Jump to content
Българският форум за музиканти

Потенциометри за китара с голям и малък корпус


Recommended Posts

Здравейте,

Въпросите ми са за китарните потенциометри:

1. Моля, обяснете каква е разликата между  потовете с голям и тези с малък корпус. Какви са предимствата и недостатъците.

2. Какво мислите за пуш- пул потовете - качество и устойчивост, предимства и недостатъци.

3. Ако някой има опит с Али Експрес, моля да сподели има ли там такива ( марка) , които са що годе читави.

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  1. Не съм сигурен дали разбирам правилно въпроса, но ако само големината на корпуса е определяща, а другите параметри са еднакви, за мене предимството е, че ще имаш повече "мегдан" да запояваш, особено ако трябва да заземяваш нещо, при контактните ти точки площта на големите и малките не мисля, че се различава особенно ... недостатък би било чисто конструктивно дали ще ти се събере в схемотехниката на инструмента и няма да се налага да го буташ и захлупваш, ако е твърде голям, а насилие над електронни елементи винаги води до потенциални проблеми, било то прекъсване, загряване или най-малкото, което е, грозен външен вид и трудно разплитане. 
     
  2. Предимството за мен е гъвкавост на веригата, можеш да имаш single coil/humbucker звук "on demand", недостатък е, че вкарваш още един прекъсвач във веригата, което може да води до евентуални проблеми ... колкото повече променливи в една система, толкова по-големи са шансовете за дефект и съответно имаш повече точки за диагностика и проблеми.
     
  3.  Не съм поръчвал от там, но всичко, което е с марката Bourns/Alps си заслужава, сега, има и по-скъпи, позлатени/лачени/специални/шукаритетни и не знам си още какви на безбожни цени ... но да речем, че техниката, която съм ремонтирал не заслужава златни елементи, дето са "просвирвани" с Бах на лунна светлина и струват 100 долара парчето. :)  Най-добре за мен си остават Farnell/Mouser/TME през бългасрките представители Радимекс/Елимекс ... не знам дали тази оферта още важи, но на времето можеше да си изписваш елементи на народни цени.

    IMHO :)  
Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В тази връзка искам да споделя един YouTube канал където са показани интересни схеми на свързване, дори с аудио примери:

https://www.youtube.com/c/BrejaToneWorks/videos

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

24мм потовете са по-корави от 16мм, могат да поемат повече ток без да се скапят (видно от дейташийта). Което за китара не е важно, но все пак са по-устойчиви, защото вътре пътечката, по която вървят ламаринките, е по-голяма и издържа по-дълго време. На теория поне... ;) По-повод това, че имаш повече място за запояване - не е нужно всичките маси да са в една точка, аз дори никога не го правя. Има и по-хитри методи и при определени схеми реално стават по-добре нещата, защото нямаш 20 санта излишни кабелаци да се размотават напред/назад.

Пуш-пул съм слагал доста, пуш-пуш също (не само на мои китари). Ръчкам ги доста, досега дефектирал няма. Ползвам ги за сплит койл или серийно/паралелно свързване на хъмбъкери, но могат да им се намерят и други приложения. Предимството е, че можеш да добавиш още функционалност без да дупчиш и слагаш DPDT суичове, които и се цъкат по-неудобно.

надАли Експрес ги отбягвам като дявол тамян, не съм пазарувал от години. Последни едни "Еликсир" струни купих, откровено менте. Голяма разправия, безкрайно чакане, сега и шипинга май не е безплатен вече, искат мито/ддс за всичко (по принцип, не че не минават метър разни дреболии)... Накрая спестиш 5-10 лева, обаче я дойде нещо неработещо, я нещо объркали модел/размер...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От НадАли Експрес съм поръчвал основно дрънкулки - капачки за потове за амп, колан за китара, перца, каподастер ... ей такива алабалистики и в повечето случаи съм удрял на бройка. За мен си струва да пазаруваш електроника от там, ако примерно комшията иска да му реставрираш електрическата китара с качество "Стаг от 150 лв.", бюджета му е 30 лева, няма претенции и иска да му сложиш нещо, колкото да свири ... продават и single coli/humbuckers и какви ли не неща, но както се спомена по-горе, качеството е под въпрос ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Главното изискване за китарен пот е, да има достатъчно дълга резба, че да може да премине през дупката и да се хване гайката.
Оттам нататък, важно е, да е приемлива логаритмичната крива (за volume, поне), което обаче, няма как да се види с просто око.

Дали големи или малки потенциометри - тези, които се продават като китарни по-често са големи. А кой колко ще издържи си е малко божа работа.

Пуш-пул пота е просто потенциометър с ключ (най-често DPDT). Не съм забелязал някаква огромна разлика в качеството на самия пот.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.