бяха два дистресора от Португалия, "през" ривърб. Цената падна с близо 20% от декларираната онлайн. Минус таксите на ривърб и ипей, плюс бонуса да си видиш парите по сметка веднага...

 

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди около седмица купих един амп от Андертънс, като дойде мога да пусна точни детайли за процедурата. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си купувах какво ли не от Англия, вкл и цял Ориндж Краш 60. С GGBG, 5 кинта на килограм. Ама усилвателя го взех за 500 лева чисто нов, тука цената му е над 1000. Фирмата си се занимава с митници, такси и вс останало. А иначе и това за ривърб и ибей съм го практикувал през изминалата година. Пак си плащам с пейпал и пак си имам защита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.