Jump to content
Българският форум за музиканти

Софтуер за ритъм и бас


Recommended Posts

Здравейте 

Търся  WАD софтуер,   който  да може поне да прави ритъм  и бас но да е с класически ритми смисъл салса, ча ча ча,  фънк, рок а не от тези съвремените. Събота  и Неделя  инсталирах и три какво ли не но така и не попаднах  на нещо.  Разбира се  ако може да е безплатно  но ако не да е на поносима цена 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здрасти, само с DAW (Digital Audio Workstation) няма да се разминеш. Трябват ти още:

  • Латино барабани/перкусии - примерно Latin Percussion EZX за салса, ча-ча-ча
  • Някакъв акустичен сет барабани, разгледай тези на Toontrack имат най-различни комплекти за различните стилове
  • Някаква библиотека за бас - Примерно MODO Bass, новата им версия май имаше fretless/контрабас/акустичен бас и т.н.
  • И сега ключа от палатката - години опит в писане на MIDI съобщения или Latin MIDI Packs, с готови ритми, които са изсвирени с добър groove/динамика

И едва тогава DAW-а може да ти събере всичко заедно. :) DAW-а няма особено значение, затова което искаш да направиш, но всеки един би ти свършил работа - Cubase, Reaper, Studio One и т.н. Трябва да има някаква опция за обработка на MIDI съобщения и да поддържа VST инструменти.

Има и безплатни библиотеки от звуци най-вероятно, но надали ще звучат толкова добре ... Направи един "лов" за библиотеки!

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 21 часа, Георги ст написа:

Търся  WАD софтуер,   който  да може поне да прави ритъм  и бас ...

 

Водейки се от думичката "поне", споменаването на "ритъм и бас", както и че случайно или не колегата е разменил местата на буквите на мултитрака, оставам с впечатление, че човекът не търси DAW  с библиотеки, а нещо като софтуерен аранжор от рода на Band-In-A-Box или подобен. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • synchu changed the title to Софтуер за ритъм и бас

Освен самата Band-In-A-Box, не знам дали има софтуерни аранжори за Win/Mac, които да си струват. Ако наистина е така, по-добре да взима някакъв кийборд аранжор, на старо примерно, ако са проблем парите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, аз съм ползвал преди време vArranger и не беше лош. Разбира се също бих препоръчал някой хардуерен аранжор ако човек има възможност и ако наистина се търси нещо за аранжиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от пет години ползвам хардуера на Band-In-A-Box, наречен Trio Band Creator и прилагам два примера за функционалността му.

Първият е демонстрация на завършена композиция с Trio-то, а вторият е само базовата заготовка, върху която е изградена цялата композиция

From Morning to the Evening

DigiTech Trio drum & bass track

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 29.06.2022 г. at 18:03, Koobenot написа:

Да попитам от любопитство - тя идва ли с неин sound engine или трябва да тригираш външни VST инструменти?

С нейн си е. Даже има истински инструменти. Потребителският интерфейс е малко сложен но като му свикнеш става. И даже аз не знам да има някаква смислена алтернатива. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Аз лично, не бих си причинил усилията и главоболията да се занимавам със софтуер. Рутиране, вст, миди канали, лаптоп, тъч пад, а трябва и да се свири. Според мен един малък хардуерен аранжор би бил доста по-полезен. Дори и евтините модели, вече се оборудват с малко рам, достатъчно за 3 външни баса и няколко кита прилични барабани. Да не говорим, че стиловете са пипнати доста добре и едва ли някой ще напише нещо по-добро от инженерите на Ямаха да речем. От друга страна си е втора свирка, но за мен е по-стабилния вариант. 😏

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако си клавирист - ОК, но според мен много по-лесно е да нацъкаш акордите от колкото да ги свириш в реално време. Като стилове Band in a Box има повече от всеки аранжор. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реалното време ти дава повече свобода, защото всеки момент може да смениш друга хармония ако те кефи повече, отделно че в повечето клавири пак може да си запишеш прогресията като основа и после да не я свириш. А за неклавиристите...и за тях са измислили лесното дори и в най-елементарните самосвирки - 1 клавиш->мажорен акорд ; 1 бял+1 черен вляво -> минор ; 2 бели с черен -> септакорд...и т.н....може и да бъркам комбинациите, понеже никога не съм ги ползвал.

Като цяло си е въпрос на лично предпочитание, защото и двата метода имат предимства и недостатъци - примерно ако хармониите ти са на гъсто, а темпото бързо, винаги има шанс да засегнеш някой съседен клавиш и от там хармонията ти да отиде по дяволите, но пък това е рискът на живото свирене, докато на BiB каквото му е написано, това ще свири, но пък трудно ще го накараш в последната секунда да смени нещо, освен ако не си го вързал по MIDI. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.