Jump to content
Българският форум за музиканти

Моите Миксове - всякакви критики са добре дошли :)


Recommended Posts

  

преди 8 минути, Koobenot написа:

От скромния си опит с вокалите, една песен запееш ли я кофти и приключиш ли я зле, винаги лъсва, по средата компромисите са по-трудно забележими. 

 

Това същото го повтарям от години и ще продължавам да го повтарям - в началото слушателят получава първото впечатление от изпълнителя и състави ли си грешна цялостна представа от някакво слабо място, иди чакай да си го промени след като вече е предубеден, а ако имаш лош край, той ще се запечата в съзнанието на слушащия, защото след него няма друго, което да го покрие и да замаже грешката. :)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha, да, наистина останаха някои мляскания, които също опитах да оправя, но не ми звучеше естествено. Аз ги оправям с автоматизация на волюма, има ли някаква хитрина, която може да споделиш за тази задача? :)

Koobenot, идеята беше да звучи малко по-живо, да. Прав си, че липсва достатъчно изненада на няколкото места, които си споменал. Това го отчитам като моя грешка наистина. По четвъртата ти точка, идеята ми беше да звучи меко микса и да не е агресивен, затова и умишлено съм го направил да не “блъска” много. Дали е правилно решение, не знам. :) 

Сега да кажа за неточността на мацката в началото. Честно казано, чух го, не съм го пропуснал, но никога не ме  подразни ( сещате се колко пъти съм го слушал :) ) и реших, че и нормалния слушател няма да му обърне внимание. Дори мисля, че придава чар на живо изпълнение, което на мен дори ми харесва. Смятате ли наистина, че би могло да подразни обикновен слушател, който не е професионално обременен като нас? Сериозно ви питам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, axel написа:

Yamaha, да, наистина останаха някои мляскания, които също опитах да оправя, но не ми звучеше естествено. Аз ги оправям с автоматизация на волюма, има ли някаква хитрина, която може да споделиш за тази задача? :)

Смятате ли наистина, че би могло да подразни обикновен слушател, който не е професионално обременен като нас? Сериозно ви питам. 

За стопроцентов резултат + гаранция за незасягане на останалото аудио - само ръчно. Става много бързо в Sound Forge или друг аудиоредактор - все пак говорим за няколкоминутен трак с най-много 20-тина примлясквания, а доста често ми се е налагало ръчно да чистя такива проблеми на едночасови материали.

За второто - трудно ми е да ти отговоря, понеже вече съм изгубил реалния средностатистически критерий. ;)

В интерес на истината сега за опит си направих труда да го изравня така както си е с останалото - по-добре ми звучи изравнено, но както споменах това касае само моите уши и моя вкус.

Просто нейното 'фа' съвпада с 'фа'-то на пианото и леко става като флейнджър...а реално бих оправил и 'до'-то й във втората фраза, че и там не започва точно....но не ме слушай какви ги говоря. :greenball:...остави си го така, звучи си съвсем автентично.

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Quote

Смятате ли наистина, че би могло да подразни обикновен слушател, който не е професионално обременен като нас?

Хм, добър въпрос ... тоя казус е разискван от доста музиканти, какво чуват "простосмъртните" хора точно. От скромния ми опит съм разбрал, че те не "чуват" баш какво става, което ние чувам да речем, по-скоро усещат, че нещо не е наред, но не могат да дефинират какво. Това имам предвид средностатистически, има хора дето са си "акънъ глухи" и каквото и да им пуснеш, нищо няма да могат да дефинират ...  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да ви питам - правите ли различни миксове с различен loudness за Spotify/YouTube Music/Deezer/Apple Music и т.н. или си усилвате както ви харесва и си търпите алгоритмичните наказания платформата да ви го намали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв е, но е твърде елитарно, от ролята на домашния смесител-любител, да си мечтаем за такива изтънчени неща като отделен мастеринг инженер и гледаме да свършим каквото можем ... сами. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 11/2/2022 at 9:36 PM, axel said:

Ето другото, което пресмесвам в момента (метъла за който споменах в предишния ми пост) и мога да кажа, че това е най-голямото предизвикателство, с което съм се сблъсквал до момента. Не съм попадал на по-лош материал до сега, всичко е записано ужасно, особено баса и барабаните. В крайна сметка обаче, трябва да можем да се справяме и с такива записи. Определено не е това, което искам, но и не съм сигурен, колко още може да се направи. И отново, приемам съвети, идеи, критики и тн.

https://drive.google.com/file/d/14FpSaRbQ3SvGM3mZ9rQR6XARm6jujMSh/view?usp=drivesdk

Нова версия на това. Пипнах леко баса, барабанчето, китарите и вокала...хм, май всичко съм пипнал. Както споменах по-горе, притесняваше ме баса и исках да го поизбистря. Като че ли загуби малко енергия микса, но май звучи по-добре като цяло. Оказа се, че съм излъгал за тейп симулацията на китарите, нямаше и сега сложих, но те са записани толкова препържено, че няма как да се оправят. Сложих и дисторшън на вокала в паралел. На барабанчето кътнах 500хц с 2дб. Може би и нещо друго съм барнал, но съм забравил, че малко хаотично се мятам от трак на трак, защото съм чул нещо, което ме дразни. Те са толкова навързани нещата, че като оправиш един проблем, лъсва друг. :) 

https://drive.google.com/file/d/1Q5plWdPB7Ye1iip2ItdUxS8lonGYzlpk/view?usp=share_link 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз миксовете ги правя винаги на -14/-13dB LUFS, които са нивата за Ютюб и повечето стрийминг платформи (с леки отклонения). Оттам насетне в повечето случаи почва да ме дразни, защото ми звучат по-сплескани.

Наскоро из Интернет плъзнаха две песни, които насила ме накараха да донапомпя, но все пак в сравнително нормални граници останаха нивата. Ще взема да пусна една нова тема, че да не крадем тази на колегата. ;)

BTW, последният микс наистина звучи добре. Китарите имат някакви странности, но... то е ясно, че правим каквото можем с наличния материал. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Пускам отново един отдавна приключен микс, който правих за конкурс преди време. Това е и единствения микс до сега, за който мога да кажа, че ми харесва много и съм доволен от свършената работа. Дори се почуствах леко разочарован, че не стигнах до финалната тройка тогава, честно казано. :) 
Може и да се самозалъгвам, разбира се. 
https://drive.google.com/file/d/1kfpQEnCgedq3SXfK3CucaKmHkHHjAXej/view?usp=drivesdk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Микса е готин, браво! Липсват ми малко "среди/мръсотия" в барабаните и също очаквах повече динамика между припева и куплетите, сега цялото звучи с една и съща динамика на творбата. Китарите, вокалите и ефектите са готини, също честотната картина е супер. Като саунд ми напомня малко за American Idiot на Green Day. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега не съм си в студиото и го чух на едни 10-сантиметрови компютърни колонки (USB powered 2 х 5W :P) - звучи перфектно! :thumbs_up: ...вероятно ако го чуя пак като се прибера, ще му намеря някои кусури, но в момента всичко му е ОК. :)

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@axel Тея конкурси на какъв принцип фонкцуионират? Има ли някакви обективни критерии, по които да се бориш, примерно:

  • докарайте loudness -5 dB LUFS, без соло барабана да звучи "изяден"
  • изкарайте масивен thumb на касата на 50 Hz и т.н.

или просто си публикуваш парчето смесено по твое усмотрение и чакаш журито да се произнесе? Ако няма обективни критерии и дадем една песен на Steve Albini и Chris Lord-Algee и двамата ще я смесят еднакво добре, просто на единия микса ще се различава художествено от другия. Как да кажеш кой от тия е победител?

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.