Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнения за специалността тон режисура в НБУ


randomname
 Share

Recommended Posts

Предстои ми да кандидатствам в университет и се спрях на НБУ със специалност тон режисура. Напоследък чувам че въобще не си заслужава и се надявам да чуя друго мнение по въпроса. Благодаря предварително :)

Link to comment
Share on other sites

Аз имах впечатление, че добре преподават там, но това беше преди години. Ако източниците ти са от хора, които са карали дисциплините там, значи и там са му отпуснали края и са започнали да отбиват номера.

Link to comment
Share on other sites

Не мога да кажа нищо за НБУ. Но бих могъл да доведа до вниманието ти литература по темата (по-конкретно изданията на Focal Press), както и чуждестранните онлайн курсове по тонрежисура / sound engineering — било то като помощни или не.

Но ми е известно например, че сред по-младите тонрежисьори днес има не един или двама, които не знаят индикаторите по различните стандарти какви опорни нива̀ и времена за интеграция имат. Или такива, афиширащи теориите за А4 = 432 Hz, които са изградени на исторически неточности и акустически нонсенс. А проблемните изказвания в областта на цифровото аудио имат свой отделен етаж. Така или иначе, какво ще научиш зависи преди всичко от теб.

Link to comment
Share on other sites

За НБУ не мога да ти отговоря.

Но мисля, да те питам, след като завършиш, ако евентуално решиш и кандидатстваш там,

имаш ли идея, след това какво -

а. тонрежисьор в радио, медия

б. в звукозаписно студио

За второто се искат освен технически и творчески умения ( в повечето случаи тон инженерите, са и музиканти).

Link to comment
Share on other sites

Едно учебно заведение е толкова добро, колкото са добри преподавателите му. Ако в НБУ ще имаш възможност да се докоснеш до хора, които примерно са на нивото на Димитър Ганчев "Майт", Бате Пешо, Янко Генов (който смесва Jeremy?) и подобни професионалисти си струва. Не за друго, а защото ще имаш досега до професионалисти и можеш да ги питаш различни неща. На мен все пак ми се струва, че университета може да ти даде само и единствено база и да те научи как да учиш. От там нататък, проекти, проекти, проекти, работа, учене, провали, още провали, още работа, учене и може би след 20 години, ще покриваш някакво ниво.
Дали си заслужава този университет, не знам. Като професионално направление няма да е лесно според мен, чисто организационно, защото за ралзика от другите професии, където си с група хора, от които можеш да се учиш и да черпиш знания, тук работата е по-близка до тази на "външните контрактори" и всичко опира до това колко добре си способен да изтикаш проекта, не че няма колаборации между няколко тон-режисьори, но това по-скоро важи за големите продукции отвъд океана.
И разбира се, важен въпрос, който човек също трябва да си зададе - след университета, какво правим? Къде ще работиш - от вкъщи в България, в студио в България, някъде в чужбина?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Това, което пропуснах да спомена е, че все пак университета има едно голямо предимство - там срещаш хора с общи интереси, с които може взаимно да се надъхвате, да обменяте знания, да работите заедно по проекти или с прости думи казано да "колаборирате". Важното обаче е това да става на живо, а не през някакви Zoom call-s, защото ако формата на обучение е изцяло онлайн, то тоя университет става еквивалентен на видео уроци + една Discord/Facebook/форумна група, където хората си обменят информация. Ако ти е важно да имаш кетап за висше образование, това само университета може да ти го даде. Друг е въпросът, каква е неговата стойност чисто професионално. Обикновено на Запад държат повече на сертификати, особено за държавна работа, за БГ и за freelancing никой никъде и никога няма да те пита какво си завършил.

Edited by Koobenot
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 3/2/2022 at 1:49 PM, TONY said:

За НБУ не мога да ти отговоря.

Но мисля, да те питам, след като завършиш, ако евентуално решиш и кандидатстваш там,

имаш ли идея, след това какво -

а. тонрежисьор в радио, медия

б. в звукозаписно студио

За второто се искат освен технически и творчески умения ( в повечето случаи тон инженерите, са и музиканти).

Мечтата е да съм признат продуцент/диджей в сверата на ЕДМ-а или филмовото озвучаване. Принципно вече имам криво-ляво слушания колкото да си плащам наема, но общо взето каквото дойде на първо време. Ако трябва и в МакДоналдс ще мия пода докато пробия. 😅

 

On 3/2/2022 at 10:17 PM, Koobenot said:

И един страничен въпрос, извън темата - владееш ли някакъв музикален инструмент (в това число пеене)? 

1 - за начало в българия, някои жанрове в които имам някакъв опит пробиват бавно но славно в ъндърграунда тук, като псайтранс-а например. Според мен местна основа е добро начало. В последствие - Германия, Холандия, Испания, Бразилия,Чили, Мексико, Азия...накъдето духне вятъра, ако изобщо духне.

2 - китара, но съм основно слухар

 

съжалявам за бавния отговор, много натоварено е напоследък.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Виждам, че имаш хъс, желание. Ако наистина искаш в това да се развиваш, направи го. Сега си млад и ако не потръгнат нещата тук, може да се прелокираш...

Живота сам ще ти покаже, какъв ти е пътя, като и ти сам си го избираш.

Продължавай, да свириш на китара. Почни да записваш. Себе си, ако имаш група и групи на твои приятели...малко по малко ще станат нещата. 

Кубенот ти изясни за университетското обучение.

Имай предвид, че има и онлайн обучения, огледай сайтовете в нета.

Двете неща не се изключват. Успех!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

В НБУ е хубаво, ако си инициативен, и не е, ако не си. Не е място, където ще те насилват да учиш и да практикуваш - ако само се плъзнеш по повърхността, може и да го завършиш с празничка глава. Все пак, за да има частен университет, който излъчва някои добри специалисти, трябва да има и множество, което да плаща.

Ако учиш,  четеш самостоятелно в библиотеката, вкъщи и от интернет, участваш в университетските инициативи и концерти, активно общуваш с преподавателите и колегите си, дори се стремиж към стаж в университета, НБУ е място, където ще ти обръщат внимание без киселите физиономии, характерни за много държавни ВУЗ-ове.

Но както може би знаеш, а може би все още не - университетът не е училище или забавачка. Университетът е СРЕДА, в която ти се развиваш до голяма степен по собствена инициатива, а с преподаването те насочват и чрез изпити те проверяват. Без самостоятелна инициатива и явен интерес, просто да ПРИСЪСТВАШ в университет, не е много по-различно от това, да се разхождаш сам по голям площад, пълен с непознати.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Един от преподавателите там е инж. Кирил Янев: https://ecatalog.nbu.bg/default.asp?V_Year=2013&PageShow=teacherpresent&P_Menu=teachers&Fac_ID=4&P_ID=2248&T_ID=6054

Той е основател на студио и група Балканджи.

Страхотен човек и специалист! Обяснява надлежно, особено като види, че има интерес за знания срещу него. Специално от него можеш да научиш може би всичко за работата в студиата - от самото им изграждане физически, до записите, смесването и мастеринга. Също и по озвучаванията на открито и в концертни зали - всичко си има тънкости и различия. Няма две еднакви живи събития, дори да са в една зала или на един стадион...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 3/18/2022 at 3:08 PM, randomname said:

Мечтата е да съм признат продуцент/диджей в сверата на ЕДМ-а или филмовото озвучаване.

Най-напред изясни за себе си кое от двете или и двете. В първия случай по-скоро би загубил време и пари, които би могъл да вложиш в университетско образование в друга област, ако имаш интерес, предвид наличието на толкова богат избор от литература и безплатни уроци от действащи продуценти именно в този жанр, както и дистанционни програми. Особено ако вече имаш технико-математическа основа отпреди в живота, която е полезна при работата със звук и звукотехника. Погледни и програмата на Point Blank Music School, която таргетира отлично първия ти интерес.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.