Jump to content
Българският форум за музиканти

Абе имате ли си любим инструмент?


Recommended Posts

Привет,

Засърбя ме да попитам - имате ли си любим инструмент? И не - нямам предвид от рода "ми аз обичам/мечтал съм си за цигулка и свиря на цигулка", а имам предвид от инструментите които имате у вас, тоест притежавате ги, кой ви е любим (ако има някой конкретен). Не е речено да е акустичен, може да е електрически или електронен, дори да е някоя машина. И съответно каква му е историята до тук.

Аз да кажа - от това което ми остана (края на 2020 ми се наложи да разпродам повечето ми неща) най-странното е, че това което ми е на сърце ми е на пръв поглед най-незначителното и най-малкото. Значи имам една хармоника - Hohner Special 20 (ключ До). Като я купувах бяхме в кофти период, наложи ми се да спестявам 2 месеца, хем не е скъпа в сравнение с другите неща които притежавам. И лошото е, че никога не се научих да свиря на нея като хората, хем тогава след време се записах на уроци при най-известия блусар в града, специално го дирих, щото бях полудял по блус с хармоника и още съм, но мен лично ми се оказа ужасно трудно да правя ембушурите за блус-скалата и така си останах. Като я купих обаче беше съдбоносен момент - имаха намаление в магазина по случайност на Хонер и викам колко дължа, касиерката вика чакай да го маркирам и ще ти кажа и като го маркира и изпечата касовата бележка с ДДС и всичко сумата стана "66.66". Облещихме се и касиерката вика сега обаче трябва да следваш Route 66 ;) В началото помня кутийката ми беше все в джоба. Месеци. Чакам бус - я разсвирвам скалата, я пробвам нещо просто. В метрото - същото. Детето като го сложа да спи, слизах в колата с нотите за упражнение и метроном и се упражнявах понякога 2 часа, веднъж стоях до 1 през нощта. Бях стигнал до там, че даже като вървя по улицата бавно и успявах да докарам дишането достатъчно, че да вадя тон. Няма зима, няма нищо. Местните хлапетии, докато чаках зимата пред един мол бяха решили че съм някакъв дилър и така давам сигнал да идат клиенти, дори охраната на мола почна да ме следи. И така. Скоро не бях я пипал. Обаче на, минат се няколко месеца мен нещо пак ме дърпа към това малко парче метал. Сега след малко ще седна малко да разсвирвам скалата. Не я знам тая работа - гледаш го малко, простичко, пък влече като магнит. Още си мечтая да мога с това да свиря блус. Пак ще се пробвам идните месеци с ембушурите, знам ли - може да ми се отдаде. Знам че ако взема друг ключ може да е малко по-лесно, но умишлено исках да мога да свикна с ключ До.

Замислих се, че често най-простичките и обикновени неща са тези които са най-ценни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам тука една преносима бормашинка, не знам, дали ми е любима, но на съседите със сигурност.... иначе на китара свиря.
Имам една цигулчица на Христодоров от баща ми, която трябва бая да се реставрира, и може би би ми била любима ако можех, да свиря на цигулка :greenangel:.

 

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ноти за хармоника?Стига бе,а то като имаше музика куцо и сакато почна да свири на хармоника,като почнеш от Кръпката..Буги,Бог да го прости,беше приятел,та и той просвири,доколкото обясняваше по важно е вдишването,и по слух,кви ноти.А за любим инструмент-спорно..може би един Токай страт от 84 г,,който звучи..старо някак-истински.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те Буги и Кръпката няма как да подминат хармониката, щото са блусари и Буги не съм го виждал, но съм виждал запис на Кръпката и го бива. Да, вдишването е по-важно (специално за блус!!! щото за друга музика не знам как е). Проблемът е, че специално с хармоника от ключ До, блус-скалата е в самото начало - левите дупки и то на вдишване. И точният проблем е, че тия дупки ако просто вдишаш свирят точно определена само една нота (както и всички останали дупки на хармониката), обаче за блус-скалата ти правиш по-определена позиция с устни-небце-език (нарича се ембушура) за да изкараш ноти, които реално не са там, но могат да се изсвирят. На някои от дупките с промяна в ембушурата докарваш до 2 ноти, които не са там. И за да ги изкараш трябва: 1) правилна ембушура 2) добър слух ИЛИ 3) справочен тон (я от пиано, я от друго) ИЛИ 4) тунер - изобщо 2,3 и 4 служат да ти помогнат да изсвириш точния тон. Моя учител категорично забрани ползването на тунер, щото каза че създава вредни навици и по-добре да ползвам справочен тон, за да развия слух.

Та това ми е трудното - бях почнал с докарването на първия липсващ тон на първа дупка и иди-доди го докарвах, но като гледах на тунера как иглата разминава и се побърквах. Може би трябва да игнорирам 100% точност, предвид че специално в блуса камара известни блусари умишлено леко разстройват някои тонове и при китарите и при хармониките, за да докарат по-специфичен за тях звук.

А ноти винаги има. В моя случай учителят ми просто ми беше написал конкретни упражнения в тетрадката, които да изпълнявам. Тях имах предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клавишни (пиано, синтезатор, орган) и саксофон принципно са най-любимите ми музикални инструменти. Но имам и други слабости: ситар, кавал, окарина, шакухачи, гамелан, както и някои екзотични микротонални инструменти в чист строй, като на Хари Парч. По отношение на притежаваните, понастоящем си държа единствено един MIDI контролер Nektar от LX+ сериите. Преди това продадох Korg N364 преди няколко години, защото става непрактично да събирам клавиатури.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам. Събирането на клавиатури е за хора с къщи. Аз все по апартаменти живея - не се получава - винаги нещо остава "прибрано".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам три китари и четири кубета, а съм абсолютен аматьор. Дрънча за удоволствие. ( и веднъж седмично с приятели на един таван).

И всичките са ми любими. Веднъж дрънкам с едно, послле с друго.... Опитвах се да разкарам нещо, но котато ги пусна в обява ми става криво и свалям обявата. Прескачам си ги у дома и така.

Няма оправия!.....🙂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Преди 3 часа, CyberGene написа:

Музиката не ми е интересна, влизам в тоя форум за лаф моабет. Всички инструменти са ми гадни… 

Баси, мислех си, че съм единствен...:cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...
On 4/5/2022 at 10:11 PM, CyberGene said:

Музиката не ми е интересна, влизам в тоя форум за лаф моабет. Всички инструменти са ми гадни… 

Бяха ми разправяли в университета за някакво плевенско село, където като дошла демокрацията и всеки започнал да граби кой каквото му видят очите. Та имало някакъв местен тарикат-корифей Бачи Коле, който решил, че е прекрасна идея да изреже малко контрабаса и да си суши царевицата в него ... Та явно това му е бил любимият инструмент. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.