Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за електричество


RaverWild
 Share

Recommended Posts

Хора сблъсквам се с един проблем и не съм сигурен как да подходя. И иде реч за електричество, а нищо не разбирам както установих.

Значи: Донесъл съм си няколко джаджи купени от Канада. Там си ги ползвах без проблем, купени са от местен магазин. Проблемът дойде, че решихме да се приберем обратно в България. Проблемът е, че в Северна Америка или поне в Канада напрежението е 110V, докато в България е нещо като 230V. По тази причина всичко съм го оставил от една година да седи грижливо опаковано в куфар. И реално нямах време от работа също. Ама на - онзи ден жената вика трябва ми принтера, извадихме го. Лошото е че го поиска сутринта преди да съм пил кафе. Сложих очилата, уж гледам нищо не съм видял, то си пишело ясно 127V, аз съм видял сънен 227V, викам си я ще стане. Смених кабела и принтера естествено запуши.

Сега говорих със съпорта на Thomann. Те казват виж отзад какво пише, ако пише че приема до 240V, само сменяш кабел, дори трансформатор/конвертор няма да трябва. Явно е така, защото докарах два стари лаптопа от Канада, ми на единия само сменихме кабела на захранването, другия с адаптор го включих - никакъв проблем, работят без проблеми и двата. Обаче като ми гръмна принтера малко се замислих за музикалните джаджи. Реално не само волтажа, но и честотата на сигнала е различна. Писах в една фейсбук група българска, там един заобясни че и други разлики имало. И аз малко се хващам за главата. Добре че няколко от джаджите ми приемат и батерии, та ако реша, мога да ги подкарам, но основния арсенал не е на батерии.

И така. Седя си и се чудя. Освен това имам и друга чуденка - от Канада си бях купил много готини захранващи кабели, дето имат и известна водо-защита. Виках си бахти железен съм, изградих супер електро-инфраструктура. Ама на. Донесох ги и сега се чудя - ако даден кабел се продава в място където се ползват 110V на контакта, той би ли бил ок да го включа с адаптер на 220V ? Имам предвид чисто структурно ще издържи ли напрежението или ще почне да нагрява. Никаква идея как стои този въпрос. Май няма да ги ползвам, щото имам чувството, че май имат защита.

Един вариант, който мислех е да си купя UPS устройство, конвертиращо 220V => 110V и да си реша всички проблеми наведнъж и честно това ми се вижда най-добро решение. Обаче никога не съм купувал UPS и нямам никаква идея към кой да се обърна като магазин. Ако има хора с опит да кажат. Ще взема да разпитам колеги. Изобщо сложнотия. Лесно им е на тия дето правят музика с лаптопи - съвременните машини явно са предвидени за всякакви условия. И сега си оценявам колко ми е яка хармониката, която като акустичен инструмент няма нужда от такива простотии. Но както и да е, на хорото съм - ще реша проблема някак.

Та това е. Който има опит да си каже моля. Току-що писах на един колега бивш в Канада, който е от съпорта на компанията и би трябвало да знае, но чакам всякакви предложения.

Мерси

Edited by RaverWild
Link to comment
Share on other sites

Не съм взимал неща от Канада, но преди няколко години взех един пауър миксер от Китай. Понеже щепселът му беше като за американските контакти, 100 пъти питах съпорта на сайта ще тръгне ли на 220 волта, да...няма проблем, само един преходник ви трябва и разни други щуротии. Дойде миксера, отзад китайците не бяха написали никакво работно напрежение, включих го в контакта и... дотам. Добре, че поне му бяха сложили бушон та минах леко. Занесох го на един приятел дето има сервиз, той го отвори и вика "ами то само една намотка има на трансформатора", след което просто взех един външен преобразовател от 220 на 110 волта, който да издържи и да има малко аванс когато миксерът се усили на максимум, но е неудобно, понеже самият преобразовател доста тежи и трябва да се размъква навсякъде с миксера. Затова и го разкарах впоследствие.

Просто споделям опита си с такъв род уреди, предназначени за друго напрежение. ;)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

За устройствата - прегледай етикетите на всяко за работно напрежение. Някои може да имат механичен превключвател за 110V/220V. Ако са само за 110V стандарта - решението е понижаващ трансформатор, както колегата горе ти е казал, като се съобразяваш с консумираната мощност.

За музикалните джаджи - ако са с трансформаторни захранвания тип адаптер е много вероятно да са само за 110V и за тях ще е най-лесно да си закупиш подобни за 220V или ако е педалиера примерно - да се захранва от общ понижаващ трансформатор.

За кабелите - ако трябва вземи и лупа и ги огледай самите кабели. Обикновено по тях или с печат или със щампа са дадени параметрите им, като максимално напрежение и сечение и брой на проводниците вътре.

Лаптопите са с импулсни захранвания, които обикновено са предвидени да работят в цял свят, само им се сменя кабела с щепсела. Естествено може да има и изключения, за това винаги се гледа какво пише на етикета.

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Преди 1 час, dzwer написа:

.. за това винаги се гледа какво пише на етикета.

Ако изобщо има. :D Казвам го с връзка с моя китайски миксер дето не си бяха направили труда да напишат каквото и да е, но пък 'нормалните' уреди по принцип винаги имат...а иначе аз бях взел един такъв понижаващ трансформатор като от линка на колегата по-горе, но си е топуз де - 6 кила. ;)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Трябва да се внимава все пак. Сещам се 3 проблема от личен сблъсък с подобни джаджи:

 • На тези евтините 220 <-> 110 трафове не са им галванично разделени намотките. Не са iso трафове, а автотрансформатори;
 • На някои не им е закачено заземяването и в зависимост каквъв уред включваш това може да е проблем;
 • На щатските контакти/щепсели винаги се знае къде е фаза/нула/земя. При нас можеш безгрижно да си връткаш щепсела без да се промени нищо, но с щатските джаджи не винаги е така. На някои схемите вътре не са същите като на европейските и на един амп в "грешната" посока тръгваше напрежение по корпуса.

Сигурно съм го писал вече няколко пъти, но... по-добре. Трябва да се снимава и проверява всичко. Наскоро пак беше загинал един китарист от неясно какви проблеми с амп/ел.инсталация ( https://www.mirror.co.uk/news/world-news/singer-guitarist-24-dies-after-26236520 ).

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By musicman
   Вижте сега какъв ми е случая.
    
   Имам един ефект, включвам го с неговото си захранване без никакви аудио кабели, само захранване. Пипам с фазомера на копчето за превключване на ефекта и фазомера леко свети. С едната ръка държа фазомера, с другата пипам ефекта за корпуса и фазомера спира да свети. 
   Това номално ли е да е така?
  • By Evtim Djerekarov
   Мисля, че новината не е политическа, колкото е икономическа, затова я поствам.
   Как ще коментирате тази глупост:
    
   http://www.standartnews.com/biznes-energetika/tokat_nayskap_ot_7_do_9_chasa-275361.html
   http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=123931
    
   Моето лично мнение, е, че пак се търсят начини за увеличаване на цената на тока, уж поради благовидни причини.
   Няма пазарна логика, нещо да е най-скъпо, когато се потребява - това е изнудване. Определени върхушки у нас, май имат вечен апетит и все са гладни. Много ми е интересно, как точно потребителите ще "оптимизират" своето потребление? Часовете между 7 и 9 сутрин и между 19 и 21 вечер са именно часовете, в които РАБОТЕЩИТЕ изразходват енергия, защото тогава са си вкъщи и не спят. Ако трябва да оптимизират разхода си на енергия, те трябва да спрат да работят, така, че да могат да спят до обяд, а вечер задължително трябва да ходят на кръчма, че да не са си вкъщи.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.