Jump to content
Българският форум за музиканти

Метъл машинка


Voidhanger

Recommended Posts

Абе нещо напоследък ме сърбят ръцете за една метъл машинка с пасивни адаптери. Нещо със модерна страт форма, без флойд роуз и тремоло - предпочитам хардтейл. Какво интересно може да препоръчате с бюджет 1000-1200 лева, може и ползвани. Дори и да са по 1600-700 лв понякога изпадат оферти за по 500-600 еврака.

Редактирано от Voidhanger
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 52
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Блазнят ме Solar, ама не знам как са. https://www.solar-guitars.com/product/t1-6an-aged-natural-distressed/ Особено новото теле, което се хваща около 2400. Честно казано готов съм да си продам и двете китари и да си взема една по-скъпа, но заслужава ли си?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е да се въоръжиш с "метъл-машина" усилвател, да обиколиш с него магазини, да пробваш в пробните най-различни китари, докато си избереш твоята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали знаеш, че аз по картинка обичам да го купувам и после да ги връщам 😆 

Хагито си ми е супер. Въпроса ми по-скоро е - с какво китарата от 2400 е по-добра от тази от 1400  да речем? Много нисък екшън без бъз ли, много удобна ли(каквото и да значи това), много по-добри адаптери и електроника (нещо, което според мен е малко плацебо ефект, но какво ли разбирам аз...) и т.н....Май няма един отговор на тези въпроси. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата е в качество на материалите, конструкция, прецизност на изработката.

Според мен:

  • Кьопавият инструмент каквото да му смениш/добавиш си остава кьопав инструмент. Стратегиите от типа "Купувам нещо за 500 лева, слагам му адаптри за 300 и звучи като за 1600" са митове и легенди;
  • Докато не си имал скъп инструмент (и да си го използвал по предназначение) няма как да го оцениш напълно какво повече ти дава и дали си струва двойната примерно цена. Само проба някъде за 10 мин. дава представа, но частична и трябва да имаш опит, за да можеш да прецениш. Ако е твой инструментът ще сложиш твоите си марка/модел струни, ще си направиш сетъп, ще си нагласиш адаптрите, ще го чуеш в среда (амп/колона/помещение), която ти е позната и много по-добре ще можеш да оцениш нещата.
  • Подрънквайки криво-ляво на домашно с некъф софт... може и да не разбереш нищо, така разликите се маскират и са много по-малки.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е съгласен съм, че за да надграждаш трябва да имаш добра основа. Но да ти кажа честно, не съм специалист и не съм свирил на много китари, но като пипнах Хагито след 21 години Ямаха Пасифика(от ниския им клас, скъпите май са съвсем различни и много ги хвалят 611 и 612 моделите), разликата е осезаема даже и да не разбираш. А вече след намесата на добър лютиер - фрет левелинг и т.н. китарката съвсем си стана екстра, бих казал че си отговаря на цената - ценовия диапазон между 1200-1400 лв. 

 

Та в тоя ред на мисли, може би по-удачно е да пробвам с други адаптери, например Seymour Duncan Black Winter. Те и сегашните си звучат брутално, въпроса е дали ще има осезаема разлика предвид факта че свиря на симулация на компа? 

Редактирано от Voidhanger
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е какво може да направи добър лютиер с евтин инструмент.Освен да подравни праговете,доколкото е възможно.Ще ги полира,Ще я интонира вероятно.Но няма да промени състейна или мъртвите позиции.Също смотаните ключове,бридж и дърво ще си останат.Работата е малко,като мъж да забременее,опити има,но безуспешни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е разбира се, че от евтин инструмент няма как да направиш скъп. Но от една хубава китара среден към висок клас, тези дребни ремонти я правят още по-приятна за свирене. Те почти всички китари имат нужда да се пипнат преди да станат като хората. Може би някои много скъпи са напълно идеални.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега незнам какво разбираш под инструмент среден клас.От моя гледна точка примерно едно LTD 1000 с евъртун бридж е среден клас инструмент и всяка „доработка” е крачка назад.Никога няма да стане Е2,още по малко ESP.Разликите са минимални,но ги има.То и цената има съществена разлика.При останалите марки нещата стоят по подобен начин с изключение на нови марки,които трябва да предложат повече за по малко пари инак няма да се продават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с "класа" на инструмента е нещо като нищо. Може условно да си разделим инструментите по ценови категории и да ги наречем "клас" за самоуспокоение, че не сме си дали парите напразно. Можем да вземем и по-обективни критерии, като ползван хардуер, марка и т.н. Но, ако приемем, че евтините китари най-често звучат като тояги, оттам нататък всичко опира до вкус и късмет. Затова китарата се избира. Най-добрата моя китара, е една не-твърде прецизно направена set-neck "метъл машина" с Schaller тремоло и Burstbucker II адаптери. Но звучи убийствено. В кой клас да я сложа - нисък, среден, висок? Със сигурност е китарта с флойд роуз с най-добър състейн, която някога съм пробвал (а съм пробвал и много скъпи китари). Те пък изглеждат по-добре от нея и са направени по-прецизно. Та, няма лесно при избора на китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приказки от тоя сорт биха имали смисъл само ако кажеш марка,модел и от какво е по добра.Инак отиваме на празни приказки.Щом звучи убийствено е Хай Енд направо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На който не може да чете, всичко освен неговото мнение, му се струва безсмислено.
Да кажем, че този "клас", за който говорите има най-голям смисъл, ако след време планираш да продадеш китарата. Това, дали свири добре и дали ти харесва (когато не е китара за 400 или 700 лева нова) е съвсем отделен въпрос. Разбира се, има разни custom shop китари, които са доста над качеството на магазинските тояги от всички "класове", но там вече сме в друга лига, за която в тази тема не говорим.

Китара по картинка не се избира много по-успешно от храна за обяд по илюстрация. Да - някои ресторанти готвят по-вкусно от други.

Друг начин, да оценим "класа" е, като погледнем ламповите усилватели. Кой лампов усилвател е по "класен"? Mesa Mark V? JCM800? Fender Twin? AC15/30? Едното може ли да замести другото - в общи линии не! Да, не са транзисторни усилватели за по 200-300 лева, но са съвсем различни неща. Може едното да струва 2000 лева, другото 6000. Едното може да е по-"верстилно", да има много възможности. Но кое на кого ще хареса е малко божа работа. Така и с китарите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, при тема "каква китара да си избера по картинка, на която вероятно не сте свирили никога, но да се върже до към 500-600 евра и да е яка метъл машина" не знам какво точно очакваш като отговор. Аз примерно , неслучайно винаги препоръчвам проба, щото другото е стреляне на слуки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.