Jump to content
Българският форум за музиканти

Слушалки и усилвател.


Panajotov96

Recommended Posts

Здравейте.

Много теми изчетох много рецензий, и пак не мога да реша. Затовс, се обръщам към вас за съвет. 

Искам да закупя слушалки, със удилвател за тях. Няма да е за професионална употреба, но търся средно качество. Все пак нямам много голям бюджет. 

Та слушалките спрял съм се на sennheiser HD 590S или HD400PRO.  Лошото, че нямам идея какъв да е усилвателя. Бюджет за него около 300 лева. За слушалки около 350.

Благодаря предварително. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 117
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Рецензий Милетски ли четеш?

Може би хора като CyberGene ще се включат, но виж и тук какво е написано:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Какъв е източникът на сигнал? Необходимостта от слушалков усилвател се определя от него и слушалките. Ако той например е профи или полупрофи аудиоинтерфейс или DAC, техните вътрешни усилватели обикновено могат да захранват и слушалки с висок импеданс, вкл. от класа на Sennheiser HD600/HD650 (300Ω). Тези модели са 120 Ω, което не би било проблем и за ниските класове.

2. Каква е причината да се спреш именно на тях? Какво търсиш в слушалките?

При слушалките цената не винаги съответства на акустическите качества. Така например мой приятел от Израел с доста по-сериозно домашно студио, издавал десетки хиляди долари за апаратура и слушалки, минал и през множество аудиофилски модели като Denon и Audeze, опитно потвърждава това. Накрая се спря на Beyerdynamic T5p mkII. В момента аз пък използвам скромната студийна класика Sony MDR-7506 / MDR-V6 за мониторинг и някои специфични корекции, когато е необходимо. Не случайна класика, Сони са постигнали характеристика, по-добра от на не един или два модела в по-високите класове. Подчертано по-равномерни и органични в сигнатурата спрямо старите ми Ямаха...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Благодаря за отделеното време. значи по ред

източникът на сигал за начало, ще е лаптопа асус зенбук, за по нататък може да измисля нещо по добро.

Относно слушалките спрях се на HD650S заради рецензйй и финанси. мога да отделя и за HD600 но ще ми е малко трудно.

за усилвател не знам това е, най-големият ми проблем не мога да реша, кое ще е най добро.

Във слушалките търся точност, максимално изживяване, искам да различавам детайли. на кратко казано качественна музика, без да пребладавакоято и да е от честотите.

Благодаря, за всеки съвет, вече трети месец не мога да взема решение. 

пак ще кажа общият буджет е около 800 лева. но може и да го овелича заради HD600

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата между HD600 и HD650 е малка. И двата модела имат едни най-неутралните сигнатури. HD650S не ми е известно да съществува, но има HD660S, който не е толкова неутрален. Алтернативно предложение би било Shure SRH1840. Според измерванията на Sonarworks, там има 2–3 dB изпъкване в интервала 8–10 kHz, последвано от завал след 12 kHz. Средите обаче са по-органични и равномерни от на Sennheiser, които потъват между 1.5 и 3 kHz. Всички слушалки в тези региони биха зазвучали още по-добре с известна неутрализираща тонкорекция / EQ. Както и в баса.

Sweep 20–20000 Hz слухови тестове на слушалките ми показват, че характеристиката от усреднените измервания на Sonarworks е доста адекватна спрямо субективно възприеманата гръмкост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Не съм толкова на ясно, но

Знам че HD600 са 300ома, и мисля, че ще ми трябва слушалков усилвател. Спрял съм се на xduoo xd05 basic но не знам дали ще е подходящ. А мисля че нито телефон нито лаптопа, че могат да захранват подобаващо тези слушалки. 

 

Редактирано от musicman
Не цитирай предходно мнение
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За какъв тип музика става въпрос? Това с "без да преобладава, която и да е от честотите" в музикално отношение не е - как да кажем - оптимално изживяване :) Въпросът е балансът да е оптимален. Конфигурацията, която аз използвам (извън музикалната продукция, където това, което се търси е доста по-различно, и където всъщност от известно време използвам предимно Yamaha, вместо буквално изтърканите ми от употреба с многoкратно сменяни падове Beyerdynamic :) ) са слушалки Ultrasone Pro 750i, които са прилични относително среден клас слушалки и Linsoul E1DA 9038D USB Headphone Amp DAC + HPA with 3.5 mm Jack, който (и компанията) получават сравнително много високи оценки.

Посочвам пълното наименование, тъй като Linsoul/E1DA имат всякакви разновидности Amp+DAC конфигурации, вкл. с балансирани изходи (които изискват съответните слушалки) и какво ли още не - и относително лесно може да се обърка неособено запознат потребител.

Използвам преди всичко TIDAL (където е наличен @Tidal master quality) и мога да кажа, че за ежедневно слушане на музика съм повече от доволен. Мога да кажа, че слушам изключително широк диапазон стилове, но да кажем днес преминавам през каталога на Eva Cassidy и се радвам на чудесната динамика, разположение на инструментите, истинското пеене, скърцането на китарните струни, високата атака на компресора - абе въобще прекрасно изпълнена и записана истинска музика в контраст на 90% от Грами номинациите тази година....

Sonarworks (или както се ребрандираха SoundID Reference) използвам в музикалната продукция и най-вече за корекция на мониторните колони - за слушане на музика - смятам, че Ultrasone + E1DA се справят много (по) добре самостоятелно като звукова картина. 

И още нещо - (за съжаление) така е много трудно да се избират слушалки - най-добре е да могат да се слушат - не да се чуят - а да се слушат - ден/два/три : ). Чуването би било полезно при съществен опит - защото освен музикалните качества, слушането не трябва да уморява (например - това, което понякога се оценява като детайл, всъщност е преекспониране на високи честоти при някои производители/модели - което специално на мен ми е натоварващо и направо неприятно) и съвсем не на последно място - трябва да са удобни - с едни 10-15 минути всичко това трудно се оценя.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тях, ще се слуша предимно народна а музика. Почти съм се навил за hd600 но ме притеснява усилвателя. Не мога да реша кой ще ги захрани добре. 

Четох, че не всеки усилвател може да се справи със тях и не знам. Лошо е, че няма  и къде да ги чуя. Никой ги няма на слад. Били много скъпи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеални са, ако ти се дават такива пари за слушалки!

Но да споделя и две неща, които най-вероятно не биха се приели добре от... аудиофилите... :)

1. Дали е наложителен външен слушалков усилвател не мога да кажа категорично. За мен са пари на вятъра. Често ги ползвам без такъв и не виждам/чувам какво повече може да даде използването на такъв. Поне в моите заигравки с тях. Най-често смесвам с тях, в изхода на 5.1 ресийвър Pioneer. Пускал съм ги също с MacBookAir, Focusrite 18i8, Behringer X-18, iPad 2017, iPhone SE. Далеч не всичко от изброеното има идеални импеданс и мощност. Обаче единствено в телефона се усеща, че посленият няма вътък да ги захрани като хората, но аз слушам много тихо и не ме бърка. За някой глух това може и да е проблем. Честотно не съм усетил да има някакви разлики, колкото да съм се напъвал. В този ред на мисли смятам, че не ти е мега важно да купуваш специализирана джаджа за една камара пари и то точно веднага. Пък след време ако решиш... що не, никой не може да те спре.

2. Аз лично не съм фен да се слуша музика ежедневно на толкова качествена апаратура. Колкото да звучи алогично - не е добре. Причините са:

  • Няма качествен материал. Без да изпадаме в крайности като "flac не е 100.00% същото като wave" или "при теб е зле, защото ти е само 120дБ конвертора, а моя е 144" и т.н. Не става дума и за носител/плейър, а за самата музика. Аз лично мислех, че с тези слушалки ще чуя супер много по-як звук и песни и албуми, а се оказа, че се чуват само бъгове, гадни миксове, тъп напомпен мастъринг и т.н. и т.н. При положение че отделих бая време да намеря яки и гарантирано добри групи, песни и албуми, супер записани, смесени, мастерирани. Включително разни "одобрени" от гилдията и т.н. Та... с триста зора намерих примерно 10-20 албума, някои от които не ми и хареса как са направени. Повечето "типични" албумчета чак е гадно да се слушат, поне мен ме дразни. Включително доста любими мои неща. Има разни фенове с техника за десетки милиони (цели стаи), пуснал една плоча с някаква симфония и се подмокря как бил се чувал гласа на третата цигулка в ляво. Айде нема нужда... :D
  • Като свикнеш постоянно на супер идеален източник на звук после каквото и където да чуеш ти се струва отвратително, омазано и все едно си с банани в ушите. И става непоносимо. Да не говорим като отидеш да слушаш група на концерт или пък си на репетиции.

Затова моята стратегия е: за ежедневно слушане - нещо средна хубост, а за "критично" слушане или смесване - максимално висок клас какъвто всеки смята че е удачен за неговия случай.

Прецени си за твоята ситуация дали наистина има смисъл, като нищо може да се окаже, че едни Суперлукс от 60-70 лева ще вършат същата работа. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От една страна е така,както казаваш. това ме навежда на мисълтта,че ще се използват за сега на лаптопа ми но. ако трябва ще взема нещо друго но дори и да взема някакъв плеар музиката свалена от сайт през флашка на тоя плеър няма ли да е едно и също,като качество. което значи за този плеар само оригинални дискове за една камара пари. и за друго си прав като за начало  мога да ги послушам без усилвател да видя как ще е. въпреки, че тези 300ома ме притесняват много са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е да помислиш дали действително търсиш точно това, дали си даваш добре сметка какво значи то звуково. Може да се окаже, че оцветките на определени сигнатури ти импонират повече. Затова е хубаво да ги преслушаш. Оценка по характеристика не е невъзможно да се направи, само че изисква съчетание от понатрупани познания и опит. Слушалков амп в момента аз лично не мога да препоръчам, тъй като не ми е бил нужен и не знам как вървят, а обследването на отзиви и технически параметри е времеемко.

Съгласно горното, звукът в моята книга например се дели генерално на два вида: по-малко или повече оцветен, или (относително) достоверен и недостоверен. Не съм особено толерантен към второто, а по-скоро пурист. Не използвам специфичен HiFi клас само за слушане, а мониторен — само за музикална продукция и реставрация, пък и съм ценител на твърде шарена музикална палитра (от органум и барок през джаз и рок до авангард, ембиънт и транс). Продукция, в която чувам явни грешки, проблемни миксове, напомпан мастеринг, прекалено шумопотискане и др. на Dynaudio мониторите или на слушалки, е лоша продукция, която не заслужава времето ми (с малки изключения). Поради тази причина албумите и точните им издания във фонотеката ми са подбирани, а особено тези след средата на 90-те хич не са много. :)

А Ева Касиди си заслужава всяка секунда, както заради самата нея като блестящ музикант, така и заради миксовете и мастеринга. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 6.01.2022 г. at 22:45, Steppenwolf написа:

Идеята е да помислиш дали действително търсиш точно това, дали си даваш добре сметка какво значи то звуково. Може да се окаже, че оцветките на определени сигнатури ти импонират повече. Затова е хубаво да ги преслушаш. Оценка по характеристика не е невъзможно да се направи, само че изисква съчетание от понатрупани познания и опит. Слушалков амп в момента аз лично не мога да препоръчам, тъй като не ми е бил нужен и не знам как вървят, а обследването на отзиви и технически параметри е времеемко.

Съгласно горното, звукът в моята книга например се дели генерално на два вида: по-малко или повече оцветен, или (относително) достоверен и недостоверен. Не съм особено толерантен към второто, а по-скоро пурист. Не използвам специфичен HiFi клас само за слушане, а мониторен — само за музикална продукция и реставрация, пък и съм ценител на твърде шарена музикална палитра (от органум и барок през джаз и рок до авангард, ембиънт и транс). Продукция, в която чувам явни грешки, проблемни миксове, напомпан мастеринг, прекалено шумопотискане и др. на Dynaudio мониторите или на слушалки, е лоша продукция, която не заслужава времето ми (с малки изключения). Поради тази причина албумите и точните им издания във фонотеката ми са подбирани, а особено тези след средата на 90-те хич не са много. :)

А Ева Касиди си заслужава всяка секунда, както заради самата нея като блестящ музикант, така и заради миксовете и мастеринга. :)

Намерих магазин, във който ще ми предоставят hd 600 и hd 560s за прослушване. Ще ги чуя и двата но ще мога да ги чуя със телефона си. А сега остава проблема със усилвателят. Във характеристиките на повечето не е оказан омаж. Но съм харесал един и не знам дали ще е подходящ. xDuoo XD-05 BASIC

Това е усилвателят. 

Благодаря ви за отделеното време. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз допускам, че вградените слушалкови предусилватели на повечето звукови карти дори от невисок клас (Focusrite Scarlett и т.н.) ще са достатъчно добри за общо слушане, като единствено биха имали проблем (биха били тихи) при слушалки с по-голям импеданс.
Това не значи, че покупка на усилвател е нещо лошо, но най-добре е, да свикнеш първо със слушалките, а чак после да обикаляш и да прослушаш усилватели с тях.

Аз лично никога не съм прослушвал Xduoo, както вероятно и много от пишещите тук. Вероятно малцина от нас са спецове по слушалковите усилватели.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета,вече поръчах слушалки спрях се на по евтиният модел hd560s ще ги послушам малко така и после ще ги пробвам със споменатият усилвател, който впрочем струва три пъти стойността на слушалките. след което ако съм доволен от всички тези покупки. ще заделя пари и за hd600 благодаря ви още веднъж. като дойдат слушалките. ще пиша първи впечатления. четох,че ималко микрофония заради дългият кабел и може би ще трябва да взема друг. но това,ще се изяснява в последствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

HD 560S по-няма нужда от усилвател, понеже е 120 ома. Би било интересно да се види конкретния лаптоп какви параметри има на слушалковия изход, за да се прецени/сметне какво ще стане с конкретните слушалки, но това е малко Мисията невъзможна, понеже аудиото е последна грижа на производителите. :)

Микрофония точно няма как да имаш, това се получава ако имаш микрофон, който улавя възпроизведеното от някаква колона и така постоянно се усилва лавинообразно. Нещо друго явно си чел, ако искаш пусни го да видим и да разшифроваме. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.