Jump to content
Българският форум за музиканти

Слушалки и усилвател.


Panajotov96

Recommended Posts

Като алтернативно и по-изгодно решение 3 в 1 на цена от порядъка на 100 лв. втора ръка, макар и стара генерация с IEEE 1394a / FireWire 400 интерфейс, бих препоръчал TC Desktop Konnekt 6. Aудио интерфейсите на TC Electronic, като качество на конверторите, клоците и преампите, остават актуални и днес. За времето си в ценовия клас 400–1000 лева бяха без аналог. Десктоп моделите Konnekt 6, 8, 24D, както и големият студиен Studio Konnekt 48 използват същите компоненти, но входовете, изходите и някои функции на контролния панел са повече в по-високите модели. Софтуерната разработка отдавна е спряна, но тъй като имам звукови карти на TC, мога да потвърдя, че драйверите и панелът работят безпроблемно на Windows 10 и на macOS до 10.14 вкл. При 10.15+ поддържката на 32-битови приложения е спряна, поради което контролният панел не работи. Работи безпроблемно и на Linux (тестван на openSUSE), като разбира се няма контролен панел.

При 300 Ω товар и ниво от +16 dBu (4.88 Vrms) на изхода гарантира към 80 mW. По спецификации HD600/650 имат чувствителност 102 dBSPL/1V, което означава около 115 dBSPL. Т.е. може да захрани дори тях, камо ли HD560S.

В момента има две обяви, в Базар за 90 лв. и в OLX за 200 с коментар (тази е висока):
https://bazar.bg/obiava-28163141/tc-electronic-desktop-konnect-6-firewire-audio-interface-monitor-control
https://www.olx.bg/d/ad/tc-electronic-desktop-konnekt-6-CID632-ID8Cd8l.html

както и от Италия в eBay за 40 долара: https://www.ebay.com/itm/284604261953

Ако случайно избереш този път, ще ти е необходима и Expresscard разширителна карта с FireWire 400 портове за лаптопа. Строго препоръчително с Texas Instruments чипсет.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 117
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

27 minutes ago, Panajotov96 said:

Благодаря ви за помоща. четох гледах. 

Имам някой въпроси

1 ако инвстирам,във качественна звукова карта тази,която препоръчахте (Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen) как се вклюва,към лаптопа. Ако е към жака на слушалките не се ли губи смисълълът от нея,защото изхода за слушалките явно не е от най качестенните.

2 ако инвестирам и купя някой ресиивър (qmaha) да речем и на него подам сигнал от лаптопа не се ли губи пак смисълът.

3 предимно слушам музика от тубата,там качеството не е много ок. Мога да си купя песни,със  hi res но не намирам моя стил. този факт трябва ли да се вземе под внимание. техника за хиляди левове а звук от тубата,малко не сериозно ми звучи. 

Благодаря за помощта.

1. Включва се към USB порта (или FireWire, ако вземеш такава).

2. Не, защото тогава би подал сигнал от аудио изходите на външната звукова карта.

3. Звукът от тубата принципно е недобър, но може все пак да опиташ намиране на любимата ти музика във flac и да си направиш локална фонотека. По-добрият източник на сигнал разкрива разликите в по-голяма степен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Steppenwolf написа:

1. Включва се към USB порта (или FireWire, ако вземеш такава).

2. Не, защото тогава би подал сигнал от аудио изходите на външната звукова карта.

3. Звукът от тубата принципно е недобър, но може все пак да опиташ намиране на любимата ти музика във flac и да си направиш локална фонотека. По-добрият източник на сигнал разкрива разликите в по-голяма степен.

значи,ако правилно съм разбрал.

като за начало (focusrite scarlett 2i2) за да подобря звукът,подаван към слушалките. след това някой хубавав краен усилвател и нещо такова трябва да се случи.

само искам да кажа. не ми допадат мобилни устройства на батерий и тем подобни. Искам нещо стабилно затова и ми допадна мобела за звукова карта. Същата тази причина ме отблъсна и от усилвателят, за който ви бях попитал да мощен скъп но колкото една кутия цигари, със батерия и не знам си какво. искам стабилна техника на която мога да се наслаждавам без да мисля има ли батерия няма ли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Примерно. Но погледни и първия ми коментар от страницата относно TC. Виждам, че си на ограничен бюджет. Лично аз бих предпочел употребяван TC Electronic Desktop Konnekt 6 пред Focusrite Scarlett 2i2, след като за 1/3 от цената получавам неотстъпваща по качество и звукотехнически показатели карта, която на всичкото отгоре може да захранва адекватно и по-високоимпедансни слушалки. Ако смяташ да купуваш евентуално HD600/650, това е по-далновидно и същевременно по-евтино решение, дори след като купиш и FireWire 400 Expresscard. Стига обаче да имаш ExpressCard слот на лаптопа. Фактът, че TC е по-стара генерация, няма особено значение. Просто идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(9) Marketplace – TC ELECTRONIC Desktop Konnekt 6 (FireWire) | Facebook

най сетне намерих това устройсто да се продава и при мен. от България няма кой да ми гом донесе. та мисля,че това е въпросното устройство. само едно ме притеснява,че не е ново и нямам гаранция за функционалност. освен това мисля,че ще ми трябва кабел за да го свържа,към лапропа. защото не вижвам как ще стане. ти каза, че трябва express card slot  но аз такъв нямам. пак ако правилно съм разбрал.

Редактирано от Steppenwolf
Правилата изключват цитиране на предходно мнение
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, 34 мм е слотът. Самостоен FireWire 400 порт едва ли имаш на лаптопа, а той е необходимо условие. Разбира се и FireWire кабел.

express.jpg

Доколкото устройството е функциониращо, няма поводи за притеснение. Не е на повече от 12–13 години и няма бързо стареещи, износващи се или изискващи периодична калибровка компоненти. Желателно е протоколно да се информираш за състоянието на потенциометрите, макар че конкретно Desktop Konnekt 6 не се слави с такива проблеми, за разлика от 8, 24D и ранните SK48, които повсеместно дефектираха.

По всичко изглежда обаче, че тази опция ще отпадне.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

значи свързах се със момчето,което продава въпросното устройство дава гаранция,че всичко работи но. няма гаранция това е единственното, което ме притеснява. ако го взема и не рабти. после връщането е почти невъзможно да не кажа, направо е  невъзможно. за това искам нещо,което е ново, със гаранция макар и по скъпо. иначе цената на момчето е 120 лева преведно във левове. на половина от ново устройство. пюс не знам тази карта която ми трябва за свързване и тя колко,ще струва. 

хубав вариант но. някак си не ми се рискува. да 120 лева не са много но пък да ги хвърля ей така

моля препоръчайте нещо,което мога да купя чисто ново. търся качество мога да дам повечко пари но да взема нещо, което ще захрани добре и тези слушалки после евентоално и hd600 ако се налага после,ще купя и краен усилвател.

Също искам да попитам и за свързващите кабели, трябва ли да купя качественни. гледам,че хубав кабел е около 100лева за 1,5метра има ли смисъл във това или са просто пари на вятъра.

Благодаря ви

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и по 500 лв за метър. :) Ако си спечелил от тотото, взимай...ако не - не се вкарвай в тия филми.

 

П.П. Толкова зор за захранване на едни слушалки.... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

yamaha Търся нещо професионално, за това питам какво, е необходимо. имам общо 8чифта слушалки но от тях само скоро закупените HD560S  са по качествени. искам да събера качествена техника със реален звук. За това питам какво да купя какво е от полза и какво е на празно.

За сега трябва да купя звукова карта,която да е добра. Да захранва тези слушалки,но да може да се справя и със HD600 защото ще купя и тях.

Благодаря за помощта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И според мен аудиокартата е по-добрият вариант от скъп слушалков усилвател, който даже не е задължително, че непременно ще ти хареса как звучи с твоите слушалки, а и една хубава аудиокарта (доколкото прочетох, май все още нямаш такава), може да я ползваш за доста повече неща от един отделен слушалков усилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да нямам аудио карта. за това пиша някой да ми препоръча нещо хубаво заа слушане на музика. няма да миксира или записвам но искам да има свързаност и да потдържа широка гама от слушалки защото мисля да купя и hd600 а те са 300 ohm. Така че трябва да се справя и със ниско и със високо омови слушалки

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пазаруването на употребявана и бавно амортизираща се техника в добро състояние и от продавачи с висок рейтинг обикновено е печеливша инвестиция, особено когато бюджетът е ограничен и предвид принципа на намаляващата възвръщаемост, от който аудиото не прави изключение. Ако примерно разполагаш с бюджет към 500 лв. и избираш за тази цена между нова звукова карта и употребявана, която нова е струвала 800+ лв., то е вероятно зад втората опция без особен риск да има малко по-високи технически показатели, качество на производство и/или функционалности с реално значение. Ако ли пък продуктите имат подобни оригинални цени и параметри, тогава спестяваш, защото употребяваният е по-евтин. И всички останали междинни конфигурации между тези двете, според случая. Не казвам да е Konnekt 6, но помисли и върху варианта с употребявана звукова карта, вероятно USB, с по-високи показатели от Scarlett 2i2, и по-конкретно — вграденият ѝ слушалков усилвател да има достатъчно висок коефициент на усилване, така че да обезпечи и слушалки с импеданс 300Ω.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, Panajotov96 said:

за това пиша някой да ми препоръча нещо хубаво заа слушане на музика..

 

16 hours ago, Panajotov96 said:

Търся нещо професионално....

Ако търсиш професионална техника, не залитай в аудиофилията, понеже двете неща са коренно противоположни. Има хора, на която въдица ако се хванеш, ще ти наговорят куп глупости за "златни уши", нюанси и ще ти препоръчат техника за хиляди и повече със много съмнителни качества.

Професионалната техника е, така да се каже, стандарт, разполага с техническо описание, измервания и т.н. Аз ти препоръчах Focusrite, която има удобството, че е на USB, Steppenwolf ти препоръча друга карта, за която нямам мнение, но слушалковият й усилвател не изглежда лошо.

Сънчо на свой ред ти препоръча слушалков усилвател (който до колкото разбирам е и DAC), който също е за USB, малък и нескъп е, публикуваните измервания са отлични, способен е на големи изходни нива.

Universal Audio Volt 1 например, има изходно ниво от 11dBu, може да отдаде 22mW в 300 ома. Не знам, как е като звукова карта, латенция и т.н.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

момчета сведох нещата до три  модела. 

Focusrite Scarlett Solo 3rd Gen - Heureka.cz и Steinberg UR22 MKII - Heureka.cz и Creative Sound BlasterX G5 - Heureka.cz

мисля,че са горе доло равностойни. G5 го дават някакъв геймърски, така че ми е малко под въпрос. притеснява ме един факт не пише ,да потдържат windows11 дано да нямам проблем, със инсталацията на софтоера.  мисля да е дин от тези. scarlett solo ми бе препоръчан от Г-Н  Джерекаров изглежда добре и цената ми допада, но има много да се продават,втора ръка намерих поне 10. което не знам да ме притеснява ли или. за дригите нищо не намирав втора ръка. 

ще Бъда благодарен да помогнете да изберем един от трите. мисля,че и трите биха се справили със високо омови слушалки,като HD600, защото другият месец,ще бъдат поръчани.

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е това,че всички имат разни входове,за микрофони китари и други. А на мен ми трябва замо да включа слушалки и евентоално краен слушалков усилвател. просто това. няма да записвам аудио, няма да правя стриимове и тем подобни. но обмислям и покупка на ресийвър някоя ямаха. така че вече не знам стана много объркано всичко. много ревюта изгледах на руски на чешки на англеийски не гледам, защото не го разбирам. и не знам какво да избера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.