Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall JCM 2000 DSL 100 - смяна на лампи ECC 83


Radoykata

Recommended Posts

Musicman извинявай . Всичко което попълвам в карето за отговори изглежда нормално а после излиза с голям шрифт. Което е дразнещо дори и за мен.

Колеги някой има ли опит jj ecc803s?

Поздрави

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей synchu

Харесва ми идеята за по изразени,плътни и комплексни средни честоти, но ме притеснява микрофонията.( базирано на рекламната информация )

Лампата ще бъде поставена на първа позиция v1. 
Какви са твоите впечетления и забележки ? 
Благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По отношение на микрофонията - няма кой да гарантира, че конкретната бройка ECC803s и конкретно сглобения усилвател заедно с другите използвани лампи няма да реагират в посока микрофония (или друг тип шумове и осцилации). Това зависи и от количеството на използвания гейн и съответно сила на общото звучене.

Това е една от малкото long plate конструкции, които се предлагат в днешно време, което, от друга страна, придава различен характер на звученето (дали това не може да се постигне и със short plate е отделен въпрос). Разпространеното разбиране, е че звучат с една идея по-силно в региона 100-200-300 херца, както и че хармониците са една идея по-изразени.

Не мога да си спомня в какъв точно тип усилватели съм ги използвал, но си спомням че останаха там, което означава, че са звучали добре (или поне на мен са ми звучали добре :) ).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип... Предвид факта, че ECC803s е long plate и оттам е по-склонна към микрофония спрямо другите (short plate), моделът не се препоръчва за хай-гейн ампове и то на позиция V1. Но, както каза Synchu, няма гаранция, че точно тази ще е добре или зле както и как точно ще се държи в комкретния амп. По някои реномирани магазини продават тествани за микрофония лампи (на двойна цена примерно), но за мен това са малко пари на вятъра. По-добре да си купиш цял комплект и ги въртиш дорде стане. :)

BTW... Dave Friedman доста се оплаква от JJ (не конкретно 803 модела) че не са подходящи за V1/V2 в неговите ампове, защото много от тях микрофонират и губи ужасно много време да ги слага и пробва една по една във всеки амп. Лично аз съм купувал и мерил на curve tracer доста JJ лампи и някои партиди са много добри, други са много зле. Тоест непостоянни са. От другите марки нямам толкова добра бройка тестове, съответно база за сравнение, но от каквото имам - резултатите са били по-добри. Най-вече Tung-Sol. Като уточнявам, че става дума за това доколко измерените параметри се доближават до посочените в дейташийта. Оттам насетне коя как и колко свири и дали ти допада в конкретен амп - съвсем отделна тема.

П.П. Относно "80% е транзистори" - в грешка съм. Този модел не бил от тея дето са бъкани с какви ли не странни елементи. Но понеже JCM2000 се слави като една от най-гадните им серии помислих че и този е от "транзисторните". ;) А дали заради наличието/отсъствието на такива елементи е "по-лампов" или "по-малко лампов" няма особено значение, на един ще му хареса звука, на друг не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи си е малко като лотария. Мисля да взема 3 предусилвателни лампи от различни марки и да пробвам (задължително една от тях ще е Tung sol). DSL си е хай гейн. 
 

Те май всички модели на Маршал са гадни следвайки хронологията🤭😉

JTM 45 не е fender (евтино копие ), Плексита slp не са Jtm45, метални панели Nmv не са Slp плексита( слаба ракия), jmp 2203/4 не са Nmv модели( агресивни и нямат обем),JCM 800 не са jmp( какви са тези платки и диодни изкривявания при някои модели), jcm 900 не са jcm800( тънки като тапети звуци и ревърб) , Jcm 2000 .. какво си мислят тези от маршал . Хай геин, маршал!? Това да не са Меса, Дизел, Пиви или Солдано. Направо в кофата за боклук.

VM - ни рак, ни риба. JVM - твърде много копчета…

Критиката е постоянна от феновете. Маршал трябва да са единствено и само така оригинални , неподправени, органични и непокварени както в романите за рицарите. 
Практиката и реалността обаче са по различни. Повечето наши любими албуми за записани с модифицирани усилватели или бустнати с ефекти,и когато даден производител се опита да ни даде всичко това в един продукт - Анатема!

Аз съм също виновен 😉

Стана дискусия

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не са гадни, защо да са гадни.

JTM45 чисто теорИтично ;) няма как да е евтино копие на поначало изпълнен като евтин усилвател такъв - какъвто е Tweed Bassman 5F6, от който е взаимстван. Лео Фендър (да се свети името му в рокенрол рая - въпреки че изначалните му идеи съвсем не са били в тази посока  :) ) - е бил пословичен скръндза, което си личи много по изпълненията на дизайните :) Но пък е успял да предостави (относително) достъпни за времето си средства за музициране. И си звучи чудесно и Bassman-a и JTMa.

JMP-тата и въобще плекситата са чудесни. Marshall Super PA са едни от най-добрите чисти усилватели въобще, колкото и да е учудват някои (въпреки, че един поглед към размера на трансформаторите и схемата, за по-изкушените в техническа посока обяснява този феномен). Super Tremolo е прекрасен също в тази посока. 

Marshall следват пазарните тенденции, по едно време 90-те, 2000 - колкото повече копчалък и цъкалки - толкова по-добре, от известно време насам има завръщане към по-опростените модели и 'хайп' към vintage, после ще се завъртят пак нещата и те така.

Като цяло, целият line up от JTM до JVM си има феновете и ползвателите - щом те кефи звука, какво има вътре - не те интересува.

Лампов ли е, на свещи ли е или на светулки - все тая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

14 hours ago, synchu said:

Лампов ли е, на свещи ли е или на светулки - все тая.

Трябвало е група "Везни" да си именува най известното парче "Песен, писана на лампи".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бобо, а ти искаш да купиш предусилвателни лампи за да промениш тона/характера на усилвателя който имаш, или ти е думнала лампата и затова сменяш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неочаквам да има големи промени със смяна на лампи, и не мисля че е възможно. Ако мога частично да стегна и изпъкна средния диапазон ще го счета за победа.  Общи взето най-големите промени отчетох със смяната на високо говорителите. 
Също много помогна смъкването на биаса на 37-38mV (e34l). Явно има голям толеранс между отделни двойки лампи, и няма точна закономерност.

Syncho . jtm45 ,slp и т.н.т ,са невероятни усилватели . Просто ние почитателите ревностно се придържаме към избрана платформа и формула и не сме щадящи към промени . Съответно и лошите приказки и мнения за отделни модели усилватели . Забравяме или не приемаме че , света се променя около нас и новите продукти има целта да са различни. Jcm 2000 не е нито плекси или jcm800. Успява да ги наподобява успешно с нов характер и това не прави серията лоши усилватели. Всички маршал усилватели ми напомнят за онази плесница по ухото от началното училище (тон заето с часове).😀

jcm 2000 е по приятелски настроен за моя слух. Не трябва да усилвам до край за да съм доволен. jcm800 и slp не са много задоволителни преди 4 на скалата за усилване..

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Бобо най-ползвания ефект за "подобряване" на Маршал е Boss SD-1. Мисля, че може да ти даде това което очакваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.