Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за свързване на кубе,лаптоп и микрофон към усилвател


adi8790

Recommended Posts

Здравейте !

Начинаещ китарист съм и искам да свържа кубето Fender Mustang Lt25  заендо с лаптопа и микрофон към един усилвател AUNA -2BT

https://www.electronic-star.bg/HiFi-i-TV/HiFi-komponenti/HiFi-usilvateli/Amp-2-BT-HiFi-usilvatel-2-x-50-W-BT-USB-SD-2-x-vchod-za-mikrofon-srebaren.html?utm_medium=Comparison&utm_source=pazaruvaj

image.png.25306c023c04c780e08af6ac350efd15.png

Усилвателят има вход AUX и DVDinput. Кубето с китарата ще свържа във входа AUX и питането е дали лаптопа ще се свърже през DVD-input-a?

И дали ще се чуват едновременно звукът от китарата, лаптопа и микрофона?

Благодаря за Вашите отговори!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Силно се съмнявам.
Тези усилватели имат превключване на източника (CD, DVD, Tuner, etc.), за да не разкачаш всеки път кабели, но не са направни да смесват сигнали (не е миксер). Евентуално микрофона може да се чува върху друг сигнал, ако е замислен да има някакви караоке опции. Това вероятно го пише в упътването.

За какво ти е да включваш комбото, нали е комбо и си се чувасамостоятелно прз неговия си говорител?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Микрофона предполагам, че ще го ползваш за пеене, силно се съмнявам да го слагаш пред кубето и после да искаш още по-силен сигнал през HiFi колоните, които така или иначе не са предназначени за тази цел. Аз бих направил следното:

1. Микрофона с кабел тип "голям жак" (1/4") в микрофонния вход.

2. Лаптопа в aux in на гърба (чинчовете).

3. Китарата, както каза колегата Baby Thomas директно в кубето.

Освен това провери дали сигнала от чинчовете и сигнала от микрофона могат да свирят свири заедно, ако не става, ще ти трябва някакъв елементарен евтин миксер, като тоя примерно.

Внимавай с микрофона, да не си повредиш колоните, не знам какъв е, но съм попадал на разни евтини смайващи боклуци, които имат някакви невероятни ниски (примерно bump от 5-10 dB в диапазона до 100 Hz) и гласът не само че бучи зверски, ами съвсем лесно можеш да си повредиш усилвателя и колоните.

:offtopic-001:Хм, казвайки това ме кара да се замисля, как тоя микрофон би звучал да озвучиш касата на Портной с него ... :D

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отговорите. Нямам никаква представа от тази апаратура и затова и питам. Ще имам предвид съветите ви. Очевидно ще трябва да обърна внимание на всички компоненти поотделно. Благодаря за предложението за миксер и може ли да ми препоръчате усилвател, микрофон и колони като за малко помещение от порядъка на 30кв.м.?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ти дадем, ама ни дай малко инфо какво ще правиш с този микрофон - ще пееш или ще записваш китарата? Другото, което ни вълнува е със записи ли ще се занимаваш или само ще репетираш/свириш за кеф или двете. Всяко устройство в аудиотехниката е инструмент и решава определени проблеми, като чука, теслата, ъглошлайфа, лизгара и прочие ... ама без контекст, не виждам какво точно можем да препоръчаме. А тея 30 кв.м. какво са - малък апартамент, гараж, репетиционна? Ако имаш съседи, особено подли, това променя доста играта. :) 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Микрофона е за пеене, много съм далеч от записване;), то първо да се науча да свиря пък после:) Иначе помещението е мазе под къща/ и не е30квадрата, а към20/, съседите няма да чуват, освен хората отгоре  . От апаратурата имам само кубето Фендер LT25 и една китара Jackson js12 китайска, като за новак. С бъдещия усилвател, смесител ,микрофон и колони искам да пускам някоя песен през лаптопа и да свиря и/или пея успоредно с нея. /стил Old school Punk &Thrash metal:virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е такава ситуацията, аз бих търсил активно (с вграден усилвател) озвучително тяло, което да има и вграден миксер, че да можеш да си вържеш в него микрофона и лаптопа. Щом ще е за хоби, аз лично бих те посъветвал да не хвърляш много пари за нещо, което няма да може да ги избие. Бих се насочил към две категории озвучителни тела:

Аctive Full Range PA Speakers

Active Stage Monitors

Като параметри, бих посъветвал говорителя да е поне 12", да има чинчове за лаптопа и да има XLR за микрофона. Можеш да си избереш нещо подходящо според бюджета, 2 е по-добре от 1, но всичко опира до финанси. :) От по-евтините съм чувал добри отзиви за фирмата ALTO. Другото, което трябва да решиш е дали искаш да е на земята срещу теб (като монитор) или да е права (по възможност на пилон). И двете си имат предимства и недостатъци. Ако е на пилон и е PA колона, ще се доближава повече до "живото участие", което ще чува публиката, ако е монитор на земята обърнат към теб, ще е повече като това, което евентуално ти ще чуваш на сцената. За такова малко помещение и предвид целта на заниманията, аз бих се ориентирал към монитора, но всеки сам си преценя. :) 

Евтини микрофони, от които съм доволен са следните:

Behringer XM8500

Shure PGA48

Ако дадеш ориентировъчен бюджет, мисля, че може да скалъпим нещо подходящо.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Quote

то първо да се науча да свиря пък после:)

Да ти кажа, това цял живот няма научаване, колкото по-рано почнеш да се записваш и да се мразиш, толкова повече грешки ще коригираш ... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Koobenot благодаря ти за полезните съвети! 

От РА speakers се спрях на този Fun Generation BP 112A  https://www.thomann.de/intl/fun_generation_bp_112_a.htm и микрофон Behringer XM8500.

Бюджета ми е 600-700лв макс . 

Също си мисля, какво би ми препоръчал като отделна конфигурация като миксер, усилвател и 2 колони12"? Предполагам тук бюджета ще е по-голям..

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля, че можем да се вместим в 600-700 лв. ако искаш миксер + усилвател + колони. В този случай колоните ти ще са пасивни, защото усилвателя ще е външен, а не вграден в тях. Ако държиш колоните да са пасивни, аз по-скоро бих се ориентирал към power mixer (миксер + усилвател заедно) + пасивни колони. Ама за твоите занимания, това ми се струва абсолютен overkill, положителното е, че имаш по-голям контрол върху отделните компоненти, ама трябва да се купуват и кабели и ако нещо някъде спре да работи troubleshooting-а е бахти главоболието, но ако държиш, можем да търсим нещо. Има ли конкретна причина да предпочиташ тоя тип сетъп пред това да ползваш активни колони? Ако искаш малко повече контрол ми се струва, че единственото нещо, което ти е нужно е външен миксер и активни колони, така миксера ще е близо до теб и можеш да го контролираш по-лесно, а не всеки път да ходиш и да се гъзиш зад колоните и да ползваш вградения ...

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7 hours ago, Koobenot said:

. Ама за твоите занимания, това ми се струва абсолютен overkill, ...

Да, прав си за overkill-a. Мисля, че е най-добре да си остане активната колона и микрофона. Все пак като за начало е доста добре:)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих се огледал за следните работи лично аз:

https://www.thomann.de/intl/fun_generation_pl_112_p_bundle.htm

В тоя бъндъл имаш:

  • колони
  • пилони (кеф ти на земята, кеф ти на пилони :))
  • кабел за втората колона
  • 2 микрофонни входа + bass/treble на мастър канала
  • вход на чинчове

Единствения недостатък на цялата галимация е, че нямаш индивидуален  контрол върху каналите - бас/мидъл/високи. Ако държиш да ги манипулираш, ще ти трябва миксер.

Като миксери бих ти предложил нещо от следните неща:

Най-сиромашкия вариант

https://www.thomann.de/intl/the_t_mix_mix_502.htm

тук имаш контрол на баса и високите, излизаш на жакове и влизаш в колоните.

Малко по-купешки вариант

https://www.musicworld.bg/bg/c_1215/i_17448/BEHRINGER_XENYX802.html

тука вече имаш два микрофонни входа и контрол върху бас, среди и високи.

И най купешкия вариант, предвид бюджета

https://www.thomann.de/intl/ant_antmix_6_fx.htm

Повечко канали и съответно ефекти, ако държиш да имаш реверб/ехо като на "Purple Rain", да речем, макар че в тая маза ако има някакви гадни отражения това ще създаде повече проблеми, отколкото да се изкефиш ... макар че в пънка/траша са си сурови стилове, там вербове по колоните много-много няма, освен ако не си Green Day/Blink182/Sum 41 и свириш на Lollapalooza .... ;)

Ще трябва да предвидиш кабели от миксера към колоните, ако си решил да вземаш миксер!

На твое място, не бих му мислил много-много много и бих почнал САМО С КОЛОНИТЕ И БЕЗ МИКСЕРА, защото:

  • ще излезе по-евтино
  • връзката от едната към другата колона ще ти е балансирана (XLR кабела в пакета) и шанса да се чуе по-добре, е по-голям, отколкото от миксера да подаваш жакове (небалансиран сигнал)
  • тея евтини миксери шумят и не се чуват кой знае как, а пък евтини устройства свързани едно с друго не дават кой-знае какви резултати

Дори Бери-то като микрофон, директно пуснат във вход без корекции е окей. Предвид заниманията ти, мисля, че това е напълно достатъчно.

Ако ни дадеш още малко бюджет, може да скалъпим и нещо по-добро. ;) 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даже да ти кажа, ей това е мааалко над бюджета ти и ще е оптимален вариант, защото миксера е напълно функционален с корекции и имаш и ефект даже + бас колона.

https://www.thomann.de/intl/fun_generation_satmix_2.1_bundle.htm

За тея пари по-добро от това не откривам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.