Jump to content
Българският форум за музиканти

Експеримент: Създаване на музика с Нинтендо Суич


RaverWild

Recommended Posts

Привет. Реших да си направя експеримент.

Поради липса на възможност да правя музика в момента, а и наличие на Nintendo Switch, което бях купил преди близо 2г на сина ми, открих една програмка на KORG налична за Суич. Те Корг пускаха програмки и за Nintendo 3DS, но го нямах. И понеже въпросната ми падна с намаление (има я само дигитална) си я купих и пробвах да натракам нещо.

Да се има предвид, че каквото се вижда/чува е натраквано само и единствено с контролера на нинтендото (демек с джой-коновете) (дам, възможно е, показвам резултат). Тоест - няма МИДИ-клавиатури и тем-подобни нормални неща в случая. Кликал съм да слагам ноти една-по-една с бутона на контролера.

Другото да се има предвид е, че звука е суров. Тоест - нищо не съм пипал по него, защото също е и демо какъв е звука през жака за слушалки. През HDMI връзка към телевизора е друго - телевизора изкарва съвсем друго, но това което чувате е от слушалките.

Третото да се има предвид е, че въпросното програмче е много прилично, но не открих добри акустични семпли. Иначе за синтезаторен звук бива. И въобще не можеш да му вкараш звук - каквото има налично - това е.

И последно - въпросната програмка Korg Gadget я има и за Apple устройства (телефони и таблети), обаче там е версия 2, докато за Нинтендо е версия 1, тоест имам по-старото и ограничено, но това е положението.

В крайна сметка резултата от експеримента за мен е, че може да се прави музика с това. То на рекламата даже показват как може да се ползва тъч-екрана и контролерите и по друг начин, но не е пълна подръжката на екрана и в крайна сметка едно-по-едно да вписваш ноти с кликове се оказва по-прецизно. И е забавно. Имат и режим-игра - няколко човека може да правите една песен за време примерно, но няма с кой да го пробвам това. Търсих онлайн-играчи - няма.

И така. Да, не е сериозно, но вади приятен резултат и е забавно. Колкото до записа - предполагам може и по-добре да се запише, но ич ме няма в звукозаписа. Все пак като цяло мисля бива.

Мерси за отделеното време.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре е станало според мен. Аз съм фен на Gadget, обаче не знаех, че има версия за Нинтендо. На Apple устройствата може да се ползва с блутууд клавиатура или друг контролер. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, musicman said:

Много добре е станало според мен. Аз съм фен на Gadget, обаче не знаех, че има версия за Нинтендо. На Apple устройствата може да се ползва с блутууд клавиатура или друг контролер. 

Мерси.

Да, аз гледах едно видео един си ползваше Gadget-а на iPad-а с една малка Korg midi-клавиатурка и беше супер-удобно и бързо, но на Switch няма този лукс.

Както казах - недостатък е, че за Нинтендо има само първата версия. Пристига с 16 машини в комплекта и като адд-он има да закупиш още две - едната е със звуци от игри на Taito, другата е със звуци от игри на Sega (но без Sonic звуци). Аз онзи ден ги купих, но са солени - по 12$ (канадски) за машина. И това е. Друго няма. За iPad с колко машини идва и колко са налични за допълнително закупуване? Иначе самият Gadget го взех с прилично намаление.

Според мен, въпреки ограниченията на Нинтендо, така снабдената версия въпреки всичко е напълно достатъчна за да въведе някой, дето хабер си няма от музика в базовите неща. Или някой който иска да убие време да поразцъка. Аз още не съм го разцъкал достатъчно. Идната седмица ще пробвам да намеря има ли възможност на някоя машина да се прави pitch bend/portamento по някакъв начин, щото това ще ми отключи повече креативни възможности.

Иначе им писах на тия от Detune ако им се занимава да направят да може да се записва рендериран звук, евентуално с видео директно на Нинтендо в Албума, щото самото Нинтендо подържа във вид на скрийншотове/скрийн видео (до 30сек), само нямам идея API-то за девелопърите колко позволява достъп то тези функции. Би било супер-удобно да правиш музика/изпълнение и то да се записва като видео в реално време на платформата и после да го качиш в тубата директно от Нинтендото. Както и да е.

Аз на телефона (Андроид) имам Korg Kaossilator също и е супер (имам реален малкия им Kaossilator 2), но спрях да го ползвам.

На Андроидния таблета си свалих на Roland програмката, но още не съм я цъкал.

И както казах, любопитен съм да пробвам игровите възможности на програмката, но няма с кой. Ако някой си я вземе за Нинтендо Суич - да казва.

Ето официалния сайт, има промо-видеа показващи какво може да се прави.

https://www.korg.com/us/products/software/korg_gadget_for_nintendo_switch/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 minutes ago, Koobenot said:

Супер е, пренесе ме мисловно в някой западноевропейски техно клуб в началото на века. Яко! :)

Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

15 hours ago, musicman said:

Много добре е станало според мен. Аз съм фен на Gadget, обаче не знаех, че има версия за Нинтендо. На Apple устройствата може да се ползва с блутууд клавиатура или друг контролер. 

Ти щом също имаш Gadget - покажи нещо твое и аз да видя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^

Е аз питам. Ми завърши де. Не е нужно да е симфония.

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.