Jump to content
Българският форум за музиканти

Стил, жанр и българската музикална сцена


TONY
 Share

Recommended Posts

Малко дефиниции от Уики - 

"Музикален стил е понятие, отнасящо се до образната система от изразни средства, обуславящи идейното съдържание на едно музикално произведение и отразяващи неговите естетически възгледи. Понятието има тесен и широк смисъл и често погрешно музикалният стил се свързва с понятието музикален жанр. В тесен смисъл музикалният стил е набор от изразни средства присъщи на даден творец или музикална епоха, напр. композиторския стил на Панчо Владигеров, или стилистиката на Бароковата епоха в музиката. В широк смисъл стиловете са прикрепени към музикалните жанрове и отразяват спецификата на времето, напр. туист е стил, възникнал в началото на 60-те години и е стилова принадлежност към жанра попмузика."

 

 

"Жанр е универсална категория, която се среща във всички видове изкуства. Понятието „жанр“ най-непосредствено е свързано с френското „genre“, което означава род, вид, вкус, обичай.

В съществуващите видове изкуства „жанр“ има широко разпространение като понятие в различни нюанси. С „жанрова живопис“ се определя спецификата на произведения от изобразителното изкуство с битова тематика. В театъра и киноизкуството с „жанрова сцена“ се характеризират ярки живописни сцени или картини, изпълнени с колорит, с пъстрота и своеобразна емоционална атмосфера.

В музикалното изкуство и наука съществува развита и богата жанрова система, която се заражда и развива още от най-отдалечени исторически времена.

Музикалните жанрове представляват видове произведения с определено и практическо приложно предназначение.

Музикалните жанрове притежават характерни черти и особености, благодарение на които се разпознават. Произведения с по-ясно проявени жанрови черти се възприемат без усилие дори и в композиции със сложен музикален език."

 

Или по ясно казано - в жанра Метъл , има най- различни стилове - класичекси хеви метъл, спийд, траш, пауър, епик, прогресив, блек, дум и тн. А примерно стилът блек метъл, може да има под стилове - прото, атомсферик , блек-дет мелодик и тн.

 

Това го копи-пействам от нета - 

Основни стилове

Подвидове

 1. Съвременна популярна музика
  1. Диско
  2. Афроамериканска
   1. Джаз
   2. Блус
   3. Рап
   4. Ямайска музика
    1. Ска – първа вълна
    2. Реге
  3. Латиноамериканска музика
   1. Румба
   2. Салса
   3. Самба
  4. Поп музика базирана на фолклорни елементи или фолклорна с поп елементи
   1. Кънтри (американска)
 2. Рок музика
  1. Рокендрол
   1. Туист
  2. Алтернативен рок
  3. Хеви метъл
  4. Хард рок
  5. Пънк
   1. Ска-пънк
   2. Ой!
   3. Хардкор
   4. Краст пънк
   5. Пауървайлънс
  6. Прогресивен рок
  7. Психеделичен рок
 3. Класическа музика (европейска)
  1. Музика на Средновековието
  2. Музика на Ренесанса
  3. Барокова музика
  4. Музика на Класицизма
  5. Музика на Романтизма
  6. Салонна музика
  7. Съвременна класическа музика
 4. Народна, фолклорна или още наричана етно и традиционна
 5. Духовна
  1. Католическа
  2. Православна
  3. Протестантска
  4. Афро-американска духовна музика
   1. Госпел
   2. Спиричуъл
 6. Електронна музика
  1. Брейкбийт
  2. Биг бийт
  3. Ембиънт
  4. Джънгъл
  5. Дръм енд бейс
  6. Дъбстеп
  7. Електро
  8. Инди
  9. Индъстриъл
  10. Хаус
  11. Техно
  12. Транс
  13. Трип-хоп

 

Сигурно, може да се разбият още по-добре, но не това ми е основната идея.

 

По пронцип форума е от доста години и доста се изписа по въпроси, като лампа срещу транзистор, каква китара да си вземем и тн. Но тема за стила, не сме имали.

 

Аз нямам подредени мисли, но все пак нещо ми се върти изглавата, за да я почна тази тема.

Така, навремето си спомням, че имахме соц рок , соц поп естрада ( заемствана от италианската), че даже и соц диско - братя Аргирови, например.

След демокрацията, се появиха масово неформални младежки рок банди и една от тези групи, тази на небезивестният Иван Лазаров (RIP)  - БеГе Рок - даде и наименованието на

основният стил тук. БЕ – ГЕ РОК

Какво е Беге рок и има ли почва у нас... ами всичко от най-лек рок (примерно Жоро Минчев)

до най-тежък (Од Крю и Ривендж проджект) и всички знаем какво е, някакъв роден мутант.

Хем основно се пунтират известни рок образци, хем не звучи, като тях.

Визуално, малка част от групите държат на стайлинг, който да съвпада, може би по-младите, повече държат да се в крак с модата.

Сещам се определения, като дупнишки дет, бургаски блек, софийски хардкор...

т.е. все пак има някакви наченки на стилови обособявания, местни сцени и тн.

 

Вчера примерно си бях пуснал hair metal , след което бързо превключих на black metal.

И в единият и в другият стил, си има определени и музикални и визуални харектеристики,

които западните банди си ги спазват. От една страна е добре, има точно и ясни граници, кое, какво е. От друга страна - това води до това, че бандите в определен стил силно си приличат.

Примерно, според мен, безстилието в нашият рок, води до това, че няма такава опасност,

но пък непридържането, не ли е минус....

 

И натам сте Вие!

Edited by TONY
Link to comment
Share on other sites

Само да попитам какво се иска точно от нас? Да споделим според нас коя българската в кой под-стил гравитира ли? Примерно:

 • ФСБ - progressive/art rock
 • Ахат - trash/heavy metal
 • Нова Генерация - new wave/experimental

Аз мисля, че може доста да се спори по тия въпроси. Айде, за по-старите банди вече от миналото е малко по-лесно да кажеш кой в какъв стил твори, ама съвременните ... трудна работа, не един и двама продуценти твърдят, че стиловете се сливат и в стила на една банда откриваш 5-6 подстила. Пък вече ако трябва да говорим за някаква субкултура като тея които спомена "бургаски блек" и т.н. мисля, че няма какво толкова да кажем. Не за друго, ами щото градовете, от които произлизат не мисля, че корелират с някаква новаторска идея ами по-скоро описват мястото, от където идва бандата. Смисъл, нали примерно имаме отвъд океана "Сиатълски звук" и като го кажеш това нещо всеки се досеща за алтернативното grunge звучене, бандите, ерата, усилвателите и т.н. има цяла култура около това ... Ама за нашата скромна култура, примерно да кажеш, че в Дупница се е зародило алтернативното движение с употребата на Behringer X V-AMP ... ми звучи несериозно ... По-скоро можем да кажем коя банда в какъв стил твори и какво е допринесла.

Освен това тая тема е много приятна за спорове ... :D примерно:

Съфорумник 1: "D2 са бритпоп."
Съфорумник 2: "Абе как ще са бритпоп, свирят поп-рок."
Съфорумник 3: "Абе според мен са си малко блуз рок даже, имат кавър на Purple Haze."

Та така, не мисля, че ни е толкова голяма държавата и имаме толкова дълбока култура в съвременната рок музика, че да говорим за цели движения, по-скоро за банди, които са следвали даден стил/стилове. Поне това можем да споменем.

Edited by Koobenot
 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

На мен ще ми е интересно да чуя различни мнения.

Може и за конкретни банди, може и по -общи.

Д2 -  от раз ги разкри - 1, 2 и 3 са валидни... ето за това май иде реч, как така, хем имат стил, пък май нямат.

Като не става дума да се напада конкретна банда, а да обобщим проблема ( или темата).

Аз, не вдигам камък ( по библейски) срещу никой, защото нямам претенции, че имам стил...може би ми се иска да имам... И не е ли това основният проблем, че повечето музиканти ( в частност китаристи) искат да имат Гибсън, Фендер, Тама, Маршал и тн., а никой нищо не е казал за стил...

 

П.С. - Ахат са само хеви метъл, нямат дори едно парче траш. Акцент - да.

Link to comment
Share on other sites

Стил?Старите банди Тангра,Диана екс,Щурците,които ще останат вечни,за разлика от новите в къв стил са?Това са определения от некви жорналя..Джими Хендрикс в какъв стил е,е аз знам-блус,а така ли е?Докато се търси имитация на някой,а не да създадеш нещо,което ти е в главата положението е жалка картинка,особено с идеята,че "кавър" значи да извадиш някое парче 1:1..

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Д2 -  от раз ги разкри - 1, 2 и 3 са валидни... ето за това май иде реч, как така, хем имат стил, пък май нямат.

А също има и изпълнители, дето си имат конкретен техен неподражаем стил ... Макар, че ще се отклоня леко от темата, на Sting примерно как ще му дадеш стил? Рик Биато го беше канил скоро, обясняваха за песните, отделно има цяло видео, в което обяснява на дълго и широко защо му е уникален и неподражаем стила, да речем, че едното от нещата е подбора на акордите. Като ти го пуснат веднага се досещаш, че е той. Сега, ако седнем да гo бистрим според Уикипедиа, виж какво излиза:

 • rock/pop/new wave/post-punk/ska/reggae/jazz/world/soft rock

И тея всичките думички просто се опитват да обобщят едно просто нещо - "стил-Стинг".

В примера с Д2 аз си ги преставям в няколко направления:

 • disco/new-wave - "Ледено момиче", "Сто години". Там просто барабаните/бас синта/синтовете и т.н. правят тоя характерен звук, това си им е от златния период, тъй да се каже
 • бритпоп/гаражен рок - "Някой ден", "Нямаше кой да ни каже", "Аз и ти", кавъра на "Две следи" - точно тая комбинация от акустични/овърдрайв китари и upbeat темпо на моменти напомня за Oasis, Duran Duran, дори малко R.E.M. ако щеш ...
 • Industrial/Hard/Alternative - Това е периода без Дичо (вече с Дидо) или т.нар. "новите неща" ... По мое мнение тоя период не е толкова успешен, не за друго, ами щото повечето хора рядко биха ти запяли, но доколкото съм чувал там има цяла драма в отношенията с Митко Кърнев, Дичо бил искал да прави по-комерсиални поп парчета, докато Кърнев искал по-хард звучене и се били скарали накрая ... Може и да е градска легенда, това съм запомнил.

Но като цяло хитовете им си остават от първите два периода, според мен.

Edited by Koobenot
Link to comment
Share on other sites

По принцип, няма нужда да коментираме западни артисти, но понеже снощи изгледах доста клипове на Кредъл ъф Филт, може да се каже, че нещата не се случват за една нощ. Минават си години, музиката изскристализира, стилът и като визия, също. Да стигнеш от точка А до точка Я си трябват години.

За по известните ни банди, като Щурците, Диана Експрес, Тангра, Фактор, Сигнал, ЛЗ и тн,

казвам, че са български соц рок, защото са това. Имаше един лозунг - Времето е в нас и ние сме във времето, така че, примерно на Кирил Маричков и  Валди Тотев, да не им харесва това соц, ама как да избягат от него...То не е лично определение за тях, такава си е била епохата и музиката към нея.

Щурците, със сигурност са постигнали свой облик, като в началото от силно подражание на Бийтълс, после са минали през някакви прогресив влияния през 70-те ( имат 2 албума), може би от Дженезис, като най-добре познатият им период от 80те ( 4 албума, един от които двоен), вече си имат тяхно звучене, в което със сигурност, ако някой познавач, се заслуша внимателно, ще открие различни влияния ( аз примерно съм откривал нещо от Уич Бон Еш).

4-ма страхотни музиканти, уникално съчетание на гласовете на Валди и Кирил. И визията.

Благодарение на Пеци, който е държал, да бъдат модно и подходящо облечени, за онези времена визията им също е на ниво.

Диана Експрес - очевидно влияние от Дийп Пърпъл, за Тангра не знам, различни влияния, през различните им периоди.

 

Да се върнем сега по към днешни дни. Пълно е с ученически банди, стила е общо взето фристайл беге джангър, което е нормално. Когато стигнат 25 години и нагоре, би трябвало

да се замислят, какво правят натам. Трудно е да се обобщава, но колко от днешните беге банди имат изграден стил и визия. По скоро преобладава безстилие. ( може да греша, оборете ме)

Link to comment
Share on other sites

преди 13 минути, Koobenot написа:

В този ред на мисли ... какъв е стилът на Бичето според вас? Пънк/хардкор? :D

Агро рап хардкор.

Link to comment
Share on other sites

Не говорим за влияния а за стил нали?Соц-рок не е стил,щото сръбските и унгарски групи от периода не са точно такива като звучене,но най близкото което навява е Сигнал,което е нещо като естрада с рок китара отгоре и звучи малко нелепо.Изключвам плагиатите им,които са копие на оригинала с български текст,е такива са били времената..

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Защо соц рока да не е под стил.

Нa мен всички групи от периода са ми соц. Соца си присътва в техният рок и не са могли да избягат от него.

(съобразявли са се със статувото, цензурата, имат звучене Балкантон, и като за тогава телевизията и тн)

 

Сърбите при Тито (а ние при Тато) се водеха соц, ама си ходеха в (западна) Германия.. сега листа се обърна.

Link to comment
Share on other sites

Преди 5 часа, Evtim Djerekarov написа:

Социално-ангажиран рок за чушкопечене, има ли като стил?

Бандата е Чушкопек от Челопек, забиват чушки.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.