Jump to content
Българският форум за музиканти

Айде, пуснаха го KORG Pa5x - всеки-купува за 10 000лв. :)

Apple&VSTI

Recommended Posts

Аз също много съм се възхищавал на клавиристи, които могат да правят толкова много неща, изискващи съобразяване и добра координация в реално време, абсолютен респект към такива!

Бях гледал едно клипче някъде от края на 80-те, в което тогавашният клавир на Депеш Мод, който по-късно ги напусна, показва как си е семплирал много ефекти и различни тембри, които свири буквално на една клавиатура и помни как еди-кой си клавиш пуска еди-коси ефект, как три ноти се свирят от три други клавиша и т.н. От една страна е брутално умение да запомни всичко това и да го прави в реално време, от друга се чудя за какво му е всичкото това, предвид че музиката им е специфична и не е била записана така в студиото, а е наслагвана. Някак си е хем похвално, че се опитва да свири наживо с майсторство, хем ми се струва напълно излишен труд 😀 Но доколкото съм наясно, той е бил отговорен за аранжимента и звученето на Депеш в оня период (например Enjoy the Silence е композирана от Мартин Гор, ако не се лъжа, но във вариант балада и въпросният Алън Уайлдър решава да я преправи така, както я знаем сега), та би било тъпо да излезе на сцена и да пускат на запис чудесата, които е сътворил... Сложен въпрос.

Ето и още нещо от съвсем скоро, което много ме впечатли – клавирът на Jamiroquai показва как се оправя с три клавира, на единият от които (Yamaha Montage) пуска и семпли на вокал, докато свири други неща по-нагоре по клавиатурата 😲

• Like 1

Ууу, Джемирокуей, страхотен вкус! :Piano: Да, смайващо е какви "гимнастики" правят определени кийбордисти, за да постигнат максимално "живо" изпълнение, другият музикант, който също ме е кефил в програмирането на кийбордите си е Джордан Руудс от Дрийм Тиътър:

• Like 1

Ръдес е изрод! На последното идване на Dream Theater в България го наблюдавах наживо от предните редове, абсолютен виртуоз, нямам какво друго да кажа...

Ето и още един клавирен виртуоз, който свири студийно записани партии наживо с голямо майсторство:

• Like 1

Гледах видеа на инструмента. Не знам, ама не ме грабна - като за парите, за които се продава. Не чух нещо впечатляващо. Само цифрата е дебела. Спецовете по аранжори да не се сърдят, не бих извадил подобни пари за този инструмент.

• Like 1

Напротив,колега спецовете по аранжорите са на същото мнение като теб - това е самата истина, да не говорим че вече има и доста дефектирали pa5x , а още не са започнали да свирят.

Ще пукат като пуканки те първа :)

Да им е честито на печелившите :)