Jump to content
Българският форум за музиканти

Моите Миксове - всякакви критики са добре дошли :)


Recommended Posts

Зависи кой провежда конкурса, различни са критериите, но така или иначе не съм срещал да има някакви по-конкретни изисквания към микса и е предимно по усмотрение на журито. Дори последния, в който участвах беше на Люит, нямаше и жури. Всеки си публикуваше микса и хората ги лайкват, микса събрал най-много лайкове печели, което си беше пълен смях. Имаше миксове с по 5000 лайка, които дори не бяха добри. 

Скоро обаче не съм попадал на такива конкурси, бяха актуални покрай пандемията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, axel написа:

Зависи кой провежда конкурса, ...... последния, в който участвах беше на Люит, нямаше и жури. Всеки си публикуваше микса и хората ги лайкват, микса събрал най-много лайкове печели, което си беше пълен смях. Имаше миксове с по 5000 лайка, които дори не бяха добри.

 

Да, някои конкурси са доста измислени. По време на ковида имаше доста конкурси (даже и сега все още ги има), които се печелиха единствено по брой лайкове. Давам за пример такива в съвсем различна област, но принципът е същия: деца участват с пеене или свирене на някакъв инструмент и ако някое от децата има много фенове в съседните класове или родителите са някакви напористи и направят организация сред всичките си приятели и роднини - сещате се кой печели такива конкурси. :) Да оставим настрана, че при някои такива конкурси дори нямаше и ограничение по IP или пък някакво друго и всеки след рефреш на страницата (и евентуално триене на кукита и кеш на браузера), можеше да си гласува неограничен брой пъти. Проформа отвсякъде, но тия конкурси си вървяха и някои хора взимаха пари за тях. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 12/8/2022 at 10:44 PM, axel said:

Пускам отново един отдавна приключен микс...

Добре е, даже доста. Балансирани са нещата и т.н. Кефи!

Има нещо, което обаче мен ме дразни и най-вероятно е от някакъв brickwall limiter или друга сходна "помпа". Когато звучи сам инструмент (има го на няколко места в песента) - чува си се ясно и силно. И като влезе джангъра и същият инструмент става 2-3 пъти по-тих. И точно на тези места супер много си личи как цялото е сплескано, понеже точно допреди секунда звучи отворено и ненамачкано.

Please don't hate me! :greenangel:

Не съм го пускал на вълшебни озвучителни тела, на едни стандартни за слушане слушалки, но това не мисля, че може да е от "медията" или "озвучаването".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas да, това е от процесинга на мастера, който е SSL Bus Comp, PSP Vintage Warmer 2 и Waves L2. Може би лимитера е най-отговорен за това, което имаш предвид, въпреки че почти не мърда показателя му, но с него вдигнах нивото на целия микс с 4-5дб. Честно казано, мен не ме притеснява това, защото всеки мастериран микс звучи така, то и няма как иначе ако се гони някакво комерсиално ниво. 
Ама как мога да те мразя. :) 

 

@yamaha ами обикновенно е нечестно, когато конкурси се решават с лайкове, но това е положението. Всичко е маркетинг от страна на организаторите в такива случаи. За мен тези конкурси са просто ресурс за тракове на парчета, с които да тренирам, пък конкурсния характер ме мотивира поне да завърша микса. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пс: между другото, като споменах процесинг на мастера - малко късно, но наскоро открих магията на пултека и вече слагам по един след SSL-a. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да го разцъкам повече, имам един клонинг на Pultec. За специфични случаи ли го ползваш или ти е просто "go-to" EQ на master-а? Мисълта ми е, кой проблем решаваш с него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че решавам проблеми с него, просто го слагам за цвят. Предимно го ползвам на групови канали и на мастера, като там буствам 60хц и 10 или 12 кхц с по 2-3-4 деления (мисля че цифрите не отговарят на дб), а атенюацията на ухо, всеки път различно. Микса става по-дебел, топъл и светъл по един много приятен начин. Но както казах, от скоро го ползвам и има още да уча за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак фен ... стана случайно, в туториалите, които гледах ползваха такива плъгини и то веднъж научиш ли се с тях, той всеки друг вендор ще ти предложи малко или повече същото ... да, има плъгини, които са уникални, но от тия bundles повечето звучат горе/долу еднакво.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правила за избор на плъгини:

  1. Изборът на плъгини се определя пряко от резултатите в търсачката на рутракер.
  2. Виж точка 1.

:greenball:

 

Аз съм фен на FabFilter & iZotope. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да има и обратното мнение (И в тази тема, както в поне 1000 други тук :) ) - моят принцип пък е, че за софтуер се плаща. Първо - защото с единия и понякога и с двата крака съм в тази индустрия и второ това изключително много мотивира да използваш възможностите на това, с което разполагаш - които обикновено се оказват предостатъчни. Вместо да копаш из presets на 20 компресора, без да имаш идея защо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно съм съгласен да се плаща, не знам дали има безплатни лицензи за студенти, които учат sound engineering да речем, щото с 400$ като студент, колкото струва един Spectrasonics можеш да живееш с месеци, сформирайки микробюджет ... :D Софтуерните гиганти го сториха вече със средите за разработка. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.