Jump to content
Българският форум за музиканти

Абе имате ли си любим инструмент?


 Share

Recommended Posts

Привет,

Засърбя ме да попитам - имате ли си любим инструмент? И не - нямам предвид от рода "ми аз обичам/мечтал съм си за цигулка и свиря на цигулка", а имам предвид от инструментите които имате у вас, тоест притежавате ги, кой ви е любим (ако има някой конкретен). Не е речено да е акустичен, може да е електрически или електронен, дори да е някоя машина. И съответно каква му е историята до тук.

Аз да кажа - от това което ми остана (края на 2020 ми се наложи да разпродам повечето ми неща) най-странното е, че това което ми е на сърце ми е на пръв поглед най-незначителното и най-малкото. Значи имам една хармоника - Hohner Special 20 (ключ До). Като я купувах бяхме в кофти период, наложи ми се да спестявам 2 месеца, хем не е скъпа в сравнение с другите неща които притежавам. И лошото е, че никога не се научих да свиря на нея като хората, хем тогава след време се записах на уроци при най-известия блусар в града, специално го дирих, щото бях полудял по блус с хармоника и още съм, но мен лично ми се оказа ужасно трудно да правя ембушурите за блус-скалата и така си останах. Като я купих обаче беше съдбоносен момент - имаха намаление в магазина по случайност на Хонер и викам колко дължа, касиерката вика чакай да го маркирам и ще ти кажа и като го маркира и изпечата касовата бележка с ДДС и всичко сумата стана "66.66". Облещихме се и касиерката вика сега обаче трябва да следваш Route 66 ;) В началото помня кутийката ми беше все в джоба. Месеци. Чакам бус - я разсвирвам скалата, я пробвам нещо просто. В метрото - същото. Детето като го сложа да спи, слизах в колата с нотите за упражнение и метроном и се упражнявах понякога 2 часа, веднъж стоях до 1 през нощта. Бях стигнал до там, че даже като вървя по улицата бавно и успявах да докарам дишането достатъчно, че да вадя тон. Няма зима, няма нищо. Местните хлапетии, докато чаках зимата пред един мол бяха решили че съм някакъв дилър и така давам сигнал да идат клиенти, дори охраната на мола почна да ме следи. И така. Скоро не бях я пипал. Обаче на, минат се няколко месеца мен нещо пак ме дърпа към това малко парче метал. Сега след малко ще седна малко да разсвирвам скалата. Не я знам тая работа - гледаш го малко, простичко, пък влече като магнит. Още си мечтая да мога с това да свиря блус. Пак ще се пробвам идните месеци с ембушурите, знам ли - може да ми се отдаде. Знам че ако взема друг ключ може да е малко по-лесно, но умишлено исках да мога да свикна с ключ До.

Замислих се, че често най-простичките и обикновени неща са тези които са най-ценни.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Аз имам тука една преносима бормашинка, не знам, дали ми е любима, но на съседите със сигурност.... иначе на китара свиря.
Имам една цигулчица на Христодоров от баща ми, която трябва бая да се реставрира, и може би би ми била любима ако можех, да свиря на цигулка :greenangel:.

 

Edited by Evtim Djerekarov
Link to comment
Share on other sites

И бормашината се брои - с нея се свири индъстриъл 😂

  • Like 1
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Ноти за хармоника?Стига бе,а то като имаше музика куцо и сакато почна да свири на хармоника,като почнеш от Кръпката..Буги,Бог да го прости,беше приятел,та и той просвири,доколкото обясняваше по важно е вдишването,и по слух,кви ноти.А за любим инструмент-спорно..може би един Токай страт от 84 г,,който звучи..старо някак-истински.

Link to comment
Share on other sites

Те Буги и Кръпката няма как да подминат хармониката, щото са блусари и Буги не съм го виждал, но съм виждал запис на Кръпката и го бива. Да, вдишването е по-важно (специално за блус!!! щото за друга музика не знам как е). Проблемът е, че специално с хармоника от ключ До, блус-скалата е в самото начало - левите дупки и то на вдишване. И точният проблем е, че тия дупки ако просто вдишаш свирят точно определена само една нота (както и всички останали дупки на хармониката), обаче за блус-скалата ти правиш по-определена позиция с устни-небце-език (нарича се ембушура) за да изкараш ноти, които реално не са там, но могат да се изсвирят. На някои от дупките с промяна в ембушурата докарваш до 2 ноти, които не са там. И за да ги изкараш трябва: 1) правилна ембушура 2) добър слух ИЛИ 3) справочен тон (я от пиано, я от друго) ИЛИ 4) тунер - изобщо 2,3 и 4 служат да ти помогнат да изсвириш точния тон. Моя учител категорично забрани ползването на тунер, щото каза че създава вредни навици и по-добре да ползвам справочен тон, за да развия слух.

Та това ми е трудното - бях почнал с докарването на първия липсващ тон на първа дупка и иди-доди го докарвах, но като гледах на тунера как иглата разминава и се побърквах. Може би трябва да игнорирам 100% точност, предвид че специално в блуса камара известни блусари умишлено леко разстройват някои тонове и при китарите и при хармониките, за да докарат по-специфичен за тях звук.

А ноти винаги има. В моя случай учителят ми просто ми беше написал конкретни упражнения в тетрадката, които да изпълнявам. Тях имах предвид.

Link to comment
Share on other sites

Клавишни (пиано, синтезатор, орган) и саксофон принципно са най-любимите ми музикални инструменти. Но имам и други слабости: ситар, кавал, окарина, шакухачи, гамелан, както и някои екзотични микротонални инструменти в чист строй, като на Хари Парч. По отношение на притежаваните, понастоящем си държа единствено един MIDI контролер Nektar от LX+ сериите. Преди това продадох Korg N364 преди няколко години, защото става непрактично да събирам клавиатури.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Дам. Събирането на клавиатури е за хора с къщи. Аз все по апартаменти живея - не се получава - винаги нещо остава "прибрано".

Link to comment
Share on other sites

Имам три китари и четири кубета, а съм абсолютен аматьор. Дрънча за удоволствие. ( и веднъж седмично с приятели на един таван).

И всичките са ми любими. Веднъж дрънкам с едно, послле с друго.... Опитвах се да разкарам нещо, но котато ги пусна в обява ми става криво и свалям обявата. Прескачам си ги у дома и така.

Няма оправия!.....🙂

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Музиката не ми е интересна, влизам в тоя форум за лаф моабет. Всички инструменти са ми гадни… 

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Преди 3 часа, CyberGene написа:

Музиката не ми е интересна, влизам в тоя форум за лаф моабет. Всички инструменти са ми гадни… 

Баси, мислех си, че съм единствен...:cheers:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.