Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампи


Recommended Posts

Единственото което мога да добавя е, че според мен, маниакалното мачване на максималко близки по параметри лампи(което изисква голяма селекция и съответно - висока цена), няма голям смисъл при китарните апаратури. Всяка двойка, която няма дисбаланс по-голям от 2-3mA в покой, и разликите в стръмността не са повече от някоко процента, са достатъчно добри за "китарна" употреба.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общия случай нищо няма да стане, но за да си осигуриш максимална дълга и безпроблемна работа е най-добре лампите да имат сходни характеристики и при смяна да се поизмери туй-онуй от човек, който се занимава с това (напрежения и биас). Конкретен проблем, за който се сещам, е едната лампа да се износи по-бързо от другата (ако усилвателят няма отделна биас настройка за всяка лампа), понеже работи при по-висок ток (на покой И при подаване на сигнал).

Доколко две лампи са матчнати е друга тема вече. Разни самозванци пускат измерени и мачнати лампи, които обаче реално изобщо не са такива. Например с някакъв тестер произведен около WWII и неизмерван/калибриран от следващата сряда. И/или се сравняват параметри, измерени на 250 волта, при положение, че китарните ампове работят на 400-500 и при каквито напрежения параметрите се променят/раздалечават. Купувал съм лично такива "мачнати", даже 2 или 3 пъти. Но като ги сложа на моя Curve Tracer - друга песен пеят. И преди да каже някой "Откъде знаеш, че не е при теб проблема?" - знам, понеже съм изкупил десетки гарантирано вярно измерени лампи и комплекти от реномирани магазини и техните данни съвпадат напълно с тези на моя тестер. Давам и конкретен пример със споменатите от synchu руски 6П3С-Е - купувам мачнат квартет, от които една с една няма. Купувам втори квартет - едната с прекъсната намотка на отоплението и също немачнати. Добре че: 1. Не ми трябваше четворка; 2. Имах още няколко в шкафа с лампи, та в крайна сметка успях да понаправя няколко сходни двойки. ;)

Още нещо... Китарните усилватели по принцип не са идеално перфектно балансирани. Един път самата схема (на най-стандартния LTPPI) е разбалансирана, втори път сплитер лампата може да е с разбалансирани триоди, трето крайните лампи могат да се различават, четвърто половинките на първичната намотка на изх. траф. И ако се случи във всяко звено да имаш поне малко разлика все на "лявото рамо" (примерно)... в крайна сметка може да се появи доста голям дисбаланс. Затова според мен е добре доколкото може да се използват що-годе балансирани сплитер и крайни лампи. Или да се мерят, за да гарантираш че няма нещо извънредно криво. :)

Кога трябва да се сменят лампите synchu спомена и аз съм съгласен с неговите данни за дълголетието им. При предусилвателните основният проблем е загубата на високи честоти и яснота на сигнала, почва да глъхне тона. При крайните основно започва да липсва бас и няма пънч (не рита толкова) и да микрофонират от вибрациите (особено в комбо). Без да се използват тестери и да се измерва нещо най-лесно може да се установи дали дадени лампи са заминали чрез смяна с нови и гарантирано добри. Предусилвателните според мен е правилно да се сменят всички заедно, защото сигналът върви серийно и ако трета лампа ти е без високи/глъхне - смяната на първа и/или втора с някакви извънземно добри може да не доведе до никакво подобрение, тъй като трета при всяко положение ти реже сигнала/високите. Аналогично ако първа ти е смотана - каквато и невероятна лампа да сложиш зад нея файдата може да е нула, тъй като вече ти е окастрен сигнала още след входа. Та... държиш един комплект и сменяш веднъж на година-две. Ако не се усеща ужасна разлика - слагаш пак старите и жулиш още година-две. Тук вече преценката е силно субективна и малко като при струните - един не търпи струни за повече от репетиция-две, друг кара с години. :)

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При крайните лампи специално - не е да не стане нищо, защото при големи разлики & fixed bias, двутактов усилвател (push-pull, каквато е тази реализация на Балев):

1. Усилването на полувълните ще е различно и при съществени разлики просто не звучи добре.

2. При липса на внимание от сменящия лампите (и не само) и измерване на ток на покой (при двойка лампи) на, да кажем лампата с по-ниска емисия и вкарването и  в параметри, ако другата се различава с 7-8-9мА (което е съвсем възможно) - съвсем спокойно излизаме от параметрите (които при днешното производство изглежда ги целят с микроскоп, за разлика от старите дуракоустойчиви такива) и много бързо (в рамките на минути) е възможно лампата да дефектира и да отнесе със себе си освен някой друг резистор, така и изходния траф. Освен по-странни, дребни проблеми като разни осцилации, red plating (който да кажем води до по-бързото износване).... туй разбира се всичко е базирано на емпиричен опит (слава Богу без щети по изходни трафове до момента) :)

Ако има нужда от смяна на лампите - ще се усети. И е добре да се сменят от специалист и да се купуват от сигурни източници.

Така че, мачнати лампи от сигурни източници - струва си.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето още една съществена разлика за широкия потребител ( като мен). Кубетата с една крайна лампа можеш да обслужиш сам и да сложиш каквото искаш в тях...лесно, бързо и безопасно.

Стана ясно, че в другите случаи е по- добре да се търси специалист. Явно не е ОК просто да вземеш нови лампи и да ги сложиш на мястото им. Независимо какви са и от къде ги купуваш.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е има ампове дето сами си биясват лампите.Може да слагаш текаквото ти падне.Ходенето при специалист не винаги е разумно.Да отидеш на майстор да измери две лампи и да каже,че са различни това го знам и без да ходя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За първи път чувам за амп, който сам си биас-ва лампите :)

Ако имаш предвид катод-биаснатите (масово повечето ЕЛ84 базирани) - отварял съм не един и два с откровено грешни катод резистори, които трябва да се сменят, за да ги вкараш в нормален режим. И там не е "слагаш к'во да е и си 6", може даже да прочетеш защо фирми като Mesa или Groove Tubes предлагат различно оцветени комплекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, има - има и самоизпиваща се бира!
Иначе може да се направи - с микроконтролер и превключване. Но колко ще е надеждно, не е ясно.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 17.01.2022 г. at 13:30, Nikolov_76 написа:

Чета тук.....всички казват......смяна горе-долу веднъж годишно.....

Та реших да си потърся резервни....

А предусилвателя, и те ли се сменят в комплект - и двете?

Там па къв купон е,аз сложих първа есс81/12АТ7,втората си е 83 (после са крайните ЕЛ84) и Оринжа звукна като Плекси - по меко криви и в по голям диапазон.☺️

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 24.01.2022 г. at 17:59, Baby Thomas написа:

За първи път чувам за амп, който сам си биас-ва лампите :)

Ако имаш предвид катод-биаснатите (масово повечето ЕЛ84 базирани) - отварял съм не един и два с откровено грешни катод резистори, които трябва да се сменят, за да ги вкараш в нормален режим. И там не е "слагаш к'во да е и си 6", може даже да прочетеш защо фирми като Mesa или Groove Tubes предлагат различно оцветени комплекти.

Как се биас ва 333хл инфиниум?Слагал съм му всякакви лампи и така има няма 10 години.Даже микс ел34 и 6л6,нито съм ги мачвал,нито мерил и не съм ходил на „Специалист”.Продължавам да го ползувам,защото ми е интересно колко още ще изкара.Китайска му работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може. Продължавай да си го ползваш. Да - има такива дизайни. Берингер далеч не са първите.

И не - това не е валидно за всички дизайни на лампови усилватели. И при част от тях, ако не знаеш какво правиш при подмяна на крайните лампи - най-малкото ще звучи зле. Най-многото вече го описахме.

Пропускам ти иронията с елементи на заядливост, че не ми се влиза в тази схема.

  • Like 4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се заяждам просто някои хора си мислят,че пасем трева.Ставаше въпрос има или да ампове с четири крайни лампи дето няма нужда от биас след смяна на една лампа примерно.Никъде не съм казвал,че Бугера са измислили нещо ново.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  1. Такива са 3-4 модела от 2-3 марки (примерно). 99% от амповете нямат такива изгъзици. Какво става ако човекът има Fender Twin Reverb или Marshall Plexi да речем? Ще звъни в сервиза на Беринджър да му ги моднат с невероятната им система за самобиасване? :)
  2. Matched Set не означава да имат само идентичен ток при покой.

Никой не твърди, че пасеш трева, но просто не е ОК да се разпространява некоректна/непълна информация. Това "слагай каквото и както ти хрумне, няма да гръмне" не означава, че ще има номинални за ампа и лампите условия, ще осигури достатъчно дълъг живот и ще звучи максимално добре. А всеки да си действа според собствените преценка и желание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е друга работа.Такива изгъзици дето пестят пари ми харесват.Колкото до собствениците на плекси,туин,муин и т.н.да си им берът дертовете.Като имаш брада ще си купиш и гребенче.Между другото купуването на нов скъп  лампов амп е неразумно по добре Кемпер или Брадва.

  • Confused 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

18 hours ago, Ламби said:

......Между другото купуването на нов скъп  лампов амп е неразумно по добре Кемпер или Брадва.

Айдееееее.... почна се. :)

  • Haha 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.