Jump to content
Българският форум за музиканти

Насоки за избор на допълнително пиано за ученик


Benita

Recommended Posts

  • Отговори 48
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Dexibell са всъщност бивш Роланд. Това е цял бивш екип на Роланд, който е работил в Италия с изцяло разработени собствени продукти и семпли за Роланд, но Роланд закриват бизнеса си там и тези се отделят в собствена марка. Fatar имат и хубави механики, просто най-евтината им е TP-100LR и тя е отвратителна: тежка и тромава. Dexibell я слагат в по-ниските класове, както и Nord и разни други. Имах Studiologic SL73 с нея, даже съм го отварял да снимам механиката. Вече има по-нов модел механика TP-110, който е много по-добре, имах за кратко Numa Piano X 88 с нея. Да се надяваме, че и Nord и Dexibell ще я ползват, това не е само мое мнение, по западните форуми го споделят масово. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
На 27.11.2022 г. at 20:57, Koobenot написа:

@Benita Аз бих взел Roland-а, звуците му са по-вдъхновяващи, на това Касио звучат малко изкуствено. Както и да е, дайте ни обратна връзка, като изберете нещо! Успех! :) 

В крайна сметка, след като изгледах 100 ревюта и съпоставки на бюджетни предложения съвсем се обърках и оставих щерката сама да си избере. Изборът е Касио CT-S 300. Утре трябва да да го получа физически, но ще се изпробва и коментира, предполагам, едва след коледа :)

Благодаря за насоките! Ще пиша като имам отзиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Quote

Утре трябва да да го получа физически, но ще се изпробва и коментира, предполагам, едва след коледа

Хубаво е да го тествате максимално рано, за да не загубите money-back-guarantee, ако нещо не е в ред. Най-елементарния базов тест е да се проверят дали всички клавиши работят правилно и жака за слушалките дали функционира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте!
За да не отварям нова тема, тъй като въпросите са почти същите като в тази, а и тя е сравнително "нова", пиша тук.
Имам син, който в неделя става на 5 годинки. Когато бях дете, изкарах курс по класическа китара в музикалната школа към читалището, а след седми клас и в музикална паралелка. Сестра ми пък реши, че иска да свири на пиано и купихме един стар акустичен Беларус. И двете обичахме много да свирим. Тогава обаче живеехме в къща. Мислех, че за малкия ми син е още рано да се насочи към музкален инструмент, но след скорошен разговор с учителката по пиано, която все още обучава деца, решихме от следващата учебна година да опита. Но това са някакви лирични отклонения.

Реших да взема пиано, за да свиква с присъствието му вкъщи. Беларусът е много стар, все още е в старата къща, която вече е полусъборена. Нямам представа в какво състояние е, но едва ли е добро. В същото време потърсих теми за звука от акустично пиано в панелен блок и в бг-мама намерих такива, които напълно ме отказаха от акустичното. Бях се спряла на Yamaha P-125 и започнах да проучвам. В този форум открих по-добри отзиви за Роланд от същия клас. Изгледах доста клипчета за сравнение между Ямахата и Roland FP-30X и повечето препоръки са за Роланд. В същото време като сравнявам любимите си произведения на двете, на мен лично ми харесва малко повече звука на Ямахата. В Роланд откривам една метална нотка в звученето, която не ми допада особено. Отидох в Динакорд във Варна, тъй като ми казаха, че имат въпросния Роланд и имат и Ямаха P-45 и мога да ги сравня. Ямахата не беше разпечатана, не посмях да поискам да я разпечатат, понеже и без това не търся нея, а Р-125. Видях Роланда. На допир клавишите ми харесаха, но ми се сториха по-къси от на акустично пиано. Може и мое внушение да е, но първоначално ми се стори, че не са пълноразмерни клавиши. Четох обаче, че са точно такива, явно моето възприятие е било грешно. Поръчах комплекта със стойка и педали в бял цвят и очаквам утре да го доставят и да го вземем. Все още обаче се чудя дали не правя грешка. От магазина казаха, че Ямаха се купува повече. Не мога да си позволя да дам повече пари за по-висок клас Yamaha или Kawai, не знам детето изобщо дали ще иска да свири. Ако не иска, аз ще си го ползвам, но аз съм на ниво начинаещ и на тези ми години е напълно неоправдано да се спра на по-скъп инструмент. Моля ви, кажете ми, че не правя грешка с този Роланд и е напълно достатъчен за начинаещи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@flames Здравейте, подходила сте чудесно! :thumbup: Roland-а има прекрасна клавиатура и може би е най-доброто в ценовия си клас. Най-важното нещо при обучението на дете е да не се учи на гадна клавиатура, това може да е пагубно както за пръстовката му, така и за мотивацията му.

Колкото сравненията с Yamaha-та, Roland-а има по-релаистична клавиатура. Звуците за дете не са от голямо значение, въпросът е да се чува нещо и все пак да не звучи като Тамагочи. :D Звуците на Roland-а са по-богати на обертонове и реализъм, това металическо звучене, което визирате може да е от вградените му високоговорители или просто не сте свикнала със звука му ... звукът в повечето случаи е лично предпочитание и не е особено важен в случая. Ако наистина ви тормози толкова много липсата на реализъм, винаги можете да го свържете с компютъра и да "тригирате" външна качествена библиотека, као CFX Garritan например - ЦЪК.

Колкото до онова пиано Беларус ... просто го изключете от уравнението. Иска акордьор поне веднъж в годината, подходяща температура, подходяща влажност, специализиран транспорт, за да не се повреди лирата или да се разстрои при пренасяне, проблеми с комшиите ... според мен не си струва упражнението. Няма по-красив звук от този на истински акустичен инструмент, но в случая условностите стават твърде много.

Успех и много хубави мигове с Roland-а! :Piano:

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, flames написа:

 Моля ви, кажете ми, че не правя грешка с този Роланд и е напълно достатъчен за начинаещи. 

Не сте сгрешили - този модел е подходящ не само за начинаещи. Разбира се и P-125 вероятно щеше да ви свърши работа, но там клавиатурата е малко по-лоша (същата като в най-базовия им модел P-45), а звукът - малко "по-стерилен", нещо характерно за почти всички модели на Ямаха от по-ниския клас. Освен това всичко, което е изброил колегата Koobenot важи с пълна сила, така че може да му се доверите напълно. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Минавам колкото да кажа за голямата изненада в избора на дигитално пиано за студент, да си имал в стаята за всеки случай, щото явно борбата за рояли не е лесна работа в музикалните академии. Имаше определен краен бюджет, почна се четене на ревюта, клипове, отзиви и търсене. Наложи му се да пътува 5 часа в едната посока, за да пипне на живо избраните инструменти. Думите му бяха "голямо разочарование, нищо общо с роялите им". И минавайки покрай някакво Casio вижда сложено върху него разпечатано интервю с най-големия полски акордьор, техник на Стауней и още десет титли имал тоя човек, който хвали конкретното пиано. Решил да посвири и огромна изненада, паснали си с инструмента. Така се снабди с Casio GP310. https://www.casio.com/intl/electronic-musical-instruments/product.GP-310BK/

Още по-интересното е, че в Томан беше с 900 лв. по-евтино плюс стол и слушалки, отколкото по магазините.

Казва, че за разучаване, наизустяване и други такива върши идеална работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 49 минути, dedo pop написа:

Решил да посвири и огромна изненада, паснали си с инструмента. Така се снабди с Casio GP310.

Винаги съм твърдял из различните теми, че клавиатурите на Касио са изключително добре направени и даващи прецизна обратна информация към свирещия, като това важи дори и за най-ниския им клас. Проблемът на ниския им клас е звука - малко постен, малко особен и не допада на всеки. В средния клас звукът е малко по-добър, но все пак се разпознава семплирането на фирмата. Така че не е чудно на този студент да му е харесал модел на Касио, който по цена попада в ценовата граница на Клавиновите на Ямаха и в който модел Касио определено са вложили доста повече усилие и екстри, отколкото в пианата си от PX-Privia серията, които сами по себе си също са добри инструменти. :)

 

П.П. Да не забравяме, че все пак говорим за хибриден модел, което май е най-доброто, което всяка фирма може да измисли с цел да доближи електронния инструмент до акустичния. ;)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прилича на хибриден, но не е, защото отсъства механизмът на истински ескейпмънт и не става дума за една симулация с гумички, която слагат в доста дигитални пиана, а за разкачане на джака от лостовата система, която променя съотношението от 1:5 към 1:1. Това го има само при хибридните пиана Yamaha AvantGrand и Kawai Novus. Не че това Касио е лошо, напротив, хубаво е и се конкурира с високите нехибридни модели на другите марки. Но определението на Касио за него, че е хибридно, е много подвеждащо и това се коментира доста по западните форуми. Но в крайна сметка фирмите са свободни да си рекламират пианата както искат. Това с големия акордьор ще го пропусна 😀 Те и на лауреата от конкурса Шопен — Шарл-Ришар Хамелин бяха платили да рекламира един Роланд 😉 Най-добре е човек да си пробва и да си хареса. Както и с акустичните пиана, и при дигиталните един харесва едно, друг — друго.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, CyberGene написа:

Най-добре е човек да си пробва и да си хареса. Както и с акустичните пиана, и при дигиталните един харесва едно, друг — друго.  

Като с колата и жената - любов от пръв поглед. :D

А вероятно са го класифицирали като хибриден, предвид употребата на чукчетата и дървените клавиши...и не на последно място хвалбата за доброто изсъхване на австрийския смърч преди да го нацепят на клавиши. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ще пропусна това с големия акордьор. Забелязвам, че откакто хората спряха да продават албуми и да печелят ефективно от тях се почна едно масово рекламиране на знайна и не знайна техника и апаратури от най-различни светила ... тъй че тестове му е майката. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се е случвало някой пианист, когото уважавам, да се кълне в някакво дигитално пиано, не говорим за платени реклами, а за лично мнение. Отивам да тествам и установявам, че изобщо не ми харесва, сътоветно сред много пиана откривам нещо, което ми допада най-много – него пък някой друг пианист, когото много уважавам, е нахейтил яко 😀 Тоя феномен при дигиталните пиана (а сигурно и при китари и изобщо всякакви инструменти?) го наблюдавам откакто се интересувам от дигитални пиана. Така че според мен е напълно безсмислено да се следват препоръки в Интернет. Не е ли да го пипнеш на място и да си прецениш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, CyberGene написа:

Не е ли да го пипнеш на място и да си прецениш...

:thumbup:

То даже и на жена си (мъжа си) не може да се довериш. :P

Жена ми преподава пиано на деца и основно работи с 2 модела на Касио. От Privia-та е доволна, от другото - не толкова, макар и да е по-нов модел, но й вършат работа, понеже лесно се разнасят. Реакцията на клавиатурите им са сходни, но звукът на по-новото не й допада...аз не свиря на тях, но когато се позаслушах, наистина новото издиша спрямо по-старата Privia. Веднъж пък бяхме на гости, където имаше пак една Privia, но от ония полустационарните, с дървениите по тях (май беше PX-870). Аз посвирих малко да го опитам, след това тя пък реши да го пробва и когато се прибрахме коментирахме впечатленията от пианото - оказа се, че на мен ми е допаднало доста, а на нея - изобщо. Така че наистина най-добре всеки да може да пипне и чуе на място съответния модел и сам да реши "любовта от пръв поглед" има ли я или не. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.